URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Măsuri speciale adoptate în spitalele din Oradea pentru întâmpinarea valului de îmbolnăviri cu Covid-19

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 30 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

#Rezistăm împreună!

Oradea a trecut peste prima săptămână de cod roşu de coronavirus fără drame similare celor din alte zone din ţară unde s-au închis secţii ori spitale întregi, scoţând cadrele medicale din lupta anti-Covid-19 şi băgându-le în carantină.

Pentru ca un asemenea scenariu negru să fie evitat în Oradea, activitatea spitalelor, clinicilor şi a cabinetelor medicale private din oraş a fost sever modificată. BIHOREANUL vă arată cum lucrează Spitalul Municipal, mobilizat doar pentru rezolvarea cazurilor COVID-19 și care e starea de spirit a cadrelor medico-sanitare. Dar vă prezintă şi cum sunt trataţi bolnavii cu afecţiuni cronice non-infecţioase, respectiv modul în care aproape toate celelalte activităţi medicale au devenit aproape exclusiv telefonice!

Ţepar de 10

După o anchetă pornită în 2007 şi un proces început în 2014, Tribunalul Bihor a stabilit primul verdict într-unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea.

Judecat pentru distrugerea librăriilor orădene, controversatul afacerist Gheorghe Mudura a încasat 10 ani de detenţie şi, împreună cu mama sa, Floare Mudura, este obligat la despăgubiri de peste 8,3 milioane lei către acţionarii SC Librarul SA, proprietara imobilelor pe care cei doi s-au înstăpânit pentru a le revinde pe bani grei. BIHOREANUL vă spune întreaga poveste.

Salvarea la sat

Ordonanța militară care obligă populația să se retragă în case a determinat o parte din orădeni să migreze la țară, unde au o libertate de mișcare mai mare.

Sute de orădeni au ales să se mute în sate pe durata restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, pentru a-și lucra grădinile sau a-și finaliza lucrările de construcții de pe lângă case, înainte să vină viitoarea criză economică.

Teroare la bloc

Încă o poveste din ciclul „ca la noi la nimenea”! Traficanţii şi consumatorii de droguri din Oradea au devenit spaima vecinilor de bloc.

Condamnat cu suspendare pentru trafic de etnobotanice şi refuz de recoltare de probe biologice după ce a condus drogat şi a provocat o tamponare, şi judecat pentru o încă distrugere, un tânăr îşi terorizează colocatarii, care se tem chiar şi să-l reclame.

Nu sunteți singuri!

Peste 20.000 de vârstnici din Oradea, închiși în case ca să evite infectarea cu coronavirus, au nevoie de sprijin pentru a traversa criza care abia începe.

Municipalitatea și organizațiile neguvernamentale încearcă să ofere ajutor constând în suport psihologic, cumpărarea de alimente și medicament ori chiar asigurarea unei mese calde pentru bătrânii dependenți de ajutorul comunității. Vezi cine și ce face...

Cum să n-o luăm razna

În plină pandemie de coronavirus, specialiştii în sănătate mintală fac recomandări celor închişi în case, pentru a-i ajuta să scape de anxietate şi să rămână lucizi, iar BIHOREANUL a făcut o selecței de asemenea sfaturi.

Printre altele, în această perioadă, spun experţii, e obligatoriu să nu lăsăm viaţa să devină un haos, ci să respectăm o rutină, să evităm avalanșa de ştiri apocaliptice, să facem mişcare şi să vorbim despre ce ne nelinişteşte.

Distracţie în izolare

Zilele acestea, românii - la fel ca toți europenii, de fapt - sunt nevoiţi să fie inventivi. Puşi să stea în case pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe ceilalţi, aceştia trebuie să găsească soluţii alternative care să înlocuiască ieşirile cu prietenii sau evenimentele de tot soiul.

Opţiuni există din plin, doar trebuie să vrei să le încerci. Celor care nu le-au găsit încă BIHOREANUL le face câteva sugestii, între care şi găselniţe la care „carantinaţi” din alte ţări europene recurg pentru a fi aproape de cei dragi şi a se distra împreună cu aceştia.

ORADEA NOASTRĂ

Colectaţi selectiv!

Orădenii au la dispoziţie noi recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor, recipiente care iau locul igluurilor amplasate până anul trecut pe străzile oraşului. Primăria a montat în oraş 11 aşa-numite platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor, adică ansambluri de câte trei containere mari: unul pentru resturi din hârtie şi carton, altul pentru plastice şi metale şi încă unul pentru sticle.

„Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”

Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012.

Aflat de luna aceasta la conducerea Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, spune că doar implicarea serioasă a autorităţilor şi a oamenilor va rezolva această problemă, care altminteri va putea ajunge foarte costisitoare. Primul său interviu în noua calitate!

La cererea orădenilor

Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetățeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.

Împreună vom reuşi!  

În aceste zile, echipajele RER Vest continuă să colecteze deşeurile orădenilor şi să salubrizeze străzile urbei conform programelor obişnuite. Ca muncitorii să-şi poată vedea de treabă, cetăţenii trebuie, la rândul lor, să respecte câteva îndrumări simple. RER Vest, operatorul licenţiat de salubritate în Oradea, lansează un apel la responsabilitate socială.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Cu măștile pe față: Consilierii locali din Oradea s-au întâlnit pe repede înainte, de teama coronavirusului; Măsuri de criză: Bolojan vrea să trimită acasă 40% din personalul municipalităţii orădene; Patru firme din Oradea asigură medicilor 10.000 de viziere pentru protejarea feţei; Izolaţi cu forţa! În Oradea, au fost montate corturi de campanie unde sunt puşi sub pază cei care nu respectă auto-izolarea; Șeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc, a fost mazilit; Noi asfaltări în Oradea; Polițist condamnat pentru o șpagă de... 40 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Întreb și eu pentru un "prieten" ... un fel de Sandu "cu sau fără număr" de înmatriculare !?!
Dacă un orădean are o autorulotă cu loc bun de dormit, bucătărie și baie, în care se decide să locuiască în perioada asta, în care poate că în bloc umblă niscai coronaviruși lăsați pe balustradă, în lift sau la gunoi ... poate să se deplaseze în afara prevederilor ordonanțelor militare care au făcut "kakatul praf" !?! Nu se dă jos din autorulotă, strigă la ușile magazinelor să-i facă plinul și le dă cardul în țiplă, ca să nu ia ceva de le acolo ... așadar, nu iese din casă și nu-i trebuie declarație !?! Așa că, n-am înțeles cazurile în care, niște milițieni cu sau fără pix la ei, opresc mașini și întreabă șoferii de declarații pe proprie răspundere !?! Ce declarație, dacă omul locuiește în mașină ... sau nu se dă jos din ea ?!?
Postat 31 Martie 2020, 11:42 de CrisDumi
Corona Haos
Asa se numeste pandemia in romania
Postat 30 Martie 2020, 21:37 de excalibur
CrisDumi
Care Haos??
Postat 30 Martie 2020, 21:05 de Sandu2100
Se desprinde din tonalitatea acestei ediții a Bihoreanului ...
... începutul panicii care cuprinde și Oradea !?! Iar ca răspuns a problemelor orădenilor - șantiere prăfuite în tot orașul, lucrări fără finanțare în acest an dar începute, unități medicale deja afectate de viruși, ambulanțieri speriați să se dea jos din mașini, oameni singuri care nu au cum să-și facă aprovizionarea minim necesară, etc, etc - primarul și-a luat concediu, considerând că n-are niciun rol ca șef local al comitetului de urgență și ordonator principal de credite al municipalității !?! Lașitatea și lipsa de caracter sunt cele două fețe reale ale "diliului șef" !?! Haosul vine peste Oradea ... iar luminițele de Paște stau pregătite în subsolul primăriei !?!
Postat 30 Martie 2020, 14:50 de CrisDumi
excalibur
ABIA AȘTEPT ARTICOLUL, SA VAD CE ITI MAI DEBITEAZĂ CAPUL :::)))
Postat 30 Martie 2020, 02:54 de Sandu2100
Oradea-tace si face
O poza valoreaza cit o mie de cuvinte."Limba dulce,mult aduce". Abia asteptam articolul...
Postat 30 Martie 2020, 00:14 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON