URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Rácz, Papalia şi Bălaj, trimişi în judecată de DIICOT pentru evaziuni fiscale de proporţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii inedite. Dintre subiectele noii ediţii:

Rafinăria fantomă

Împreună cu fostul fotbalist Călin Bălaj şi cu italianul Antonino Papalia, Rácz Attila, unul dintre cei mai vânaţi evazionişti din România, condamnat deja la 7 şi la 5 ani de închisoare, dar fugit în Ungaria, a fost trimis din nou în judecată. La capătul a 8 ani de anchete, DIICOT a descâlcit detaliile unui ”tun” de peste 67 milioane lei orchestrat de reţeaua tripletei Rácz-Bălaj-Papalia, acuzată că a folosit rafinăria din Suplacu de Barcău ca paravan pentru contrabandă cu petrol.

În iulie 2010, rafinăria era redeschisă cu mare fast şi sobor de preoţi de toate confesiunile, de acest trio de afacerişti, aplaudaţi de toate notabilităţile judeţului, de la fostul primar al Oradiei, Petru Filip, prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele CJ Cornel Popa, Călin Vesa, naşul de cununie al lui Bălaj, pe atunci şeful Regionalei Vamale, până la judecătorul Mircea Puşcaş, abia eliberat din puşcărie. Cum s-ar zice, numai „lume bună”... Ei bine, ancheta procurorilor arată că minunea nu a ţinut decât câteva zile, iar BIHOREANUL vă prezintă detaliile poveştii.

(Nu) bagă gaz!

BIHOREANUL a descoperit de ce nu se dezvoltă reţelele de gaz în Bihor: Consiliul Judeţean nu se implică cu adevărat în acest proiect, iar oraşelor şi comunelor le lipsesc banii şi organizarea.

La un an după ce Transgaz a propus extinderea magistralelor, primăriile încă nu s-au asociat pentru a putea plăti studii de fezabilitate de sute de mii de euro, CJ ajutându-le doar cu câte 1.000 lei şi cu promisiunea că va achita, cândva, jumătate din aceste costuri, aşa că proiectul pare născut gata mort. Cine îl va scoate din impas?

Ziare pe pâine

Concurenţa internetului şi a telefoanelor inteligente a înjumătăţit piaţa de presă scrisă, numărul chioşcurilor reducându-se de la 90 în 2008 la doar 25 în prezent, înainte ca proprietarii să-şi fi amortizat investiţiile costisitoare impuse de Primărie.

Pentru a supravieţui, proprietarii chioşcurilor de ziare din Oradea cer municipalităţii să le permită diversificarea produselor puse în vânzare, pentru a nu ucide cu totul dreptul la informare al localnicilor. Oare ce le va răspunde încăpăţânatul Bolojan?

„Spălat” de judecători

Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dictată la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie. 

După reluarea procesului său la Curtea de Apel Oradea, justificată de o eroare comisă de o judecătoare, instanţa a dispus ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere. BIHOREANUL vă aminteşte cum s-a ajuns aici...

Să dansăm cu Rengle!

După ce a cucerit o țară întreagă câștigând „Românii au talent”, Emil Rengle se întoarce acasă. Coregraful vedetelor a anunțat că va înființa un centru de dezvoltare prin dans, dedicat în special copiilor, tocmai în inima Oradiei, pe strada Vasile Alecsandri.

Tânărul vrea să reînvie cultura dansului, atât de celebrată acum mai bine de un deceniu în oraș, dar peste care s-a cam așezat praful...

„Cartierul Diasporei”

Pentru a doua oară consecutiv, câţiva zeci de bihoreni plecaţi din ţară s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Primăria Oradea de Ziua Diasporei, marcată de municipalitate în parteneriat cu Fundaţia RePatriot, iniţiată de oameni de afaceri care îşi propun să readucă acasă cât mai mulţi români de peste hotare.

„Diasporenii” au fost invitaţi să viziteze şi Parcul Industrial, pentru a vedea cu ochii lor ce oportunităţi de angajare şi invetiţii există, iar primarul Ilie Bolojan le-a făcut o ofertă „imobiliară” surpriză celor dispuşi să se întoarcă: locuri de case la preţuri sub cele ale pieţei, într-un „cartier al Diasporei”. Iniţiativa a stârnit scandal pe reţelele sociale...

„Verde” pal

Continuă, cu şi mai mult patos, disputele pe spațiile verzi din Oradea. După ce în urmă cu două săptămâni USR Bihor clama că Oradea nu-şi merită numele de „Capitala Verde a României” din cauza tăierilor de copaci orchestrate de municipalitate, Primăria a reacţionat cu un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor, susținând, cu cifre, că afirmațiile sunt neadevărate. Într-o replică la replică, USR a acuzat din nou administraţia Bolojan de vehicularea unor date contradictorii.

În urma întregului „deranj” politic, rămâne constatarea evidentă că multe spaţii verzi cu care orădenii erau obişnuiţi de decenii dispar peste noapte, în numele dezvoltării urbanistice, iar în locul lor apar, cel mai adesea, betoane şi noxe...

ACTUALITATE LOCALĂ
Eliberat condiţionat, a atacat două femei într-o singură zi

Nu rataţi nici selecţia ştirilor de actualitate realizată de BIHOREANUL! Printre subiecte: Tragedie la balastieră: Tânăr de 22 de ani găsit înecat în Episcopia Bihor; Oradea, gravată pe bani! O imagine din centrul oraşului apare pe noile monede de 50 de bani; Incendiu la Spitalul de Psihiatrie: trei pacienți și doi angajați răniți; Arestat după ce a făcut sex cu o fată de 14 ani, ademenită de pe un cont fals de Facebook; Clădirea Primăriei Oradea intră în reabilitare; Un nou accident grav, cu un mort și trei răniți la Tileagd; Sute de kilograme de organe, piei şi capete de oi aruncate în Crişul Negru; Imediat după ce a fost eliberat condiţionat, un tâlhar din Oradea a atacat două femei într-o singură zi; Primăria Oradea va contribui cu 16,4 milioane lei la construirea sălii polivalente cu 5.000 locuri; Sandu Lungu va juca într-un film de acţiune, produs de fratele lui Gérard Depardieu, ş.a.m.d.

TIMP LIBER
Teatru în „deplasare”

Orădenii cărora le era dor de teatru primesc veşti bune! De la începutul lunii septembrie, actorii Teatrului Regina Maria vor juca din nou în faţa publicului, însă nu pe scena instituţiei, care este în modernizare pe bani europeni.

Întrucât nu au spaţii de repetiţie, actorii au anunţat pentru primele două luni ale noii stagiuni o singură premieră, şi aceea prezentată deja într-o primă formă la începutul verii. BIHOREANUL vă prezintă noutăţile de la Teatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON