URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Scandalul înlocuirii statuii lui Mihai Viteazul cu cea a Regelui Ferdinand s-a dovedit un simplu foc de paie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ferdinand Viteazul

Scandalul înlocuirii statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu cea a Regelui Ferdinand s-a dovedit a fi un simplu foc de paie. Doar o mână de rezervişti "talibani" au făcut gălăgie la ridicarea de pe soclu a statuii lui Mihai Viteazul, acuzând "trădarea de ţară" a administraţiei locale, iar Ministerul Culturii a confirmat că "rocada" statuilor e un demers nu doar legal, ci şi coerent în raport cu semnificaţiile istorice, tăind astfel din zelul foştilor militari, al naţionaliştilor de ocazie şi al site-urilor de tip fake news. Săptămâna aceasta, municipalitatea va dezveli statuia Întregitorului şi va organiza o suită de evenimente speciale pentru a aniversa 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, toate fiind prezentate pe larg într-un nou număr al suplimentului "Oradea Mare".

Sărbătoare cu segregare

Cel mai important festival al orădenilor de etnie maghiară, Festum Varadinum, a fost ascuns de români pentru că aşa a vrut şeful UDMR Bihor, Szabó Ödön. Numeroşi orădeni au fost privaţi de posibilitatea de a participa la concerte, expoziţii şi filme subtitrate în română pentru că politicianul, şef şi peste festival, a conceput şi distribuit programul manifestărilor exclusiv în maghiară, punând sub embargo BIHOREANUL şi toată presa locală de limbă română.

Educaţie în fundu’ curţii

Guvernanţii se laudă că vor cumpăra tablete pentru fiecare elev, dar în şcolile şi grădiniţele din Bihor copiii îşi fac nevoile în latrine mizerabile şi se încălzesc cu sobe. BIHOREANUL a făcut un raid prin unităţi de învăţământ fără toalete şi încălzire, constatând că nici Direcţia de Sănătate Publică şi nici Inspectoratul Şcolar nu deţin informaţii corecte despre ele, iar primăriile fie n-au bani pentru toalete, fie îi au, dar le-a promis că le face Guvernul, care nu s-a mai ţinut de cuvânt.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Claudiu Pop, fost prefect şi deputat PSD, membru Pro România: "PSD, cum e azi, este istorie"

După 17 ani, fostul prefect Claudiu Pop a divorţat de PSD pentru Pro România lui Victor Ponta, cel care l-a şi convins în 2002 să intre în politică, oficializându-şi decizia marţea trecută, când fostul premier a vizitat Oradea împreună cu comisarul european Corina Creţu.
Nu Europa vrea răul României, ci Dragnea e cel care face rău României, a transmis Ponta, recunoscându-şi greşeala de a nu fi intuit că fostul său "adjunct" va "teleormaniza" întreaga ţară, "capturând cam toate instituţiile" şi abandonând orice pretenţie de social-democraţie. Totuşi, "eliberarea" de "grupul infracţional organizat al lui Dragnea" e posibilă, a spus-o pe şleau fostul premier: "Dacă PSD obţine un rezultat slab şi Pro România un rezultat bun, mai convingem nişte deputaţi să plece de la PSD ca să-l dăm jos pe Dragnea de la Camera Deputaţilor. Când îşi pierde scaunul, Dăncilă fuge şi ea de sub escortă".
La reuşita strategiei e chemat să contribuie, de acum, şi Claudiu Pop, pe care BIHOREANUL l-a provocat să dezvăluie câtă democraţie mai există în PSD, cine şi cum ia decizii, ce gândeşte "poporul pesedist", dar şi ambiţiile pe care le are în noul partid.

În centrul şantierului

Lucrările din zona centrală a Oradiei i-au adus la disperare pe riveranii asediaţi de constructori. Locuitorii străzilor Emilian Mircea Chitul, Piaţa Ferdinand şi Mihai Eminescu se plâng de zgomotul, praful şi fumul produs de utilajele grele, care le fac viaţa dificilă în propriile locuinţe.

Ape de rahat

Pârâurile Peţa şi Adona sunt pline cu fecale şi alte resturi menajere, scurse din reţeaua de canalizare pluvială a oraşului. Un control al Gărzii de Mediu, declanşat după ce din Peţa s-au cules 50 de kilograme de peşti morţi, a scos la iveală că OTL a deversat detergenţi, dar şi că de-a lungul pârâului există 35 de canale prin care orădenii scapă de reziduuri care ar trebui să ajungă în canalizare.

Flori de neuitat

Iubitorii de natură şi mai ales ai florilor pot admira specii rare de plante în rezervaţiile din Bihor. În şase arii naturale din Bihor, curioşii pot să se bucure de priveliştea şi parfumul narciselor sălbatice, bujorilor banatici, liliecilor de munte, crinilor de pădure şi chiar a două specii rare de orhidee, toate unice în regiune.

TIMP LIBER
Festival estival

Pentru că în toamnă scena sălii mari va fi modernizată iar în ţară sunt programate mai multe festivaluri, conducerea Teatrului Regina Maria a decis să organizeze Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea la început de iunie. În cadrul evenimentului sunt programate 20 de spectacole aparţinând gazdelor, unor invitaţi din ţară şi unor invitaţi din străinătate, mai precis din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Franţa. Printre atracţii se numără noul musical al gazdelor, "Sunetul Muzicii", spectacolul "Navigatorul" în care Richard Balint joacă rolul pentru care tocmai a fost premiat de UNITER.

ORADEA MARE - supliment dedicat aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea

S-a întors Regele!

"Cu inima plină de fericire vă vestim astăzi bucurie mare! Scumpa noastră Familie Regală va sosi vineri dimineaţa în mijlocul nostru. Nespus de mare este mângâierea noastră, că vă putem trimite solia aceasta.
Aduceţi-vă aminte că noi am fost cei dintâi cari în cărticica "Către poporul românesc" v-am pus în vedere, încă de astă iarnă, că va veni în curând o zi mare şi luminată, în care veţi vedea pe Regele tuturor Românilor şi pe Regina Maria, cea bună şi frumoasă, ca o zână din poveste".

Serbare regească

După ce Armata Română a marșat prin Transilvania, integrând-o în Regatul României, Regele Ferdinand și Regina Maria s-au deplasat în principalele sale orașe. Pe 23 mai 1919, Oradea a primit vizita oficială a Familiei Regale a României și a mai multor oameni politici, pecetluind astfel alipirea Bihorului la Regat. 

România "dodoloaţă"

Primul Război Mondial a distrus vechile imperii şi a creat posibilitatea formării de state naţionale, prin forţa baionetei, dar şi a diplomaţiei. Crearea României Mari a fost posibilă ca urmare a deciziei regelui Ferdinand I de a lupta împotriva propriei ţări, pentru Transilvania.

Trăiască Regele!

Regele Ferdinand Întregitorul a revenit în inima Pieţei Unirii din Oradea. Pentru a marca Centenarul primei vizite a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, pe 23 mai va fi dezvelită o nouă statuie ecvestră a suveranului sub care s-a realizat Marea Unire, asemănătoare celei care a fost amplasată în Piaţa Unirii în anul 1924.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O mare...
...mizerie!! O statuie, odata amplasata, se da jos doar cand titularului i se gasesc niscai "bube-n cap" postume si se decide, pe criterii bine fundamentate, ca nu merita acea statuie!! Ce i s-a imputat lui Mihai Voda??!! In fosta RDG, multe statui ale lui Marx si Engels au ramas pe socluri...
Postat 21 Mai 2019, 15:44 de AnaConda
Re: moderator
Nici vorbă, pe ăia îi lăsăm să-i mursecați voi până la plictiseală de același subiect ... noi o să procedăm la stabilirea prejudiciilor totale pe care să le plătească actualul primar, odată cu "descălecarea" lui !?!
Postat 20 Mai 2019, 19:57 de CrisDumi
Un simplu foc de paie ... zice Bihoreanul ?!?
Tot așa, de paie, a fost și incendierea Palatului Episcopal Greco-Catolic, din moment ce s-a pus "batista pe țambal" iar vinovații umblă liberi în campanii electorale ... nu-i așa ?!? Doar că, în ceea ce privește scoaterea statuii lui Mihai Viteazu și stupida înlocuire cu a lui Ferdinand ... tot Facebook-ul e plin de "aprecieri" la adresa edilului șef de Oradea, de la insulte simple până la acuze de trădare !?! Așa că, mai scoateți-vă "paiul din ochi" la Bihoreanul ... și nu mai visați că lucrurile vor rămâne așa !?!
Postat 20 Mai 2019, 10:11 de CrisDumi
RE: Un simplu foc de paie ... zice Bihoreanul ?!?
Dar ce prevezi că se va întâmpla? O să-l daţi jos iar pe Ferdinand şi o să-l puneţi pe banul Dragnea? Sau pe paharnicul Ciordache?
Postat 20 Mai 2019, 10:47 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON