URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Motivul pentru care primarii din Oradea, Timişoara, Cluj şi Arad au înfiinţat Alianţa Vestului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestul şi... restul!

Primarii din Timişoara, Arad, Cluj şi Oradea au înfiinţat Alianţa Vestului pentru a atrage mai uşor fonduri europene, direct de la Bruxelles, fără a mai depinde de birocraţia Capitalei. Aliaţii vor înfiinţa propria agenţie de dezvoltare, care să pună în valoare oportunităţile celei mai mari regiuni din ţară după Bucureşti şi pentru a-şi asigura finanţarea investiţiilor în construirea de autostrăzi, conectate la reţeaua europeană, şi a unei căi ferate expres care să le lege, motiv pentru care şi-au atras deja critici cum că ar încuraja separatismul.

Patriotul Ervin

Orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră este un etnic maghiar care spune că-şi iubeşte ţara şi pledează pentru buna înţelegere între etnii. Provenit dintr-o familie mixtă, Ervin Koszta afirmă că a simţit nevoia să sărbătorească printr-un gest "original şi personal" Marea Unire, eveniment despre care are convingerea că merită respectat de toţi locuitorii României.

Poveste cu îngeri

BIHOREANUL vă prezintă povestea dramatică a orădencei care şi-a pierdut fetiţa în oribilul accident de lângă Parcul Salca şi a acceptat să-i doneze inima şi plămânii pentru ca alţi copii să trăiască. Deşi a crescut în orfelinate, Anamaria Sarkadi a devenit un om responsabil şi muncitor, care şi-a promis că îşi va ţine aproape cele trei fete şi le va creşte singură, promisiune de care vrea să se ţină şi mai departe, în ciuda tragediei crunte prin care a trecut.

Pe apa Sâmbetei

De peste o jumătate de secol, sătenii din Roşiori se spală cu apă geotermală fierbinte ce se varsă în plin câmp, dintr-o sondă de exploatare a ţiţeiului abandonată. Amplasat pe un teren agricol retrocedat urmaşilor grofilor Teleki, forajul a fost folosit în comunism pentru încălzirea unor sere şi ferme de porci, iar după 1990 a fost abandonat, cu toate că ar putea asigura chiar şi alimentarea unor ştranduri termale.

Cu ochii pe Ştei

Achiziţie suspectă la Primăria Ştei: firma unui consilier local PNL, coleg de partid cu edilii, va livra la suprapreţ sistemul de supraveghere video al oraşului. BIHOREANUL a descoperit că Alexandru Jude a fost asociat mai bine de un deceniu într-o firmă de instalaţii electrice, pe care a omis-o din declaraţia de interese şi din care a "ieşit" brusc cu o săptămână înainte de a primi "plocon" contractul  cu Primăria.

TIME OUT
Vloggeri la Oradea

Unii dintre cei mai urmăriţi vloggeri români ai momentului vin la Arena Antonio Alexe din Oradea, joi, la ora 19, pentru ca fanii să-i poată descoperi şi personal, dincolo de mediul online. Selly, Gami OS, Diana Condurache, Pain, Exploit, Andrei Zbarnoaia, It's Anca, Lino Golden, Mario Fresh, Octavian Graure, Alvarez, Skivo şi Irina Deaconescu se vor reuni în primul turneu naţional al vloggerilor pentru a le împărtăşi tuturor celor interesaţi experienţa lor în mediul online. Pe scenă, la Oradea li se vor alătura Vlad şi Cristi Munteanu.

Teatrul Regina maria: O personalitate culturală a Turciei, în vizită la Oradea

Autorul piesei Avalanşa, Tuncer Cücenoğlu, şi traducătoarea textului în româneşte, Nermin Hogea, au fost între 4-6 decembrie oaspeţii Teatrului "Regina Maria". Cei doi au venit la Oradea pentru a vedea spectacolul montat de regizorul Petru Vutcărău cu trupa "Iosif Vulcan". Dramaturgul turc este o personalitate culturală importantă nu doar în Turcia, ci şi la nivel internaţional.

Raport la jumătatea mandatului: Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean le prezintă bihorenilor acţiunile sale din Parlament

Sunt Silviu Dehelean. Am 39 de ani, reprezint USR şi fac parte din noua clasă politică din 2016, anul în care m-aţi ales deputat. Sunt jurist, notar de 14 ani. Sunt membru al Comisiei juridice şi al Comisiei speciale pentru legile justiţiei, locurile unde încep războaiele celorlalţi cu Justiţia.

În cifre, ultimii doi ani de mandat înseamnă 90 de întrebări şi interpelări, plus aproape 100 de propuneri legislative, dintre care 3 au devenit legi. E puţin, pentru că suntem în Opoziţie. Momentan. Sunt iniţiatorul campaniei #Fără Penali în funcţii publice. O ştiţi, peste un milion dintre voi aţi şi semnat. E mult. Trebuie să vă mulţumesc. Mai avem doi ani de mandat. Încerc să confirm încrederea şi votul primit. Să dezamăgeşti e cel mai mare risc pentru un politician. Scrieţi-mi. La cabinet, la Parlament, pe reţelele de socializare.

ORADEA NOASTRĂ
Investiţii cum vrei tu

Din această săptămână, orădenii pot vota online proiectele pe care le doresc implementate în oraş, în programul de bugetare participativă. Primăria a pus la bătaie 2 milioane de euro, bani care se vor împărţi pentru 10 proiecte propuse de cetăţeni. Jumătate din ele vizează spaţiile verzi ale oraşului, amenajarea spaţiilor urbane ori soluţii privind reciclarea deşeurilor. Aşadar, e de aşteptat ca Oradea să fie şi mai eco...

Rămâne cum am stabilit!

Anul 2019 va aduce schimbări în salubritatea din Oradea, dar deocamdată nu se ştiu detaliile acestora. O lege nouă, menită să stimuleze reciclarea, prevede că toţi românii vor plăti facturile de salubrizare în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată, dar parlamentarii încă nu au stabilit forma în care se va aplica acest sistem.

Astfel, edilii Oradiei au decis să nu modifice deocamdată modul de tarifare local şi să aştepte până când aceste amănunte esenţiale vor fi stabilite. Cert e că programul de colectare selectivă în trei fracţii, implementat deja de RER Vest într-o parte a oraşului, va fi menţinut şi anul viitor.

Gurmandă chibzuită

Dacă orădenii ar cântări mâncarea pe care o aruncă într-o săptămână la gunoi, s-ar îngrozi. Statisticile oficiale arată că, zilnic, în România se aruncă 6.000 tone de alimente, iar într-un an, un român aruncă în medie 130 tone de mâncare. Asta, în timp ce numeroşi oameni nu au ce mânca...

Acest paradox a determinat-o pe Camelia Gui, o orădeancă mutată în Cluj-Napoca, să lupte împotriva risipei alimentare. După ce i-a învăţat pe clujeni cum să nu mai arunce mâncarea la gunoi, tânăra a adus lecţiile şi acasă, la Oradea. Unde este surprinsă nu doar de reacţia pozitivă a localnicilor, ci şi de cât de mult s-a schimbat oraşul ei natal în bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alianta vestului
Se aplica perfect poezia lui Eminescu: Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
Postat 15 Decembrie 2018, 21:50 de ionel82
Vestul ... și restul !?!
Foarte lăudabilă inițiativa celor 4 care au speriat nu numai vestul, de a promova în comun proiecte majore de infrastructură ... dacă nu ar fi, pe fond, doar o mișcare de imagine electorală a noului PDL care își trage suflul prin PNL !?! Problema acestei inițiative, de a înființa o asociație de dezvoltare intercomunitară a celor 4 municipii, bate însă logica legislativă pentru că, teritorial ca aplicabitate, excede limitele administrative ale acestor UAT-uri, încalcă principile constiturii regiunilor de dezvoltare stabilite prin lege organică având și trece peste atribuțiile unor instituții și entități naționale, inclusiv ministere ale Guvernului României !?! O astfel de asociere, care nici nu cred că va trece de vreo instanță, poate cel mult să facă lobby pentru vreun proiect care să conecteze propriile orașe, nicidecum să atragă fonduri pentru asta în mod direct !?! Poate fi cel mult o "fâsâială" electorală pentru anii viitori, nicidecum o "instituție" bugetată și cu atribuțiuni concrete ... pentru că o astfel de "mișcare" poate fi realizată doar dacă va avea avize de la MJ (pe partea de legalitate și MAI (pe partea administrativ-teritorială), ceea ce nu se va întâmpla !?!
Postat 10 Decembrie 2018, 09:29 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON