URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Sfârșitul nu-i aici! Ce măsuri anti-coronavirus au pregătit autoritățile locale și ce probleme ne aduce noua pandemie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive, cele mai multe dedicate măsurilor pregătite de autorități pentru întâmpinarea valului de infecții cu coronavirus, efectelor produse de noua pandemie și soluțiilor de depășire a actualei crize. Dintre subiecte:

Cei din linia întâi

Liderii şi profesioniştii îşi dau măsura competenţei mai ales în crize, iar în Oradea, în ciuda neîncrederii în sistemul administrativ şi sanitar românesc, aceştia există şi îşi fac datoria. Spitalele din Oradea au fost reorganizate şi echipate suplimentar pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate de săptămâna aceasta.

În timp ce Primăria continuă să-l doteze, Spitalul Municipal îşi evacuează clădirea din Rogerius ca să preia toţi pacienţii şi suspecţii de la secţiile de Boli Infecţioase, având un număr de paturi ATI aproape dublu faţă de săptămâna trecută.

„Nu este vremea plimbărilor acum”

În vâltoarea pandemiei de coronavirus, care a lovit brutal Italia, ambasadorul României la Roma, bihoreanul George Bologan, a fost pus nu doar în faţa unei situaţii şocante, ci şi în linia întâi în gestionarea problemelor cetăţenilor români, care n-au fost scutiţi de infectarea cu virusul şi nici de toate dificultăţile create de acesta.

Săptămâna trecută, târziu într-o noapte, ambasadorul şi-a făcut timp să răspundă întrebărilor BIHOREANULUI, vorbind despre atmosfera din Italia, despre situaţia românilor de acolo, dar şi criticându-i pe cei care, în plină epidemie, aleg să călătorească prin toată Europa, expunându-se pe sine şi pe alţii. Un interviu plin de substanță...

Loviți de criză

Coronavirusul a paralizat industria ospitalității din Bihor și prevestește o criză de durată. BIHOREANUL face o trecere în revistă a problemelor apărute deja și a celor care stau să vină.

Închiderea școlilor, localurilor și hotelurilor a pustiit Băile Felix, iar în Oradea firmele de catering se confruntă cu o scădere a comenzilor cu 20%, taximetria funcționează la 30% din capacitate, prețurile au crescut şi specialiștii anunță circa 10.000 de disponibilizări.

Front de lucru

Criza coronavirusului are și părţi mai puţin proaste: reducerea traficului permite Primăriei orădene să accelereze ritmul lucrărilor din oraș.

Profitând de degajarea drumurilor şi de oprirea cursurilor școlare, constructorii lucrează zi-lumină la amenajarea pasajului pe sub bulevardul Magheru, la prelungirea drumului rapid, construirea pasajului de la Piața 100 și la reabilitarea termică a instituțiilor de învățământ.

Şcoala... de acasă

Pandemia de coronavirus îi determină pe profesorii din Bihor să descopere soluţii de digitalizare a lecţiilor.

Pentru ca elevii să nu se lase pe tanjală cât timp şcolile sunt închise, profesorii ţin lecţii prin videoconferinţe sau le dau teme prin grupuri de Facebook ori WhatsApp, aplicaţii la care au acces, însă, doar copiii care au acasă o conexiune la internet.

Se poate şi de acasă!

Obişnuiţi până săptămânile trecute ca în timpul liber să hoinărească, să iasă în baruri şi restaurante, la teatru, cinema şi concerte, bihorenii sunt, în această perioadă, consemnaţi la domiciliu.

În vremuri de coronavirus, ei sunt invitaţi să vadă spectacole de teatru, să „viziteze” muzee virtuale, să înveţe trucuri de magie alături de copiii lor şi să facă mişcare în siguranţa propriilor case. BIHOREANUL vă dă câteva sugestii...

De unul singur

După două mandate la conducerea Universităţii din Oradea, Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru viitorul rector al instituţiei.

Aflat în fruntea Universităţii de opt ani, timp în care s-a remarcat ca un rector „neconflictual”, dar s-a şi confruntat cu acuzaţii grave de corupţie, fiind protagonist într-un proces deschis de DNA, Bungău le promite universitarilor că va apropia mediul academic orădean de companii.

Crimă la indigo

BIHOREANUL vă prezintă o poveste șocantă. În loc să-l țină-n închisoare pentru că și-a omorât iubita, l-au pus în libertate și a ucis din nou!

Orădeanul Alexandru Horvath a fost condamnat a doua oară, săptămâna trecută, de data aceasta la 20 de ani de închisoare, după ce și-a lichidat și vecinul, în ambele cazuri dând dovadă de o violență extremă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sfarsitul...
...ESTA AICI!!!
Postat 28 Martie 2020, 17:17 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON