URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Lucrările întârziate ale municipalității orădene blochează tot orașul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii inedite. Dintre subiectele noii ediţii:

Oradea blocată

Derulate peste vară cu încetinitorul, marile lucrări ale municipalităţii paralizează traficul rutier şi îi aruncă pe orădeni, odată cu începerea şcolii, în pragul disperării. Slaba organizare a Primăriei şi a constructorilor angajaţi, proasta coordonare şi planificarea deficitară fac ca majoritatea investiţiilor de amploare ale oraşului, de la construirea pasajului pe sub Bulevardul Magheru până la prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului, să înregistreze întârzieri, generând blocaje în trafic şi transformând unele şantiere în... grădini de legume.

Justiţie... mioapă

Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, luna trecută, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de sancţiunea de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dată iniţial pentru fapte de corupţie, Curtea de Apel Oradea dispunând ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere.
Reuşita s-a datorat, după cum a dezvăluit în exclusivitate BIHOREANUL, erorii comise de Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi ai Curţii de Apel care au pronunţat primul verdict în caz. Ajunsă în anchetă disciplinară în urma articolului, pentru gravă neglijenţă, judecătoarea a scăpat şi ea: deşi inspectorii au stabilit că a greşit, în final au iertat-o...

Unii plantează, alţii încasează!

Primăria Oradea este bănuită că a plătit unei firme flori care au fost, de fapt, sădite de voluntari.
În timp ce două organizaţii maghiare dovedesc cu poze că, în primăvară, au plantat sute de flori în Parcul Petőfi, Direcţia Tehnică nu poate lămuri dacă firma Adenandra, contractată să sădească flori, s-a achitat de sarcină, pentru că nu strânge asemenea dovezi.

Viaţă printre gloanţe

Săptămâna trecută a adus, şi ea, o veste şoc. Un orădean în vârstă de 38 de ani, Ionuţ-George Oţelac, a fost asasinat în stil mafiot, în timp ce se afla în maşină cu iubita sa, în plină zi şi în plină stradă aglomerată, într-un oraş din Costa Rica!
Cel mai probabil, spun autorităţile, a fost o reglare de conturi mafiote. Orădeanul, absolvent al Liceului cu Program Sportiv Bihorul, a fost condamnat în 2000 pentru trafic de droguri, el fiind "cărăuşul" unei reţele, iar în luna iunie fusese împuşcat în acelaşi fel, dar atunci a supravieţuit atacului...

Cetatea pierdută

O cetate veche de peste 3.000 de ani din Bălnaca ar putea deveni vedeta primului arheoparc din judeţ.
Clasată ca sit arheologic de importanţă naţională, fortăreaţa din vecinătatea peşterii Unguru Mare, din defileul Crişului Repede, este ascunsă în pământ, dar specialiştii vor să o dezgroape, să o cerceteze şi o transforme în atracţie turistică.

Reclamaţii la Partid

Viaţa cotidiană în perioada comunistă a avut părţile sale pozitive, dar şi negative. Regimul şi-a lăsat amprenta în toate categoriile sociale, producând atât beneficiari sau profitori, cât şi oameni care au avut dificultăţi sau care au fost marginalizaţi din cauza politicilor sociale ale vremii.
Cum nemulţumiţi erau şi pe vremea aceea mulţi, aceştia se adresau autorităţilor şi, uneori, presei, pentru rezolvarea diferitelor probleme. BIHOREANUL vă arată care erau principalele reclamaţii de atunci şi cum le tratau autorităţile comuniste.

Abandonată în mucegai

De patru ani, o femeie din Salonta se zbate să demonstreze că apartamentul ei este distrus de o lucrare făcută ilegal pe acoperişul blocului.
În timp ce locuinţa Ilenei Borbely se umple de mucegai, asociaţia de proprietari pretinde că n-a avut nicio legătură cu lucrările, constructorul nu găseşte nicio defecţiune, iar instituţiile publice o expediază, spunându-i să ceară socoteală... asociaţiei de proprietari.

ACTUALITATE LOCALĂ:

Ministrul Transporturilor, vizită „inopinată” în Bihor

Nu rataţi nici selecţia ştirilor de actualitate realizată de BIHOREANUL! Dintre subiecte: Fără permis la volan, patronul Cyrano a acroșat cu Mercedesul două maşini, după care s-a baricadat în vilă şi i-a ţinut la poartă pe poliţişti; Recidivist cu fumuri: Abia eliberat din puşcărie, un tânăr din Bihor s-a plimbat prin judeţ drogat, fără permis, la volanul unei maşini furate; Vasile Blaga, expus! Afaceristul care i-ar fi dat mită a încheiat acord de recunoaştere cu DNA; PSD sub clar de lună: Ministrul Transporturilor, vizită nocturnă „inopinată” pe autostrada din Bihor; Au decis: Următorul rector al Universităţii din Oradea va fi ales prin vot; Ajută o mămică să-şi ţină copilul în braţe! Picnic caritabil pentru tânăra însărcinată care a rămas fără o mână; Alexandru Lungu şi Adrian Maxim luptă la Oradea, în Gala Colosseum; Oradea, cu o singură echipă de polo în Superligă: CS Crişul nu s-a mai înscris; Un bolnav internat la Nucet a căzut de la etaj; Pregătiri pentru autostradă: Pompierii vor înființa o nouă subunitate la Sântion; Meditaţii gratuite pentru copiii de clasele V-VII din familii cu probleme.

Show pentru... Gojdu

100 de ani de la înfiinţarea Şcolii normale de băieţi din Oradea, care, un an mai târziu, a primit numele cunoscutului mecena orădean "Emanuil Gojdu", nu vor fi sărbătoriţi prin vreo ceremonie banală, ci printr-o serie de activităţi atractive.
Pe lângă expoziţii, dezbateri şi lansări de carte, în program au fost introduse şi mai multe concerte, toate deschise publicului larg.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DNA_Oradea , care ești MĂ.
Du-te amu la furat mă, du-te la Teleorman, Alexandria, Roșiori de Vede, Caracal , acolo se da șpagă pt difuzoare puse pe stâlpi, pt aparate de fitness pe stradă, lumini de Crăciun, ședințe de terapie că de asta au nevoie țiganii ca Dragnea.
Postat 16 Septembrie 2019, 00:45 de Sandu1206
Miros de Spaga !
Cata spaga s-a luat sa lase balciul ala ieftin din cetate dupa 12 noaptea? Daca ne placeau hamsiile si petrecerile ieftine cu boxe pe geam, ne mutam la Costinesti, nu la Oradea. PLECATI INAPOI PE MUNTE CU OILE, UNDE VA E LOCUL, SI ACOLO ASCULTATI MUZICA CAT VRETI DE TARE!
Postat 16 Septembrie 2019, 00:19 de DNA_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON