URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că primarul Ilie Bolojan se ghidează în viaţă după principiul "repetiţia este mama învăţăturii". Altfel nu se explică de ce, după episodul dureros cu Gavril Grebenişan la cârma Spitalului Judeţean, a recidivat cu Dacian Foncea ca manager la Municipal.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Klaus Iohannis știe că nu e un tip șarmant cu electoratul. I-ar plăcea la maxim dacă n-ar trebui să interacționeze cu nicio ființă umană, să nu fie nevoit să zâmbească fals în fața camerelor, să nu dea mâna cu nimeni niciodată. Trecerea de la dezinvoltura balcanică a lui Băsescu la seriozitatea atât de neromânească a lui Iohannis a fost prea brutală pentru publicul larg, în ochii căruia președintele ar trebui să fie un tip de viață, chefliu, cu vicii, slobod la gură, cu râs zgomotos și cu inima bătând în ritm de manea...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
09 Octombrie 2019, 08:00

O licitaţie „puşcată”: BIHOREANUL i-a prins pe şefii CJ „mânărind” licitaţia pentru modernizarea unui drum judeţean (FOTO / VIDEO)

O licitaţie „puşcată”: BIHOREANUL i-a prins pe şefii CJ „mânărind” licitaţia pentru modernizarea unui drum judeţean (FOTO / VIDEO) EXECUTATĂ, DAR LICITATĂ. Înainte ca SC Carier SRL să câştige noua licitaţie pentru săparea stâncilor de pe DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, reporterii BIHOREANULUI au constatat că lucrarea a şi fost realizată pe 10 din cei 16,5 km. Stâncile din marginea drumului au fost deja puşcate, mărunţite şi puse în gabioanele ce stabilizează taluzurile. Practic, constructorul nu mai trebuie să cumpere piatră şi s-o aducă de la distanţă, având-o, gratis, la faţa locului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când comandă o lucrare, Consiliul Judeţean e grijuliu mai degrabă cu firma aleasă s-o execute decât cu banii publici. O arată modernizarea DJ 767 între comunele Dobreşti şi Vârciorog, care scurtează drumul de la Beiuş spre Tileagd, pentru care CJ a făcut două licitaţii în beneficiul unuia şi aceluiaşi constructor. Întâmplător, unul abonat la lucrări atribuite, cu şi fără licitaţii, de primari UDMR şi, totodată, sponsor de partid.

BIHOREANUL vă arată cum a încheiat CJ anul trecut un contract cu SC Carier SRL din Marghita pentru modernizarea drumului, iar acum îi pregăteşte încă unul, pentru o lucrare pe acelaşi tronson, care trebuia prevăzută în primul contract.

Atenţie, Carier!

Din 26 septembrie, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice găzduieşte un anunţ neobişnuit: Consiliul Judeţean licitează prin procedură simplificată obiectivul "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime 16,50 km, Săpătură în stâncă", oferind firmelor interesate până la 1.297.349,41 lei.

De ce e neobişnuit anunţul? În februarie 2017, tot CJ a licitat "Reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime=16,50 km", pentru care procedura s-a şi finalizat în iunie 2018, prin încheierea unui contract cu SC Carier SRL, care s-a angajat ca în schimbul a 28.288.164,01 lei, bani primiţi de Judeţul Bihor  prin PNDL, să finalizeze lucrarea până la 15 aprilie 2020.

Ce vrea CJ de data asta? O spune descrierea lucrărilor scoase acum la licitaţie, pentru care se pot depune oferte până la 14 octombrie: firma care va adjudeca licitaţia va trebui să sape stânca din marginile drumului "prin intercalarea lucrărilor în graficul lucrării cu firma câştigătoare a lucrării de bază, SC Carier SRL". Altfel spus, cine vrea cei 1,3 milioane lei trebuie să se sincronizeze cu Carier, al cărei nume este pomenit de 5 ori în anunţ, alături de avertismentul că "firmei câştigătoare nu i se va permite alt termen de finalizare a lucrării" decât cel fixat pentru Carier în contractul de anul trecut. Altfel, va achita şi penalităţile de întârziere ale acesteia!

"Să nu te bagi!"

Reprezentantul unei alte firme de construcţii a dezvăluit BIHOREANULUI că în două decenii n-a mai văzut niciodată un anunţ de licitaţie în care să fie scris numele unei firme, semn că a fost pregătită aşa încât să fie câştigată de aceasta.

"Când ţi se spune că pe şantier este deja o firmă care s-a obligat să facă drumul până în aprilie 2020, că eşti obligat să "intercalezi" lucrarea ta în graficul acesteia şi că, dacă nu reuşeşti, îi plăteşti şi penalizările, ţi se semnalizează să nu te bagi la noua licitaţie, pentru că e deja rezolvată pentru Carier", spune constructorul care, din motive lesne de înţeles, doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Problema nu este însă doar că beneficiarul pune pe tavă aproape 1,3 milioane lei pentru firma care a câştigat licitaţia de anul trecut, ci că procedura din 2018 a fost "alterată" anume pentru a fi adjudecată de Carier SRL. "Dacă ştiam că CJ oferă nu 28,28 milioane lei, ci 29,57 milioane, poate licitam altfel", spune constructorul, convins că beneficiarul a permis SC Carier SRL să subliciteze pentru a lua lucrarea, ştiind că pe parcurs va mai primi un "supliment".

La vedere

Noua licitaţie motivează că săpătura în stâncă este necesară fiindcă drumul "trebuie adus în sistem omogen (...), îmbunătăţind elementele geometrice în plan orizontal şi vertical". Pe înţelesul profanilor, în condiţiile în care o mare parte a drumului traversează o pădure prin munte, având o lăţime între 2,5 şi 4 metri, era limpede că, înainte de orice, trebuia lărgit la minimum 6 metri, cât e standardul pentru un DJ. La fel de clar era că, pentru asta, stâncile trebuiau săpate din margini, iar piatra rezultată putea fi folosită la gabioanele ce se pun pe taluz pentru a opri alunecările de teren.

Faptul că în proiectul întocmit de SC Proexco SRL pentru modernizarea drumului nu au fost incluse săpăturile în stâncă nu înseamnă că nu se ştia că acestea trebuie făcute, ci că le va face câştigătorul licitaţiei, care acum primeşte bani suplimentari. În niciun caz săpăturile nu pot fi considerate lucrări ascunse, neprevăzute, pentru care constructorii pot primi încă 15% din valoarea lucrării prin simplu act adiţional, deoarece stâncile se văd cu ochiul liber. O lucrare neprevăzută, exemplifică specialistul consultat de BIHOREANUL, putea fi justificată doar dacă pe şantier, în timpul lucrării de bază, s-ar fi descoperit, de pildă, un izvor subteran care trebuia deviat.

Nu în ultimul rând, Carier nu avea cum să afle abia acum că trebuie făcute săpături în stâncă, ci probabil aştepta doar ca CJ să decidă cum îi va da mai mulţi bani.

Cu acoperire legală

Ioan Mang, vicepreşedinte Consiliul Judeţean BihorSolicitat să explice "ingineria" prin care CJ organizează două licitaţii pentru acelaşi drum, vicepreşedintele responsabil peste Direcţia Tehnică, Ioan Mang (foto), susţine că noua licitaţie este legală. "Nu era dacă nu făceam licitaţie, iar licitaţie facem pentru că săpăturile în stâncă nu făceau parte din contractul iniţial. E o lucrare neprevăzută", zice Mang, în ciuda evidenţei.

Acesta a fost contrazis chiar de şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, prezent la discuţie, care a admis că "proiectantul putea să se gândească de la început" că trebuiau făcute săpături în stâncă, dar şi că din anunţul noii licitaţii "putea fi omis numele firmei Carier". Pe de altă parte, implicat şi el în organizarea licitaţiei cu cântec, directorul susţine că lucrările de săpare în stâncă puteau fi comandate ulterior încheierii primului contract şi printr-o simplă cerere de ofertă, iar noua licitaţie ar fi... o dovadă de transparenţă. Una, totuşi, perfect inutilă de vreme ce va fi câştigată tot de Carier.

Deja puşcată

De altfel, cea mai mare parte a săpăturilor în stâncă au şi fost deja făcute, mai precis pe 10 kilometri din cei 16,5 km ai drumului, fapt constatat de BIHOREANUL în teren miercurea trecută şi imortalizat în fotografii şi în filmări. "Am făcut puşcările cu o firmă din Dobreşti. Altfel, dacă nu pregăteam terasamentul, nu puteam înainta cu lucrările pe drum", a explicat un muncitor reporterilor.

Culmea, până şi administratorul SC Carier SRL, Alexandru Gomboş, recunoaşte că "o parte din săpături s-au făcut", trebuind să mai fie realizate doar în "câteva poziţii kilometrice". Cât despre noua licitaţie, o spune fără ocolişuri: "Ne vom prezenta împreună cu firma din Dobreşti care face puşcările". Ca şi cum mai era loc de îndoială că nu tocmai pentru asta a şi fost făcută...


FIRMĂ DE CASĂ
Pe "orbita" UDMR-ului

Înfiinţată în 2003, SC Carier SRL îi are ca acţionari pe Duszko Ioana Sanda şi Duszko Ioan Daniel, iar administrator pe Alexandru Gomboş, fost inginer la Drumuri Judeţene şi proprietar al mult mai cunoscutei Via Vita SRL, firmă intrată în insolvenţă după ce, împreună cu un asociat, a ratat construirea centurii oraşului Săcueni.

Deşi scriptic proprietarii Carier sunt ginerele şi fiica sa, adevăratul patron este Gomboş, al cărui nume a fost pomenit prima oară în public de vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang, în luna august, când a anunţat că firma sa a câştigat licitaţia pentru aşternerea de covoare asfaltice în zonele Marghita şi Aleşd. În realitate, Carier a câştigat, de fapt, contracte-cadru pe 4 ani în valoare de peste 43 milioane lei, pentru întreţinerea drumurilor judeţene din aceste zone.

Pe lângă aceasta, în ultimii patru ani, Carier SRL a mai primit contracte de peste 37,83 milioane lei de la CJ Bihor, primăriile Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Diosig, Şimian, Viişoara şi Balc, plus biserica reformată din Tăuteu.

Firma este considerată o apropiată UDMR, în 2015 contribuind la susţinerea financiară a partidului, conform Autorităţii Electorale Permanente, cu suma de 1.500 lei. Modestă, ce-i drept, dar asta declarată în acte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
AMATORI !
Data viitoare sa il cheme pe Dacian Foncea sa ii invete el cum se trantesc licitatiile si concursurile de angajare!
Postat 09 Octombrie 2019, 09:44 de AncaAmericana
Pe drumurile Bihorului se vorbește în perioada asta ungurește, chiar și pe DJ-urile pe care n-a călcat picior de maghiar de la descălecarea-n pustă !?!
Umblă tot câte doi măcar, din care unul traduce la lopată dacă-i nevoie ... șterg cu lama buldozerului și împing surplusul aluvionat de pe drum în gardurile oamenilor, apoi fac pauză de vreo două săptămâni, că-s obosiți !?! Apoi vine grosul, cu un utilaj care toarnă la pas asfaltul și un camion cu benă din care se toarnă-n cuva de așternere vreo 3-4 cm de covor !?! Nu scrijelire și amorsă de aderență ... un fel de pătură care, cu vremea rece, ploi și ninsori, care se va desprinde din loc în loc, fix la câteva zile după terminarea perioadei de garanție !?! Așa că, această cooperativă "Munca în Zadar" numită și Consiliul județean Bihor, nu verifică pe parcursul lucrărilor nicio fază sau etapă d.p.v. tehnic, dacă tot n-a verificat proiectele și ce cuprind ele !?! E de înțeles, de fapt ... Mang e cu calculatoarele, nu cu procefura standard de așternere a covoarelor asfaltice, iar Cheșeli e acolo de pe vremea lui Gh. Gheorghiu-Dej și pare "expert" față de toți ceilalți !?! Aici sunt banii Dvs., bihoreni ... sub asfaltul "neterminaților" de la PSD+UDMR+ALDE, pe care-i doare fix în centrul fundului, de "lupta politică" stânga-dreapta de nivel național !?!
Postat 09 Octombrie 2019, 09:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3145 RON
  • 1 EUR = 4.7759 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON