URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea dramatică a Larisei, fetița ucisă de poarta de fotbal prăbuşită în curtea şcolii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 28 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Larisa, iartă-ne!

Povestea dramatică a fetiței care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbușită peste ea în curtea școlii a şocat comunitatea din Dobrești.

În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea mușamaliza cazul, reprezentanții Primăriei și cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea pentru faptul că fierătania n-a fost ancorată aşa încât să nu cadă peste copii.

Răscoală la Municipal

Scandal la Spitalul Municipal: primarul Ilie Bolojan se pregăteşte să-l „mazilească” fie pe managerul Dacian Foncea, fie pe directorul medical Ovidiu Burtă.

Abia instalat de o lună, dr. Burtă ameninţă cu demisia pentru că Foncea ar fi provocat o criză de medicamente, terorizează angajaţii, desfiinţează servicii ca să scape de indezirabili, mută secţii arbitrar şi le schimbă şefii abuziv. Rămâne de văzut dacă managerul va cădea sau nu în picioare...

Abuz la secret

Hărţuirea unui magistrat de la Tribunalul Bihor a declanşat la vârful justiţiei din România un scandal care se poate lăsa cu demisia şefului Inspecţiei Judiciare.

Deşi a cercetat-o disciplinar pe judecătoarea Georgeta Ciungan fiindcă a sesizat Curtea de Justiţie Europeană că CCR a modificat legile în favoarea inculpaţilor, IJ a minţit Consiliul Superior al Magistraturii pretinzând că n-a anchetat-o. BIHOREANUL vă prezintă detaliile acestei scandaloase situaţii. 

Beneficii... pe sărite

Primăria Oradea vrea să convingă cât mai mulţi tineri să urmeze o carieră în IT, oferind burse şi subvenţii elevilor şi studenţilor, dar pe criterii discriminatorii.

Un program al municipalităţii prevede acordarea de burse lunare de câte 200 lei pentru elevii care promit că se înscriu la informatică, dar şi o discriminare pentru studenţii orădeni: bani de cazare şi masă numai pentru tinerii veniţi din afara Zonei Metropolitane. Iar pentru tinerii orădeni, ai căror părinţi plătesc impozite şi taxe aici, nimic...

John, aurul şi americanii

Un orădean prezintă povestea fascinantă a străbunicului său, un imigrant clandestin ajuns în America pe un vapor transatlantic şi devenit om de afaceri prosper, care îşi ţinea averea în lingouri de aur şi a militat de peste Ocean pentru Marea Unire.

Lansat recent în Oradea, romanul „Imigrantul” a fost scris de Răzvan Cheregi din dorinţa de a povesti viaţa incredibilă a lui John Jinar, în care, spune autorul, se vor regăsi măcar parţial şi românii care trăiesc acum în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune. BIHOREANUL vă deschide apetitul pentru aventura lui John...

Vacanță plăcută!

Orădenii vor putea decola direct de pe aeroportul local şi în următorul sezon turistic spre destinații atrăgătoare din Antalya.

Tour-operatorul Paralela 45 și-a lansat noile pachete de oferte și ia în calcul relocarea la Oradea a cursei de Creta pentru sezonul estival 2020, când aeroportul din Bacău, de pe care se zboară acum, va intra în reabilitare. Aflaţi din BIHOREANUL cât costă o vacanţă all inclusive!

Oradea în criză

În perioada interbelică, Oradea a trecut prin reforme care au creat o dezvoltare fără precedent, dar a traversat și momente de cădere din cauza Marii Crize.

După Marea Criză din anii 1929-1933, cea mai devastatoare din istorie, care a afectat lumea din America până în Europa de Est, Primăria a fost nevoită să înfiinţeze noi taxe ca să sprijine şomerii şi a declanşat investiţii publice pentru a le reduce numărul. BIHOREANUL vă invită la o inedită incursiune în trecutul oraşului...

Rock-ul și mustangii

Trupa orădeană Mustang, cea care a cântat pe scena Oradea FestiFall, s-a format la inițiativa rockerului Ioan Florea, întors în Oradea după trei decenii.

Nu au nicio legătură cu renumita firmă de încălțăminte și nici cu mașinile de lux, ci și-au ales numele pentru că, atunci când cântă, sunt asemenea mustangilor din preeriile americane: liberi și sălbatici.

ORADEA NOASTRĂ

Preţul reciclării

Reciclarea deşeurilor a primit un elan în Oradea. Două hipermarketuri importante din oraş, Carrefour Lotus şi Auchan, au decis să intre în lupta pro-mediu şi să le ofere ceva la schimb clienţilor care reciclează.

În această săptămână, orădenii vor putea cumpăra de la Carrefour fructe şi legume „plătind” cu PET-uri, iar la Auchan vor primi apă, ulei de floarea soarelui sau detergent Fairy în schimbul uleiului uzat.

Oraş „cotropit”

În ultima perioadă, orădenii din toate cartierele oraşului s-au trezit în case şi apartamente cu musafiri urât mirositori. Ploşniţele marmorate, o specie asiatică aflată în expansiune pe întreg mapamondul, au invadat de câţiva ani şi ţara noastră, iar acum s-au răspândit inclusiv în Bihor.

Pe lângă că distrug legumele şi fructele, ploşniţele marmorate sunt deranjante şi pentru că, în apropierea iernii, caută orice prilej ca să se ascundă în case. Iar odată intrate, sunt greu de evacuat...

Interviu cu liderul asociaţiei Aqua Crisius, Andrei Togor: „Avem pescari mai civilizaţi decât în alte zone”

De 13 ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius încearcă să le insufle bihorenilor preocuparea pentru peşti, ape şi natură. Având în portofoliu numeroase proiecte, este una dintre cele mai active şi eficiente asociaţii pro-mediu din Bihor. „Credem în ceea ce facem”, dezvăluie reţeta Andrei Togor, manager de proiecte şi, totodată, un bun specialist în ihtiologie, ştiinţa care se ocupă cu cercetarea peştilor. Andrei recunoaşte, însă, că piedicile puse uneori chiar de instituţii ale statului „dor” tot mai tare.

TIMP LIBER

Ştii, câştigi, bei!

Cine este autorul romanului „Îngerul a strigat”? Teritoriul cărei ţări este acoperit în mare parte de Deşertul Kalahari? De la nivelul cărei părţi a corpului porneşte nervul frenic? Care este ingredientul principal din băutura Sambuca?

Credeţi că aţi şti răspunsurile la genul acesta de întrebări? Recunoaşteţi actori şi scriitori din fotografii ori melodii după primele note? Sau măcar aţi vrea să încercaţi? Dacă da, sunteţi poftiţi la serile de quiz ţinute săptămânal în două baruri din Oradea, care au tot mai mulţi adepţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON