URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În 5 ani de şefie, directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, şi-a angajat în instituţie peste 40 de pile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

ABA Dume SRL

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dorel Dume, a umplut instituţia cu neamuri, „favorite” şi clientelă politică. PSD-istul a ajuns să dispună discreţionar nu doar de patrimoniul unităţii, folosit pentru propria bunăstare, ci şi de organigrama acesteia, burduşind-o cu zeci de veri, fini, nepoate şi protejate, unele cu salarii preferenţiale, peste ale colegilor fără pile.

În regimul cu iz mafiot care a acaparat ABA Crişuri, nici măcar minimele reguli de onoare nu funcţionează. A dovedit-o felul în care directorul interimar Sorin Guler, inginer hidrotehnist de meserie, a fost azvârlit pe un post de execuţie la întoarcerea de la Bucureşti a baronului Dorel Dume, care a decis s-o păstreze pe postul de adjunct ocupat înainte de Guler pe mediocra Valentina Ţoţa, fără pic de experienţă, dar favorită a şefului PSD Bihor, Ioan Mang. Inutil de spus că toate aceste rocade s-au făcut prin simple decizii, fără concursuri, şi că toţi actorii sunt membri ai PSD...

Vremea scumpirilor

Primarul Ilie Bolojan ia în calcul indexarea cu 4,6% a tuturor taxelor orădenilor și introducerea altora noi. Municipalitatea vrea, de exemplu, să introducă taxe noi pentru eliberarea în regim de urgență a unor documente, o taxă specială pentru orădenii care nu își fac curățenie în fața casei și să majoreze cu 50% impozitul pe cele 3.000 de clădiri neracordate la gaz și termoficare deși au rețele pe stradă.

BIHOREANUL vă spune ce vi se pregăteşte şi cum puteţi încerca să influenţaţi decizia administraţiei locale.

Pedeapsă amânată

Cine ar fi crezut? Chirurgul orădean Adrian Maghiar a fost condamnat la închisoare cu amânare pentru malpraxis. Sentința a fost dată joia trecută, de Judecătoria Oradea, în cazul unei paciente care a murit la o săptămână după ce a fost operată la Spitalul Pelican, a intrat în șoc septic și nu a mai putut fi salvată. BIHOREANUL vă reaminteşte câteva din isprăvile mai puţin academice ale fiului fondatorului Universităţii orădene.

Jocuri de război

Situat la doar câteva ore de Oradea, Arsenal Park Orăștie pune la bătaie 110 hectare de distracție „cazonă” pe amplasamentul unei foste baze militare secrete.

Manageriat de un bihorean, cel mai mare parc tematic militar din Europa de Sud-Est, cu peste 150 de piese de tehnică, de la tancuri la avioane, oferă aventuri pentru întreaga familie, de la trasee prin copaci, jocuri de airsoft sau paintball, până la aquapark, tir cu arme de foc, salturi de la înălţime şi coborâri pe tiroliană cu 45 de kilometri la oră. BIHOREANUL vă prezintă o destinaţie de excepţie.

Monstru de tată

Nu se poate să nu vă amintiţi de el, povestea sa a şocat întreaga comunitate. Iulian Colţa, individul care şi-a sedus şi abuzat copila de 13 ani, a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi este trimis în judecată, din nou, pentru pornografie infantilă! I-au găsit în telefon mai multe fotografii cu fiica sa în poziţii sexuale explicite.

Iubite cu pumnii

Peste 150 de ordine de protecţie au fost emise anul acesta în Bihor pentru victimele violenţei domestice, cât în ultimii patru ani la un loc.

BIHOREANUL vă prezintă mărturia cutremurătoare a unei femei care s-a ales cu gura spartă de fostul soţ, un cunoscut interlop eliberat condiţionat, acum protagonist în două noi dosare penale, pentru loviri, ameninţare şi încălcarea ordinului de protecţie. Aflaţi cum vă puteţi proteja şi ce trebuie să faceţi în asemenea situaţii...

Dedicaţie... anulată

Premieră ruşinoasă la Universitatea din Oradea: judecătorii au anulat un concurs pentru ocuparea unui post de profesor, confirmând că a fost „măsluit”.

Tocmai realeasă la şefia Departamentului de Management şi Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice, profesoara Madela Abrudan a fost retrogradată la gradul de conferenţiar după ce judecătorii au anulat concursul prin care promovase şi la care candidase de una singură, întrucât ziua şi ora prelegerii au fost ţinute la secret. O poveste tipică de... Românica.

O toamnă bogată

Vremea festivalurilor în aer liber s-a încheiat, însă toamna nu se anunţă deloc plictisitoare la Oradea. Că e vorba de concerte, spectacole de balet sau de teatru, orădenii au din ce alege.

În perioada imediat următoare, ei sunt chemaţi la o piesă de teatru prezentată în premieră naţională la Teatrul Regina Maria, la un concert cu Ştefan Bănică jr., la o seară de zbenguială cu vedetele anilor ‘90 Nana şi C Block, precum şi la „Lacul lebedelor”, prezentat de balerini ruşi. BIHOREANUL vă face programul...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Judecătorii cercetaţi de DNA şi-au înfiinţat asociaţie pentru apărarea drepturilor omului; Dorin Corcheş, ex-ALDE, şi-a găsit un nou partid: Forţa Naţională;  Mulţumim, PSD! Oradea, „pedepsită” încă o dată de Guvernul Dăncilă, care a alocat municipiului... 0 lei; Caz revoltător: o pisică a murit după ce a fost lovită cu sălbăticie și aruncată de la etaj, Poliția caută autorul; Traficant de ecstasy din clanul Neguş, prins în flagrant cu 170 de comprimate ecstasy; Pervers printre copii: Un orădean de 54 de ani, prins cu pantalonii în vine în Parcul Salca, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
Tu nu stii ca mama prostilor si mai nou si cea a hotilor nu moare niciodata? Culmea e ca ramane tot timpul si gravida. Veti vedea noi infractori tineri si neobositi care sau nascut si vor creste in Oradea. Exemplu Universitate, spitale, politie, etc.
Postat 21 Octombrie 2019, 13:33 de scarbit
Clanurile "mafiote" nu mor în "țara nimănui" !?!
Clanuri de genul Maghiar, Micula, etc, cu infractori dovediți în repetate rânduri, se dovedesc extrem de ramificate ... pline de polițiști, procurori, judecători, politruci, etc, etc !?! Care e diferența între Caracal și Oradea ... în afară de dimensiune, arhitectură istorică și poziție geografică ?!?
Postat 21 Octombrie 2019, 09:28 de CrisDumi
"Vremea scumpirilor" oferă posibilități nebănuite diliilor !?!
Să dublezi impozitul unui contribuabil, pentru că nu a vrut să-și bage "mortu-n casă" cu gaz, pentru că are vreun sistem ecologic, fotovoltaic sau A/C, pompă de căldură geotermală sau terestră ... trebuie să fi ori foarte rău intenționat ori de o calicie fără măsură, dar mai ales fără soluții de acoperire, pentru chelia ta flămândă și înfrigurată !?! Fă numai gestul ăsta ... și i-ați apoi adio de la "politica mare" !?!
Postat 21 Octombrie 2019, 09:22 de CrisDumi
Dume "Dorel" ar trebui premiat, nu dezavuat !?!
Să spună detractorii câte locuri de muncă au creat ei, în toată viața lor !?! Măcar băsistul acesta, reeșapat dintr-un partid în altul, a dat de lucru la 40 de neterminați și neterminate într-un singur cincinal !?!
Postat 21 Octombrie 2019, 09:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON