URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.

Octavian Bot: "Nu sunt fidel unui partid!"

Octavian Bot: "Nu sunt fidel unui partid!" CU CAPUL, NU CU UMĂRUL. "A munci pentru partid nu înseamnă a pune umărul. Eu pun capul", spune Octavian Bot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ironizat adesea pentru că de-a lungul anilor a schimbat partidele prin care a trecut precum alţii garderoba, deputatul Octavian Bot, proaspăt reîntors la PNL, susţine că nu este un traseist politic, pentru că a ales mereu calea de dreapta.

Dacă în "armata" lui Boc a votat pentru tăierea pensiilor şi a susţinut reducerile masive în rândul bugetarilor, acum deputatul îşi reneagă foştii colegi din PDL, denunţând abuzurile şi maniera "dezastruoasă" în care conduc ţara. Trecut săptămâna trecută la opoziţie, Bot nu se mai sfieşte să ironizeze râsul caracteristic al preşedintelui Băsescu sau să facă glume pe tema premierului "cu coasa"...

Reformatorul

- Cine este Octavian Bot şi cu ce partid se identifică cel mai tare?

- Dacă ar trebui să mă prezint după 20 de ani de politică, ar însemna că am stat degeaba. Să recapitulăm: În 1990, fiind primarul Oradiei, am refuzat să mă înscriu în FSN, cu riscul de a fi dat afară, ceea ce s-a şi întâmplat. Tot atunci mi s-a propus să candidez ca deputat pe lista PNL, pentru că am îndrumat pe mulţi să se înscrie în PNL la acea vreme. Nu am acceptat. Ulterior am deţinut două mandate de deputat, ales pe listele CDR. De-a lungul timpului am făcut parte din mai multe partide, toate de factură liberală.

- Şi aţi primit eticheta de traseist...

- Le reamintesc celor care au o abordare simplistă, tendenţioasă, că, în politică există două mari concepte: stânga şi dreapta. Povestea cu traseismul e o prostie pe care unii o repetă întruna din lipsă de idei sau pentru că nu au de ce se lega. Eventual, ai putea condamna pe cineva atunci când îşi schimbă orientarea politică, trecând cu uşurinţă de la stânga la dreapta sau invers. Să nu uităm, personalităţi marcante ale politicii europene au trecut mult mai spectaculos dintr-o parte în alta fără să li se spună traseişti. Jacques Chirac, din militant comunist, a ajuns om de dreapta. Miterand din extremist de dreapta a devenit deputat de centru-dreapta. Barroso a fost membru al unui partid comunist pe care l-a părăsit pentru unul de centru dreapta. Am demonstrat că atunci când am făcut parte din PAC, PL'93, PNL, PNL-CD, UFD sau AP, filiala acelui partid era prima pe ţară. Eu am făcut performanţă în politică, în timp ce alţii, şi nu puţini, au făcut avere. Asta e diferenţa. Împreună cu Crin Antonescu am realizat adevărata unificare liberală la nivel naţional. Valeriu Stoica şi-a arogat pe nedrept meritul.

-  De ce aţi schimbat atâtea partide? Ce v-a nemulţumit?

- Celor care văd în asta un lucru rău nu am ce să le fac. Eu le aduc argumente verificabile, de genul celor spuse mai înainte. De observat că toate partidele din care am făcut parte au urmat paşii pe care eu, împreună cu alţii, i-am făcut înainte în procesul unificării liberale, iar acum se regăsesc toate în PNL. Ce să mai demonstrez? Prefer să fiu credincios orientării politice şi valorilor de dreapta. Nu sunt fidel unui partid, care îşi poate schimba chiar orientarea, cum a făcut-o PDL, trecând de la stânga la dreapta într-o noapte. Important e să-ţi păstrezi convingerile, nu neapărat să rămâi într-un partid cu orice preţ.

Nişte ageamii

- Cum caracterizaţi actuala situaţie politică, economică şi socială din România?

- Într-un singur cuvânt: dezastruoasă.

- Au luat foştii dumneavoastră colegi din Guvernul PDL cele mai bune măsuri pentru a ieşi din recesiune?

- Nu, şi nici nu avea cine să le ia. PDL a reuşit "performanţa" de a promova ca miniştri nişte iluştri anonimi, ca să nu zic ageamii. PDL, din păcate, a demonstrat că nu s-a transformat în partid de dreapta din convingere, ci din oportunism. A dat dovadă de inconsecvenţă şi stângăcie. Stângăcia, şi nu mai adaug rima la stângăcie, nu este de dreapta, chiar dacă îi spui reformă. Toate măsurile luate de PDL la guvernare au fost tăieri, tăieri, tăieri. I-o fi plăcut lui Boc să taie cu coasa, dar asta e treaba lui. Peste tot în lume, dreapta creează bogăţie şi nu austeritate. Trecerea PDL de la stânga la dreapta s-a dovedit a fi, până la urmă, doar o găselniţă, o glumă bună a lui Traian Băsescu însoţită, probabil, de râsul său caracteristic. A fost ca şi cum i-ai fi pus pe fraţii Petreuş să cânte la Scala din Milano. Ei ar fi cântat după ureche, dar până la urmă spectatorii ar fi descoperit cine sunt. Nu pot accepta laudele guvernului Boc. Eu mai am simţul ridicolului, de aceea am şi plecat din PDL.

- Cum aţi votat la moţiunile de cenzură, pentru sau contra Guvernului Boc?

- La momentele respective, făcând parte din echipă, evident că nu puteam vota contra. Când am văzut că "s-a umplut paharul", am plecat.

- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în PDL? Cu cine nu şi de ce?

- La nivel central, cel mai bine am colaborat cu Elena Udrea, iar local, în Oradea, cu doamna Doina (n.r. secretara de la sediul partidului).

Nu m-am despărţit de liberalism niciodată

- Aţi muncit pentru PDL şi, dacă da, ce anume?

- Eu cred că a munci pentru partid nu înseamnă "a pune umărul". Eu pun capul! Parlamentarism înseamnă mai mult decât a pune umărul. Am convingerea că spre deosebire de alţii care nu cuvântă, dar nici nu cugetă, eu le-am făcut pe amândouă şi cu succes. Nu am făcut de râs PDL, cum o fac alţii când deschid gura, dacă o deschid.

- Dar aţi revenit la PNL abia acum, când PDL scade în sondaje, în vreme ce USL creşte. Se speculează că speraţi ca astfel să obţineţi mai uşor un nou mandat de deputat, la alegerile de anul viitor. Vă doriţi unul?

- Mai bine mai târziu, decât niciodată! Nu cred că mai am nevoie să mă legitimez ca liberal. Nu mai are rost să readuc în discuţie motivele despărţirii mele de PNL. Important e că nu m-am despărţit de liberalism niciodată. Am plecat din PDL nu pentru că scade în sondaje, ci pentru că am simţul ridicolului, spre deosebire de PDL care pretinde că a salvat România de la scufundare, când toată lumea vede că e "înecată" de mult. Aş prefera să-l întrebaţi pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, dacă crede că aş merita un nou mandat de deputat. Mai e mult până la alegeri.

Fără promisiuni

- De când aţi negociat cu Antonescu revenirea în PNL? Ce v-a promis el şi ce i-aţi promis dvs. lui?

- Crin Antonescu mi-a făcut invitaţia de a reveni în PNL încă de când a devenit preşedintele partidului. Nu cred că a făcut-o doar pentru că suntem prieteni, ci pentru că am lucrat împreună proiecte îndrăzneţe şi împărtăşim aceleaşi idei. În concluzie, pentru că mă cunoaşte cel mai bine. Ne cunoaştem prea bine pentru a ne promite unul altuia câte ceva. Ca să fiu sincer, trebuie să spun că o asemenea invitaţie mi-au făcut-o şi Cornel Popa şi Lucia Varga, în anumite ocazii, şi alţi liberali care poate n-au uitat că în 1996, împreună cu mine, filiala PNL Bihor a obţinut cele mai bune rezultate pe ţară. Mai sunt oameni care nu uită.

- Totuşi, de ce aţi plecat din PNL în  ‘97?

-  Am plecat în urma unui complot, regizat de defunctul senator Bădiceanu din PNŢCD şi care a găsit adepţi în PNL-ul de atunci. Era vorba de o schimbare de atitudine a BPJ, care intrase în conflict cu primarul Mihai Sturza. Ulterior şi-au schimbat poziţia, iar eu am fost cel care am fost practic "lucrat". Timpul a demonstrat, şi chiar şi primarul Sturza a recunoscut, că a fost o prostie, iar argumentul cel mai puternic este că nici unul dintre cei care au complotat împotriva mea nu se regăseşte nici măcar în politică, darămite în PNL.

- Dar acum cât veţi sta?

- Întrebarea e glumeaţă. O să stau până când PNL îşi va păstra orientarea de dreapta.

Confuzie la Bihor

- Credeţi că noii dvs. colegi liberali vă vor primi cu braţele deschise?

- După ceea ce am făcut eu, cât am făcut pentru mişcarea liberală în România, nu ar trebui să existe nici un motiv ca să nu fiu primit nu cu braţele deschise, ci cu încredere.

- Dar ştiţi de şedinţa de miercuri, în care, deşi nu au spus-o făţiş, liberalii orădeni s-au exprimat împotriva întoarcerii dvs. în partid...

- Asta e o problemă minoră. Sunt probabil nişte nemulţumiri personale, poate că am încurcat nişte socoteli personale. A fost o confuzie şedinţa. Nu trebuie să fiu primit de filiala locală, pentru că am fost înscris în PNL de către Crin Antonescu, preşedintele partidului. Aşa scrie în statut, aşa s-a întâmplat.

- Adică nu e adevărat că aţi trimis către PNL Bihor o cerere de adeziune pe e-mail?

- Sigur că nu. Am făcut cererea de adeziune la centru, în Bucureşti.

- Vă veţi cere scuze colegilor din PNL pe care i-aţi insultat la plecarea din partid?

- Cred că glumiţi. N-am de ce să-mi cer scuze nimănui. Poate invers, ar trebui să primesc din partea unora, dar care nu mai sunt în PNL.

Să-şi întrebe nevestele dacă sunt bolnav!

- Se spune că sunteţi bolnav. Sunteţi dator să le spuneţi alegătorilor dvs. dacă sunt adevărate zvonurile şi cum vă simţiţi. E adevărat că aţi fost tratat în străinătate şi că v-a ajutat financiar chiar prefectul Gavrilă Ghilea?

- Este o întrebare destul de neruşinată! Cine spune că sunt bolnav? Eu ştiu că sunt sănătos. Poate ei sunt bolnavi la cap. Nu înseamnă că dacă am fost odată bolnav nu m-am putut şi vindeca... Iar chestia cu prefectul este o tâmpenie. Nu m-a ajutat nimeni financiar. Nici Parlamentul.

- Dar acum vă simţiţi bine?

- Sunt foarte bine. Mă deranjează cumplit povestea asta. Se vede pe mine că sunt sănătos, şi la corp şi la cap. N-am absolut nicio problemă de sănătate. Le sugerez celor care vorbesc despre mine că sunt bolnav să-şi întrebe nevestele cum arăt eu şi ce părere au despre mine...

Echipă cu Bolojan

- Aveţi vreun mesaj de trimis colegilor dvs. şi alegătorilor?

- Le transmit colegilor mei că pot avea încredere în mine. În partidul în care am fost am depus efort pentru a clasa acel partid pe primul loc întotdeauna. Alegătorilor le spun că în continuare îi voi reprezenta. Şi având în vedere această problemă spinoasă a votului uninominal - că practic lasă parlamentarul ales uninominal fără nicio pârghie de decizie pe plan local - probabil că acum făcând parte din aceeaşi echipă cu Ilie Bolojan, primarul Oradiei, voi putea să aduc în discuţia administraţiei locale mult mai eficient problemele alegătorilor din Colegiul 9. Pentru că şi în calitate de deputat al PDL, având în vedere că mentalitatea PDL este de a nu aloca fonduri în colegiile în care primarii nu sunt din partid, am făcut suficiente eforturi încât am ajutat Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liceul Sportiv, Colegiul Onisifor Ghibu, Voiculescu, biserici... Ceea ce am putut să fac de pe această poziţie, am făcut susţinut.

- Vă rog să-i caracterizaţi în trei cuvinte pe următorii: Petru Filip, Mircea Matei, Ştefan Seremi, Ilie Bolojan,  Crin Antonescu, Traian Băsescu, Emil Boc.

- Nu intră în obiceiul meu şi nu caracterizez pe nimeni. Îmi spun părerea atunci când este cazul. O să fiu excepţia de la regula dumneavoastră. Am fost excepţia întotdeauna. Nu mă amestec cu mulţi din politica bihoreană, să ştiţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
UN FARISEU FARA CONSTIINTA !!
Prosti sunt cei ce voteaza asemenea excrement politic !! adica toti ce ce vor vota lista pe care acest excroc se afla !!! numai in romania se poate trece la fiecare legislatura dintr-o bara in alta fara pic de bun simt !!! El si altii ca acest individ sunt alesii nostri cu salarii si pensii nesimtite !! Noi ii trimitem si noi ii putem revoca !!! Nu-l uitati !!
Postat 18 Mai 2011, 12:34 de scarbitu
tembelu' traseist
shut yourself.
Postat 18 Mai 2011, 01:04 de .....
boratura
Bot este o bashina care se plimba prin izmenele partidelor fraiere !!!!!!
Postat 17 Mai 2011, 22:03 de bubulina
hiene oportuniste
Asta va sfarsi la cocota udmr. Acolo prostitutia politica este directiva de partid.
Postat 17 Mai 2011, 19:03 de anca
QUE?
O data la patru ani mai reapar michidutele gen BOT. Nu "este fidel unui partid", este "fidel ideologiei de dreapta".... oare sa fi repetat in oglinda balivernele astea atat de mult incat a ajuns sa le creada? Ori e de trimis pe deal la spitalul 2X3, ori ne ia de prosti pe toti, si atunci ar trebui eliminat din viata politica. Cum sa fii in stare de asemenea demagogie si sa mai ai pretentia sa fii luat in serios de oameni? Sau are priza povestea asta la marea masa?
Postat 17 Mai 2011, 16:32 de ONEFREEMAN
Fara ura
Interesanta abordarea celor de la BIHOREANUL. In sensul in care, daca BOT ar fi trecut la PSD, nu la PNL, il faceau troaca de porci, cum de altfel i-a facut pe multi. Asa insa, daca s-a lasat subiectul in barca in care se destind alde 'ca CHIRILA' sau alde 'ca CRIS', trebuie luat mai fin si lasat sa patineze singur pe lacul inghetat.
Postat 17 Mai 2011, 15:26 de Hope
replica la articolsi la deputatul PeNaL Octavian Bot
BAH ratatul drecului deputatul ex PDlLactual PeNaL Octavian Bot poate explici electoratului din Bihor cum te-ai tratat pe banii lor 180 000 de euro la o clinica din Austria de impotentza nu de alta dar vrem sa stim si romanii simpli ce nebunii iti debiteaza mintea aceea nebuna si ratacita :))=))Deputatul PeNaL Octavian Bot impouscate bah! ca sa nu te impuste electoratul din Bihor nu mai vorbesc de ce din PDL Bihor pe care i-ai tradat .:))=))Depoutzata liberala libertinaPeNaLa Lucia Varga isterica sare in sus de bucurie ca-l are mai nou coleg de pat pe OBot si iar vrea si pe Seremi si Filip tot colegi de pat,dar oare senatorul PNL Popa Cornel stie ce gaina borfeta are prin organizatia PNL Bihor ?:))=)=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 17 Mai 2011, 14:04 de Romanul Simplu
In sfarsit
Da Valeriu Stoica nu e hun, Ci Crin. Daca era Stolojan presedintele PNL el era cel bun, Antonescu era vax albina. nenea Bot, fa bine si pleaca naibii din politica. Nu e de tine, tu nu esti oportunist, nu esti traseist. Rusine celor care afirma aceste lucruri. Romania e prea mica pentru tine, cel mai bine sa incerci sa devii presedintele Uniunii Europene. Sau mai bine cauta o planeta din alta galaxie. Poate aia te mai cred. MINCINOSULE!
Postat 17 Mai 2011, 09:36 de Oradea4Ever
ssssss
....chiar este necesar sa murdariti paginile acestui ziar cu aceasta scursura??????dezamagitor-bot=rebut al politiciii
Postat 17 Mai 2011, 09:28 de gogu
tradare sa fie, daca interesul o cere
Acest domn ar trebui "introdus" in manualele scolare. Poate fi oricand subiectul unui studiu de caz pentru mai multe domenii ale stiintei. Cu toate ca este atat de important sub aspect stiintific, sa speram ca nu va fi "impaiat" si expus la Muzeu ci va fi ingrijit cum trebuie la Gradina zoologica!
Postat 17 Mai 2011, 09:14 de Grigore Antipa
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON