URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Fostul șef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, ar putea scăpa de procesul de corupție

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 15 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Iată care sunt subiectele noii ediţii:

Şpăgar iertat

Denunţat că a luat şpăgi uriaşe pentru a importa cărbune din Ungaria, fostul director al CET Oradea, Dragoş Gligor, îl poate scăpa de procesul de corupţie şi pe fostul şef al CJ, Alexandru Kiss. Procesul UDMR-istului, condamnat anul trecut la 8 ani de închisoare, dar rejudecat acum, riscă să fie închis după ce avocatul Răzvan Doseanu a descoperit că procurorii DNA Oradea au clasat ca prescris dosarul lui Dragoş, deşi acesta era acuzat că a primit 400.000 euro de la acelaşi afacerist din Budapesta care i-a "uns" cu 3,21 milioane pe Kiss şi pe amicul său, Alexandru Mudura.

Zmeurica penală

Scandalul sexual în care este implicat episcopul reformat Csűry István, este anchetat de procurori. Denisa Krisztina Chilba, pretinsa amantă a episcopului, e cercetată pentru şantajarea bărbatului şi hărţuirea soţiei acestuia, fiindcă i-a urmărit până şi la biserică şi i-a "mitraliat" cu peste 5.000 de apeluri şi mesaje în care îi ameninţă, înjură ori le cere bani.

„Am să angajez un avocat. Eu nu am şantajat pe nimeni, vreau doar să îl fac pe domnul episcop să recunoască faptul că a greşit şi că este tatăl copilului meu. Pentru că acest copil există!”, îşi justifică femeia "asaltul", fără însă a aduce probele necesare.

Cursul de... politică 

Consiliul Judeţean şi Universitatea din Oradea au ajuns să se confrunte pe teren imobiliar. CJ Bihor vrea să evacueze Universitatea din câteva clădiri de pe strada Traian Blajovici, ca să le dea Teatrului, pentru un depozit, şi Ministerului de Interne, pentru o policlinică cu circuit închis.

Decizia l-a surprins pe rectorul Constantin Bungău, care nu înţelege de ce conducerea CJ vrea să încurce Universitatea. „E pentru prima oară când ni se ia ceva”, zice el. „Altora, Universitatea le-a dat terenuri fără probleme”, replică vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, de altfel profesor la Universitate.

Ţeapă pe Facebook

Un tânăr orădean a creat o pagină de Facebook a emisiunii "Acces direct" şi a strâns sponsorizări pretextând că sunt pentru cazuri sociale, biserici ori bolnavi. Trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, Florin Marcel Manciu are reclamaţii în mai multe judeţe, dar şi un proces la Iaşi, după ce a "dublat" pagina de Facebook a celebrului călugăr Calistrat şi a ţepuit mai mulţi enoriaşi. 

INTERVIU
Felix Cozma, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici: „E nevoie de o restartare a administraţiei”  

În ciuda a numeroase prevederi controversate şi chiar revoltătoare, preşedintele ANFP, orădeanul Felix Cozma, spune despre recent adoptatul Cod Administrativ, o „culegere” de reglementări inspirate din 11 legi - de la cea pentru organizarea Guvernului până la cele ale administraţiilor locale - că are şi o parte bună: cea referitoare la funcţionarii publici. 

Care sunt noutăţile pe care le aduce Codul, ce anume a uitat acesta să reglementeze, ce îi aşteaptă pe funcţionarii publici în viitorul apropiat – sunt câteva teme abordate în interviul cu demnitarul orădean.

Casa tinerilor

Oradea va avea un centru de tineret care va derula cursuri şi proiecte pentru elevi şi studenţi. Primul centru de acest fel din Bihor şi al doilea din ţară, „The Spot” va fi locul unde tinerii vor afla ce meserii se caută, cum pot deveni antreprenori, dar şi cum să pornească proiecte internaţionale.

Parcarea discordiei

Descinderi cu mascaţi şi executor, marțea trecută, în parcarea de la intrarea în Băile Felix. După un proces de peste 20 de ani, terenul a fost recuperat oficial de Primăria Sânmartin, firma care o administra din 1994, Cretheus General, având la dispoziție 30 de zile ca să elibereze terenul. BIHOREANUL vă spune cum s-a încheiat o poveste ruşinoasă a staţiunii.

TIMP LIBER
Rock on! 


Festivalul Way Too Far, care s-ar traduce în „mult prea departe”, va fi anul acesta, paradoxal, foarte aproape de bihoreni: va avea loc la complexul Kings Land din Ineu de Criş, la o aruncătură de băţ de Oradea. Promovând mai multe genuri ale muzicii rock, pe scena WTF vor urca trupe recunoscute din România, Ungaria şi Statele Unite. Pentru a-i simţi din plin atmosfera şi a nu rata niciun concert, fanii vor avea la dispoziţie locuri de camping... 

ORADEA NOASTRĂ

Prietenii ambroziei

În primul an în care România are o lege clară care obligă cetăţenii şi instituţiile la stârpirea ambroziei, e ca şi cum n-ar fi... Primarii din Bihor nu şi-au respectat obligaţiile de inventariere a terenurilor infestate şi de sancţionare a proprietarilor neglijenţi, astfel că buruiana care provoacă alergii grave poate înflori în voie. Iar în curând asta se va şi întâmpla, spre disperarea celor alergici.

Reciclaţi aici!

Material care se poate recicla la infinit prin topire, sticla este totodată o povară pentru orădenii cu comportament ecologist. De la dispariţia din oraş a containerelor tip iglu, singura formă în care pot trimite sticlele la reciclare este să le predea la centrul de colectare gratuită a deşeurilor din strada Thurzo Sandor. 

Cine ne duce gunoiul? 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din Bihor a intrat în etapa licitaţiilor. Săptămâna trecută, au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile pentru selectarea viitorilor operatori de salubritate. Două dintre proceduri sunt derulate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, iar una de municipalitatea orădeană.

PORTRET
Doctorul orădean Marian Neagoe, noul guvernator al clubului Rotary: Bolile ne spun cât de mare este poluarea”

Timp de un an, Marian Neagoe, doctor specializat în sănătate publică şi dermato-venerologie, este liderul uneia dintre cele mai mari organizaţii nonguvernamentale, adică a Districtului 2241 Rotary, care reuneşte cluburi din România şi Republica Moldova.

Originar din Dâmboviţa, dar orădean de trei decenii, noul guvernator este un ecologist convins, astfel că printre priorităţile sale se numără proiectele pentru protecţia mediului. Mai precis, Neagoe vrea ca rotarienii să planteze un milion de arbori într-un an, învăţându-i totodată pe cei din jurul lor că, poluând şi distrugând natura, îşi fac rău lor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ignoranto
Daca sunt prosti sa se dea de gol. "Trecerea contribuţiei de la angajator la angajat schimbă practic regulile din sistem. “Noi plăteam doar CASS 5,5%, în rest era totul suportat de stat. Aici ar trebui să vină statul cu o compensare”, a comentat în presa centrală Neculai Isache, secretar general al SNPPC." Deci cata contributie platesti? Vrei sa facem o poza la un fluturas de salariu? Unde apar sporurile? Si pulimea de rand care castiga 4000 brut sa mearga la rulikovski dupa gândirea ta aia bolnava? Activitatea sindicala e o alta manarie din sistem, la dinamo mai dati bani? Dupa studii si competente vin si salariile. Nu poti avea asteptari salariale de 10.000 pe luna facand 3 trimestre la cluj si un drept la marghita, nu? Vs postuniversitare prin afara tarii. Deci lasa voma le aici ca singuri va dati de gol. Hai inapoi la munca, stai pe bani publici acuma.
Postat 15 Iulie 2019, 13:48 de poiu
Re: poiu
Când ești ignorant ... tu chiar faci explozie !?! Polițiștii din cadrul MAI plătesc, la fel ca toată lumea pe veniturile salariale și aferente ... 10% pentru impozit, 10% la CASS și 25% la CAS !?! În plus contribuie cu 2,5% pentru activitatea sindicală și 2,5% pentru drepturi proprii de funcționari publici cu statut special !?! Așadar, la aproape 4.000 lei venit mediu lunar (salarial și stimulente la nivelul actual) plătesc "statului de drept" 50%, un polițist primind pe card, lună de lună, cca. 2.000 lei !?! Și nu-și permit, la banii ăștia, să bată câmpii precum cei ca tine !?! Policlinici MAI există de pe vremea lui Lucrețiu Pătrășcanu și nu e o invenție de acum ... doar că, vechitura din Oradea nu mai îndeplinește, de un deceniu cel puțin, standardele minimale ale unei unități medicale conform criteriilor MS !?! Îți recomand să nu te apuci să persiști în a mai scrie aiureli, răspunzând evidenței ... !?!
Postat 15 Iulie 2019, 10:21 de CrisDumi
Wtf???
Policlinica cu circuit inchis pt mai?? Pai oricum nu platesc aia CAS/S acuma sa nu mai stea cu plebeiii la coada? Prostii (nu toti) au drepturi speciale in Romania, concedii in unitatile ministerului, privilegii la contribuții sociale si de stat, ce mai vor? Si acuma is prioritari la analize medicale, doar sa nu mai vada prostimea de oameni de rand? mang mang cum iti suna tie ceasu in curand. Stii ca si ceasca se credea invincibil? La fel si altii, la fel si tu.
Postat 15 Iulie 2019, 09:35 de poiu
Nelu M., La Multi Ani de ziua ta: Sa-ti porti crucea!
Nelu, iti doresc sa te tina Dumnezeu atata cat sa te po/caiesti pentru tot raul pe care l-ai facut!Amin.
Postat 15 Iulie 2019, 08:50 de vineri
Reciclaţi aici!
Dupa ces-a umplut orasul cu paharele din plastic pentru cafele acu urmeaza sticlele. Pai cine o sa mearga cu cate 2-3 sticle la mama saraciei in praznicul centurii sa duca sticlele? Nimani asa ca o sa apara razlet la inceput dar tot mai multe sticle pe la colturi, sub tufisuri, sub banci in parcuri, aiurea prin oras iar pmo o sa trebuiasca sa le adune! O porcarie cu desfiintarea acelor igluri dupa ce oameni s-au invatat cat de cat sa adune reciclabilele. Numai bolovani au istia in pmo pe gat!
Postat 15 Iulie 2019, 00:20 de scortosul
Şpăgar iertat
Numai fraierii spagari ajung sa raspunda pentru faptele lor si desigur amarastenii care jumulesc o gaina. Justitia este dupa chipul si asemanarea politrucilor. Pedepsim amarastenii si fraierii ca de "barosani" ne este mila ca au copii sarmanii... si au de unde sa imparta ca sa se uite dosarele prin sertare vremi si vremuri!
Postat 15 Iulie 2019, 00:15 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON