URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2011, 08:21

O crimă aproape perfectă

O crimă aproape perfectă SUPERFICIALI. La cercetarea făcută în apartamentul unde s-a comis crima, poliţiştii s-au mulţumit doar să fotografieze victima şi cuţitul cu care, ziceau ei, Ovidiu Ficuţ s-a sinucis
O crimă aproape perfectă ORBEŢI. Deşi pe cadavru urmele zgârieturilor provocate de criminală erau cât se poate de vizibile, doar poliţiştii nu le-au observat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi-a omorât soţul şi era să scape. Aceasta este, pe scurt, povestea unei tinere de 29 de ani din Tileagd, Anca Ficuţ, arestată şi judecată abia acum pentru oribila faptă comisă în vara anului trecut.

Rezolvarea cazului a fost catalogată drept un succes de prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra. Dar a fost, de fapt, o întâmplare fericită, rod al hazardului. Asta pentru că, iniţial, poliţiştii au înregistrat crima ca sinucidere, crezând-o pe cuvânt pe ucigaşa care le-a spus că soţul ei îşi înfipsese singur cuţitul de bucătărie în piept.

BIHOREANUL vă prezintă incredibila poveste a ucigaşei care era să fie scăpată, din prostia unor poliţişti care au renunţat să facă o cercetare serioasă la faţa locului, lăsând-o pe femeie să distrugă toate urmele faptei...

O zi mortală

Crima s-a petrecut în seara de 1 august, anul trecut, în apartamentul în care Anca Ficuţ şi soţul ei, Ovidiu, locuiau cu chirie. Cei doi se întorseseră de la petrecerea organizată de ziua femeii în curtea unui prieten al lor, erau ameţiţi de băutură şi puşi pe ceartă. La un moment dat, sărbătorita a luat cuţitul de bucătărie şi a dat. Lovitura a fost mortală pentru Ovidiu, lama nimerindu-i artera aortă din dreptul inimii. În câteva clipe, s-a şi stins.

Speriată, Anca şi-a sunat tatăl, după care, conştientă de consecinţe, şi-a făcut un plan ca să scape. Cu sânge rece, a aşteptat până când a fost sigură că soţul ei era mort, iar apoi a sunat la 112. După sosirea medicilor şi a poliţiştilor, femeia a dat un adevărat spectacol, pozând în văduva zdrobită de durerea pierderii soţului drag.

Cazurile de acest gen se înregistrează obligatoriu ca "moarte suspectă" şi se fac cercetări amănunţite la faţa locului, iar apoi se audiază rudele, vecinii şi prietenii familiei, pentru a exclude varianta accidentului sau a unei eventuale crime. În acest caz, însă, poliţiştii - adică agenţii-şefi Dumitru Urda, Teodor Petruş (ambii de la Postul Tileagd) şi Ioan Rus (criminalist la Poliţia Aleşd) n-au respectat procedurile. Criminalistul a realizat câteva fotografii, după care cadavrul a fost ridicat pentru necropsie, iar o zi mai târziu a fost audiată soţia mortului, fără ca vreunul dintre ei să se deranjeze să înregistreze măcar dosarul.

Ce-ai făcut, iubi?

Poliţiştilor nu le-au dat de gândit nici urmele de lovituri de pe faţa şi gâtul femeii, şi nici declaraţiile ei bizare şi contradictorii. Anca pretindea ba că soţul şi-a scos singur cuţitul din inimă, ba că l-ar fi scos ea. În plus, zicea şi că bărbatul avea gânduri sinucigaşe de câteva săptămâni, deşi socrul ei susţinea contrariul. "Mi-a spus că-mi va pregăti un cadou pe care nu-l voi uita niciodată", a spus femeia într-una din declaraţii, pentru ca într-o alta să pretindă că "soţul s-a sinucis în urma unei convorbiri la telefonul mobil".

Incredibilă şi ilară e şi descrierea momentului în care şi-a descoperit soţul mort. "Am aprins becul pe hol şi am văzut că soţul era lângă oglindă, ghemuit. Ghemuindu-mă în faţa lui, l-am întors cu capul la mine pe genunchi şi am văzut că era plin de sânge. L-am întrebat "ce ai făcut, iubi?" dar soţul meu nu a răspuns, decât a repetat de trei ori aceste cuvinte: "Iubire, iubire, iubire"". Curat ca-ntr-o telenovelă!

Mai grav e că poliţiştii nu au fost puşi pe gânduri nici de concluziile medicilor legişti, care arătau că bărbatul murise cu o oră înainte de sosirea Ambulanţei şi care semnalau că pe corpul acestuia există numeroase zgârieturi, semn de încăierare. E adevărat, raportul spune că înţepătura care i-a provocat decesul putea fi "autoindusă", adică "sinucidere", dar lăsa deschisă şi varianta că putea fi "produsă în urma unei heteroagresiuni", pe româneşte că putea să fi fost înjunghiat.

Fotografiile salvatoare

07-Viorel-Gavra.jpgCert e că pe 4 august Anca şi-a îngropat soţul şi şi-a văzut liniştită de treburi. Socrul ei nu a fost însă împăcat cu situaţia, motiv pentru care, după o săptămână, s-a prezentat la prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra (foto), cerând reluarea anchetei.

"Sunt nelămurit că nu s-au luat amprente de la locul faptei, nici de pe cuţit. Totodată, în noaptea aceea a fost scandal, nora mea era vânătă la bărbie şi la mâini, iar fiul meu era zgâriat pe faţă şi vânăt pe ambele mâini. Pe ea nu a întrebat-o nimeni de ce era vânătă", se arată în plângerea lui Dumitru Ficuţ.

Verificând sesizarea, Gavra a descoperit că suspiciunile erau întemeiate dar şi că, din cauza neglijenţei poliţiştilor care fuseseră la faţa locului şi care au permis ştergerea urmelor, era extrem de greu s-o dovedească pe criminală. "Soţia decedatului, în stare de şoc, s-a urcat pe cadavru, l-a scuturat strigând să se scoale, a pus mâna pe cuţitul care se afla lângă cadavru şi l-a îndreptat către ea, afirmând că vrea să moară. A fost avertizată să lase cuţitul şi l-a lăsat. Audiată, Ficuţ Anca a declarat că soţul ei s-a împuns cu cuţitul în piept, şi-a scos singur cuţitul, pe rană a ţâşnit sângele, iar ea a sunat la 112", a descris, cu seninătate sau prostie, agentul Petruş, în declaraţia dată procurorilor, modul în care el şi colegii săi s-au lăsat duşi de nas de femeia care, sub pretextul unui "şoc", a şters toate urmele crimei.

Dovedită de legişti

07-Gabriel-Mihalache.jpgCă poliţiştii au fuşerit ancheta o dovedeşte şi declaraţia dată în faţa procurorilor de medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Oradea, Gabriel Mihalache (foto), care a fost de faţă la autopsie. Acesta susţine că de la bun început a avut dubii că victima s-ar fi sinucis şi că soţia victimei, care a venit cu familia la morgă în aceeaşi noapte, avea o atitudine confuză şi prezenta urme de lovituri.

"Am ieşit  de câteva ori din sala de autopsie pentru a afla amănunte despre împrejurarea în care bărbatul s-a sinucis. Am vorbit cu o femeie tânără, care s-a prezentat ca fiind soţia victimei şi care avea pe gât şi piept numeroase echimoze şi escoriaţii (n.r. - zgârieturi). Am întrebat-o cum s-au produs aceste leziuni şi mi-a spus că bărbatul, înainte de a-şi introduce cuţitul în piept, o tot ameninţa că va face gestul sinucigaş, iar ea s-a luptat cu el încercând să-i ia cuţitul din mână, dar la un moment dat n-a reuşit şi acesta s-a înjunghiat. Am întrebat-o cât timp a trăit după ce şi-a înfipt cuţitul în inimă şi mi-a spus că în jur de câteva minute. Apoi, când m-am mirat, deoarece eram sigur că a murit foarte repede, mi-a spus că într-adevăr a murit repede", a declarat Mihalache procurorilor.

La detector

Pentru a strânge probe împotriva criminalei, procurorii au dispus o expertiză medico-legală, iar spre norocul lor analizele şi măsurătorile au arătat clar că Ovidiu Ficuţ a fost omorât. În baza acestei expertize, la sfârşitul lunii ianuarie i-au cerut Ancăi Ficuţ să se supună unui test la detectorul de minciuni. Test pe care, cum era de aşteptat, femeia l-a picat. Iar dacă până atunci a negat constant comiterea crimei, a doua zi a recunoscut şi a fost arestată.

În urmă cu două săptămâni, a fost trimisă în judecată. Rechizitoriul face referiri aspre şi la cei trei poliţişti neglijenţi din cauza cărora criminala era cât pe ce să scape de răspundere, pentru că "au efectuat o cercetare superficială la locul faptei şi cu uşurinţă au acceptat susţinerile că soţul s-ar fi sinucis".

Interpelat în legătură cu prestaţia subordonaţilor, şeful Poliţiei Bihor promite că va dispune o cercetare disciplinară. "N-am putut s-o fac până la finalizarea anchetei penale, dar o voi cere acum deoarece există suspiciunea că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, care i-ar fi obligat să înregistreze cazul şi să anunţe procurorul", spune comisarul şef Adrian Bucur. Care le găseşte, totuşi, circumstanţe atenuante subordonaţilor: "Până la urmă, cazul s-a rezolvat, iar vinovata a fost trimisă în judecată". Nu contează că asta s-a întâmplat nu mulţumită oamenilor săi, ba chiar în pofida lor...


DE TEAMĂ
S-a apărat omorându-l

După ce iniţial a negat comiterea crimei, Anca Ficuţ susţine că şi-a înjunghiat soţul fără să-şi dea seama, după ce acesta a încercat s-o strângă de gât. Femeia afirmă că în seara fatidică a culcat copiii, după care s-a întors în bucătărie, unde soţul ei a luat-o la bătaie, chestiune care nu se întâmpla pentru prima dată. Ca să scape de pumni şi palme, femeia spune că a luat-o la fugă prin apartament, iar la un moment dat, când bărbatul s-a apropiat din nou de ea, n-a făcut altceva decât să se apere. Cât despre minciunile pe care le-a debitat în prima fază, susţine că le-a spus cu gândul la cei trei copii, de 4, 7, respectiv 10 ani: "Am minţit pentru că mi-a fost teamă că vor rămâne pe drumuri"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ovidiu
Ovidiu,fratiorul meu drag a trecut deja un an de cand uh nu mai esti printre noi:((dar persoana care te-a luat de langa noi este in libertate nu o mai intereseaza nimic:((sa sti Ovidiu noi te vom iubi mereu:((
Postat 06 August 2011, 20:56 de lavi
poze ovi
pacat de iel de ovi
Postat 07 Martie 2011, 13:27 de ionut
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON