URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă circuli prin oraş, este imposibil ca la 2-300 de metri să nu dai peste un mic şantier. Ba se sparge o stradă, ba se renovează o clădire. Se introduc ţevi, se raşchetează asfaltul, se amenajează pietonale, este o efervescenţă de parcă la noi s-ar ţine Olimpiada Constructorilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
19 Noiembrie 2010, 08:12

O luăm razna!

O luăm razna! SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Psihiatrii constată că de la an la an au tot mai mult de lucru, iar cu tinerii în mod special, din cauza consumului de droguri şi a stresului devenit stil de viaţă. În plus, neglijenţa faţă de propria sănătate mintală face ca în mai puţin de un an de la prima internare jumătate din pacienţii Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie să recidiveze şi să le ajungă din nou "clienţi"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunge să te opreşti câteva minute pe stradă şi să priveşti în jur. Tot mai mulţi oameni iritaţi, grăbiţi, încruntaţi, îmbrăcaţi posomorât, în tonuri cenuşii, de negru şi maro, cu privirile aţintite agresiv spre semeni, ca asupra unor duşmani de care trebuie să-şi apere bucata lor de trotuar. Sau, dimpotrivă, fiinţe cu ochii pironiţi în caldarâm, atenţi să nu se întretaie cu scrutătura vreunui sărit de pe fix, care s-ar putea lua de ei din senin.

Dacă ai observat asemenea detalii, nu trebuie să fii mare specialist ca să intuieşti că "nu suntem normali". Doar adolescenţii, mai coloraţi în ţinută şi comportament, par să fie excepţiile unui univers urban tot mai aglomerat, dar cu tot mai multe însingurări. Şi, totuşi, diferenţele tind să se estompeze, spun experţii. Statisticile, puţine câte sunt, arată că în rândul tinerilor incidenţa tulburărilor mintale de tot felul, de la cele aşa-zis paşnice până la cele însoţite de agresivităţi, a crescut îngrijorător, în doar doi ani cu peste 10%. Cazurile grave, precum demenţele, chiar s-au triplat în aceeaşi scurtă perioadă de timp. Şi e doar faţa văzută a aisbergului...

Cuib de cuci, plin de pui

Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie. La orice oră din zi te-ai nimeri aici, nu se poate să nu-ţi sară în ochi o poză frapantă: în grupurile ce se mişcă prin curte de colo-colo, fără alt ţel decât acela de a tapa de-o ţigară străinul în "civil", cei mai mulţi indivizi au cel mult 40 de ani. Iar dacă vrei să-ţi verifici constatarea dintr-o sursă autorizată, confirmarea vine prompt: nu e deloc o falsă impresie, ci crudul adevăr.

07 Gheorghe Paina.jpg"Pacienţii tineri s-au înmulţit alarmant în ultimii doi ani, ajungând să reprezinte o pondere constant crescândă în totalul bolnavilor", spune doctorul Gheorghe Paina (foto), medic primar psihiatru, şeful secţiei Adulţi acuţi. Nu-i vorbă, spune specialistul, continuu creşte şi numărul bolnavilor, indiferent de vârstă. În 2008, doar în această secţie, considerată cea mai grea, fiindcă aici revin "clienţii casei", au fost internate 4.204 persoane. În 2009 - 4.395, iar în 2010, doar până în septembrie, au ajuns 4.582 pacienţi.

Inamicul public nr. 1 - drogurile

Potrivit medicului, pe lângă clasicele depresii şi anxietăţi, motivul principal care aduce tinerii pe patul de spital e consumul aşa-numitelor substanţe psihoactive, de la alcool până la droguri, atât "uşoare", impropriu botezate "etnobotanice", cât şi "de risc", de la ecstasy la cocaină.

"În 2008 au fost internaţi pe secţia mea 607 pacienţi cu afecţiuni cauzate de substanţe psihoactive, în 2009 - 762, iar anul acesta, până în septembrie, 643. Anul trecut, faţă de 2008, numărul toxicomanilor a crescut cu 13%, iar până la finele lui 2010 numărul va fi sigur depăşit în condiţiile în care drogurile se procură atât de uşor", spune doctorul Paina.

Câţi din consumatori sunt tineri? Mai toţi. În lipsa unor statisticieni plătiţi să ţină evidenţa, medicul a luat în calcul doar grupa de vârstă cea mai crudă, între 16-24 de ani. "În 2008 şi 2009 am avut câte 16 pacienţi cu aceste vârste, dar în 2010 deja avem 23, în numai nouă luni".

La prima vedere, n-ar fi mulţi. Dar se cuvine o precizare: statistica ia în considerare doar pacienţii care nu au beneficiat de aşa-numitul "diagnostic de complezenţă", adică cei mai gravi. Iar asta fiindcă, pentru a nu le strica perspectivele, medicii preferă să pună tinerilor diagnosticele cele mai blânde. De pildă, nu scriu în acte că sunt bolnavi de-a dreptul, ci că au doar "tulburări de comportament". "Dacă se află despre un tânăr că ne este muşteriu la Psihiatrie, respectivul are numai probleme. Adio permis de conducere, adio loc de muncă decent, adio acceptare în microgrupul social, între colegi, prieteni şi chiar rude. E izolat, terminat!".

Un "ceai" de 9.200 lei

În spatele fiecărui număr e o tragedie. "Zilele trecute am internat, pentru a doua oară în câteva luni, un tânăr intoxicat cu etnobotanice. Habar nu avea pe ce lume se află, nici măcar după o zi de la internare", spune doctorul Paina.

Un alt caz, tot recent, a hotărât soarta a doi tineri, ambii puţin trecuţi de 30 de ani. "Erau prieteni vechi şi asociaţi într-o firmă care, din câte am înţeles, mergea bine. Într-o zi, unul din ei a luat 9.200 de lei din încasări ca să facă o plată la bancă şi, pe drum, s-a întâlnit cu alt prieten, cu care a mers să tragă o ţigară cu ierburi. Apoi a consumat şi un aşa-zis ceai etnobotanic, care l-a făcut praf. A leşinat şi a ajuns la noi. Abia după două zile şi-a revenit. Banii, însă, îi pierduse pur şi simplu. Asociatul s-a despărţit de el, pentru că nu mai putea pune bază pe nimic din ce făcea. Aşa s-a terminat o veche prietenie", povesteşte medicul.

Tentaţiile drogurilor au ajuns atât de mari încât dealerii fac incursiuni în incinta spitalului, cu marfă pentru pacienţi. "Nu o dată s-a întâmplat să agreseze personalul", spune doctorul.

Balans între extreme

07 Cornutiu Gavril.jpgNemulţumit şi el că nu există statistici scrupuloase, dar sigur pe experienţa şi observaţiile de zi cu zi, profesorul Gavril Cornuţiu (foto), şeful Clinicii de Psihiatrie, confirmă creşterea numărului de bolnavi, mai ales tineri. Susţine, însă, că cele mai frecvente cazuri sunt depresiile, anxietăţile şi, mai grav, demenţele.

Există şi nuanţe: unii tineri nu sunt cu adevărat bolnavi, ci aleargă după hârtii care să le permită pensionarea, iar alţii, vârstnicii, se internează, paradoxal, pentru a demonstra că sunt sănătoşi. "La nici 30 de ani sunt unii care încearcă să se pensioneze pe motiv de boală, în timp ce la polul opus sunt bătrâni ale căror rude încearcă să arate că aceştia nu sunt în deplinătatea facultăţilor mintale pentru a le înstrăina bunurile".

Dincolo de extreme se află cazurile reale, iar factorii declanşatori cât se poate de variaţi. Apar tot mai mulţi tineri obsedaţi de concurenţa din interiorul firmelor şi instituţiilor unde lucrează şi temători că alţii le pot "lua faţa", care ajung să trăiască doar pentru a munci ca roboţeii, până cad de pe picioare, dar şi capi de familie îngroziţi că ar putea ajunge în imposibilitatea de a mai plăti ratele la bănci...

Cazuistica este şi pentru aceste patologii copleşitoare. O intelectuală de 35 de ani a încercat să se sinucidă de trei ori în trei ani: prima dată după ce familia sa a cumpărat o vilă, dar în care ea a ajuns să perceapă o povară sarcina de a îngriji copilul, a doua oară când soţul a aflat că-l înşală chiar cu şeful lui, iar a treia după începerea divorţului, când a realizat că nu va primi custodia copilului. În alt caz, un bărbat de aceeaşi vârstă a fost concediat de patron pe considerentul că îşi va găsi un job mai uşor decât colegii fiindcă este mai capabil decât ei!

Omul, o maşinărie în stricare

"Omul e un sistem, dar fiecare cu altă rezistenţă. Ca maşinile. Dacă mergi cu maşina pe o şosea bună, nu simţi diferenţa faţă de o alta, chiar de marcă superioară, decât poate la viteză. O simţi însă pe drumuri proaste. Societatea actuală e un asemenea drum, plin de hârtoape, şi un om înaintează mai mult, altul cedează mai repede", explică metaforic profesorul Cornuţiu.

Specialistul afirmă că a explodat şi numărul bolnavilor de Alzheimer, care în 1999 s-a dublat faţă de 1989, iar în 2009 s-a triplat. La fel a crescut şi incidenţa anxietăţilor, care înainte de 1990 nici nu existau. "În trecut îţi puteai planifica viaţa. Îţi puteai propune «în doi ani îmi iau televizor color, în zece ani maşină, la vară merg la mare». Acum nu mai ştii ce faci mâine sau diseară, pentru că nu mai eşti stăpân pe timpul tău, pe viaţa ta", spune medicul.

Şi mai şocant e însă că oamenii încep să se defecteze la cap, de tineri, din motive fizice. "Am publicat într-o revisă internaţională un studiu în care am demonstrat că un factor declanşator al unor forme de demenţă este hrana. Există o cauzalitate între alimentaţia «bogată» în E-uri şi băuturile energizante cu demenţele. Alimentaţia industrială duce la modificări îngrozitoare inclusiv în creierul omului. Nici nu ne dăm seama cât de periculoasă e pe termen lung", avertizează Cornuţiu.

Dacă în această privinţă alternativa e simplă - nu consumaţi droguri şi hrană sintetică! - în schimb pentru a te feri să-ţi iei câmpii din celelalte motive, specialiştii au o singură recomandare: indiferent cât de nebun e ritmul vieţii şi de împovărătoare grijile, încercaţi să vă scoateţi din priză cât mai des. Şi, de ce nu, zâmbiţi cât mai mult, tocmai pentru ca mâine să nu (vă) fie mai rău...


DE RUŞINE
Înapoiaţi, netrataţi

Statisticile neoficiale ale medicilor orădeni cuprind doar o infimă parte din numărul real al bolnavilor mintali. "Dacă în SUA o cincime din populaţie apelează la psihiatru cel puţin o dată în viaţă, iar în Europa, care e mai puţin dezvoltată, cam 17%, la noi se adresează specialiştilor o parte nesemnificativă a celor afectaţi. E adevărat că suntem noi mai rezistenţi pentru că aşa ne-a făcut istoria, dar şi mai adevărat e că la noi vizita la psihiatru atrage un stigmat social. Bolnavii nu vor să lase urme pe unde trec, căci se tem de ostracizarea socială. E o societate, din acest punct de vedere, înapoiată, ne-emancipată", consideră profesorul Gavril Cornuţiu.

La Spitalul de Psihiatrie, circa 60% din pacienţi ajung cu bilete de trimitere de la medicii de familie, de la medici de alte specialităţi şi de la Unitatea de Primire a Urgenţelor, în aceste din urmă cazuri fiind vorba mai ales de persoanele cu manifestări agresive şi toxicomani, în timp ce restul de 40% ajung la medic aduşi de părinţi sau prieteni.

Medicii afirmă că o altă noutate este multitudinea manifestărilor bolilor, fapt care lasă amprente şi asupra lor. "Ceea ce vezi ca psihiatru te irită, te îndeamnă la compasiune, te înfurie, te revoltă. În niciun caz nu poţi să rămâi indiferent", spune profesorul Cornuţiu, iar doctorul Paina e şi mai apăsat: "Uzura şi mizeria morală sunt mai mari decât în oricare altă specialitate medicală".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
multumesc
sunteti printre ce mai buni doctori v-ati ocupat de mine d de peste 6luni de o perioda interval 2 ani de zile ma voi duce la dumneavoastra sa va felicit si multa sanatate va doresc sunteti cel mai iubit doctor in j\din judetul bihor
Postat 25 Decembrie 2012, 13:56 de Ionica
"Epoca portocalie". Despre statistici medicale și "indicații prețioase", în general.
Ținând seama și de explozia, cam necontrolata (de cine trebuie), a preturilor la medicamente, consumabile/ustensile/(unele) servicii medicale, care responsabil din domeniul sănătății (ex: de la DSP Bihor), ne poate face o corelație intre acest fenomen și agravarea (în general) a stării de sănătate a populației cu venituri sub medie/mici/sub limita sărăciei?
Postat 20 Noiembrie 2010, 09:48 de stefan
Măsuri preventive și eficiente vs Statistica+\
I. ”Nemulţumit şi el că nu există statistici scrupuloase, dar sigur pe experienţa şi observaţiile de zi cu zi, profesorul Gavril Cornuţiu (foto), şeful Clinicii de Psihiatrie, confirmă creşterea numărului de bolnavi, mai ales tineri.” Dle Cornutiu: 1. Nu (numai) de statistici este nevoie, ci cu precadere de stabilirea unor modalități eficiente de preventie si combatere a principalelor cauze generatoare ale acestor drame. Si in ”Epoca de aur” se stătea bine cu statistica. La ce bun? 2. Oricine traieste BINE, cu n slujbe la stat, pe langa altele! Despre modalitatea de ocupare a acestora, in comparatie cu perioada ante-Revoluție, ceva comentarii? 3. Referitor statistici: incercati o varianta si pe diversele guvernari post-Revoluție, eventual o comparatie cu ”Epoca de aur”. Rezultatele facetile publice! II. \"La nici 30 de ani sunt unii care încearcă să se pensioneze pe motiv de boală, ...” Dle Cornutiu: 1. Despre sistemul de invatamant, model ”Sorbonica”, nu ne spuneti cate ceva? Sau despre sistemul de asezare pe functii, bine bugetate, de tipul: ”Băiatul/fetita lui mămica/tăticu/”unchiu”? Oare de ce aceste sisteme dăunează atat de grav societății? 2. Daca tot va place statistica (ca si altora), nu ar fi util sa faceti cateva, de genul: a) Pe la AJOFM Bihor: câte dintre posturile cu studii superioare, sau chiar si medii, sunt efectiv disponibile, imediat dupa afisare? b) Speranța de viata a celor care ajung pe la dvoastra, functie de nivelul lor de trai si de motiv! Puteti include si dosare tip ” Păsărici”, sau de ”politie politica”! III. Omul, o mașinărie în stricare. Dle Cornutiu: 1. Cine sunt si cum pot fi trasi la raspundere, principalii vinovati care strica aceasta masinarie? 2. Despre modul în care copiii sunt separati de parintele lor responsabil si cu ajutorul psihologilor/medicilor umani(?), evident, fara vreun interes, ne puteti spune ceva?
Postat 20 Noiembrie 2010, 01:57 de inginer
Felicitari
Nu pot decat sa felicit colectivul sectiei Dr.Paina pentru tot sprijinul acordat tatalui meu, de cate ori a fost internat pe sectie la dansul, tot personalul si-a dat interesul pentru a-l ajuta : ingrijire corespunzatoare, medicamente bune si nu mai vorbesc de mancarea de o calitate exceptionala atat la consistenta cat si la calitate cantitate(tatal meu mananca toata ziua) cred ca toti psihicii sunt la fel, curatenia din sectia dansului, e bine acolo ca iti gasesti si persoane cu care sa vorbesti si in curte si pe sectie poti sta la televizor, deci in sfarsit ingrijire buna . Succes dr. Paina in continuare cat si la personal.
Postat 19 Noiembrie 2010, 14:16 de Radu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii: În Chioag a fost dezvelită o placă în memoria săteanului care s-a dus, în 1918, la Alba Iulia (FOTO)
 • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
 • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON