URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Şeful Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, "client" al procurorilor anticorupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pásztor la DNA

Finanţarea frauduloasă a ONG-urilor UDMR-iste l-a făcut pe şeful Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, "client" al procurorilor anticorupţie. După ce a sponsorizat din greu Fundaţia Varadinum, atât de la bugetul propriu al CJ, cât şi prin Direcţia Social Comunitară şi prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, politicianul este suspectat de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, dar şi de fals şi uz de fals, primele ilegalităţi fiindu-i acoperite cu altele, comise prin măsluirea unor acte din evidenţele informatice ale instituţiei

Spărgătorii din "Beverly Hills" 

Înainte să fie prinşi cu focuri de armă, hoţii care au încercat să spargă centrul Fan Courier din Aleşd au dat iama prin vilele unor VIP-uri din Oradea. Acţionând noaptea, mascaţi, atenţi la camerele de supraveghere pentru a nu fi identificaţi, hoţii au dat lovituri de aproape 250.000 lei, între victime numărându-se inclusiv patronul grupului Nutrientul, cunoscutul magnat Iosif Pazuric.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Conf. univ. Sebastian Văduva, Facultatea de Management, Universitatea Emanuel:
"Oradea şi-a creat singură handicapul salariilor modeste"

Emigrat cu familia în SUA, unde a început să lucreze la 13 ani, iar la 17 a ajuns proprietarul unei carmangerii, apoi MBA în economie şi profesor la o universitate cu 26.000 studenţi, Sebastian Văduva este unul dintre cei mai experimentaţi economişti orădeni. Fost decan, acum director de departament la Facultatea de Management a Universităţii Emanuel, îşi încurajează studenţii să inoveze şi să nu se teamă de eşec. "Dacă un absolvent de-al nostru nu are o diferenţă de cel puţin 50% în plus faţă de cei ai altor universităţi, înseamnă că nu ne-am făcut treaba", justifică el acest mod de a gândi şi acţiona.
În interviul acordat BIHOREANULUI, profesorul analizează carenţele şi atuurile economiei locale, sugerând idei şi teme de reflecţie celor activează sau vor să intre în afaceri. Poate cel mai de luat în seamă este subiectul salariilor modeste şi felul cum poate fi depăşit acest handicap pe care Oradea şi Bihorul, ca de altfel toată România, şi l-au creat singure...

S-au "dezgheţat" gropile!

Străzile Oradiei s-au umplut de gropi, spre revolta şoferilor şi a pietonilor deopotrivă. Iarna bogată în omăt, sarea folosită la deszăpezire şi episoadele frecvente de îngheţ şi dezgheţ au produs de trei ori mai multe cratere decât în anii anteriori, începând din cartiere precum Rogerius, Ioşia, Episcopia şi Podgoria, până în centru.

Made in Oradea

Doi orădeni, soţ şi soţie, creează genţi de lux, unicate, pentru clienţi din toată lumea, la preţuri care ajung chiar şi la aproape 2.000 de dolari. Genţile şi accesoriile marca 74 Street Bags, realizate artizanal de Daciana şi Mircea Bule, au fost prezentate în revista Vogue UK, între clienţii orădenilor numărându-se National Geographic, o autoare de bestselleruri şi un milionar american.

Oradea "verticală"

Primarul Ilie Bolojan pledează pentru supraimpozitarea cu 50% a clădirilor cu un singur nivel din centrul oraşului, printr-un studiu care să-i confirme iniţiativa. Studiul de arhitectură întocmit de firma Planwerk recomandă supraînălţarea a 93 de case, pentru a creşte suprafaţa construită în zona ultracentrală, fără a ţine cont de dreptul la proprietate, de birocraţia care îngreunează investiţiile şi de certurile dintre vecini.

Şcoala... din fabrică

Din această lună, sute de elevi din Bihor vor face orele de ştiinţe în laboratoarele companiei Celestica. Primii care vor aplica efectiv noţiunile învăţate la chimie, fizică şi informatică în sediul firmei producătoare de echipamente electronice sunt elevii Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna şi ai Liceului Teoretic Arany János din Salonta.

Ia banii şi fugi!

Atenţie, escroc: Patronul unei firme de sticlă securizată din Nojorid încasează avans pentru lucrări pe care nu le mai execută niciodată. Fiu al unui funcţionar din Consiliul Judeţean şi nepot al primarului comunei Nojorid, Răzvan Baba a adunat cel puţin 15 reclamaţii pentru înşelăciune, între cei păcăliţi fiind chiar şi un poliţist!

TIMP LIBER

Ballade pour… Oradea

Pianistul care a vândut 150 milioane de albume în toată lumea şi a intrat în Cartea Recordurilor va concerta, pe 17 martie, pe scena Teatrului Regina Maria, într-un spectacol ce promite să aducă în faţa publicului elemente din toate cele şapte arte.
Richard Clayderman se întoarce la Oradea după 14 ani şi este de aşteptat să-şi prezinte cele mai celebre cântece, începând cu mult ascultata "Ballade pour Adeline"…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
probleme cu iz penal
La primaria Salonta ,primarul Török practică aceași tehnici.
Postat 05 Februarie 2019, 11:35 de patriot
Oradea numai "verticală" nu va fi ...
... cu astfel de edili, care în loc să-și pună capul la contribuție, cheltuie banii orădenilor pe studii făcute de tot felul de neica-nimeni în materie de dezvoltare autentică pentru un oraș. În primul rând că cele 93 de clădiri pe parter, vizate pentru supraînălțare ... nu suportă alte încărcări "verticale", decât cel mult mansardări care să nu pună în pericol "autodemolarea" ulterioară, iar inspectorii în construcții pot spune asta cu ochii închiși; totodată, realizarea unor structuri de rezistență în paralel cu cele existente înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, alte imobile de fapt în locul celor de acum !?! În al doilea rând, după ce e aglomerat orașul precum stau sardelele la conservă ... de ce să mai îndeși un surplus de locuitori care nici nu vor de fapt să trăiască pe "verticală", când mai toată lumea și-ar dori "la casă", cu ceva curte și niște pomișori în jur !?!
Postat 04 Februarie 2019, 09:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON