URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Falsa esteticiană din Oradea a făcut zeci de victime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Umfl-o, Ramona!

Zeci de orădence au ajuns pe mâna Ramonei Fizesan, o impostoare care se declara cadru medical şi le injecta acid hialuronic în buze, nas şi cearcăne, într-un salon neautorizat în care vindea şi haine.

Orădeanca este anchetată pentru înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii, dar BIHOREANUL a aflat că ar putea avea în curând noi "tovarăşi" de dosar, căci poliţiştii vor lua la rând saloanele, clinicile şi cabinetele stomatologice care oferă prestaţii similare, tratamente care ar trebui să se afle exclusiv în competenţa chirurgilor plasticieni.

Cruciadă pentru Boca

Orădenii care s-au înstăpânit şmechereşte pe marca "Părintele Arsenie Boca" au fost daţi în judecată.

Atinsă la prestigiu şi la bani, Biserica Ortodoxă Română s-a adresat Oficiului European de Proprietate Intelectuală, cerând prin Episcopia Devei şi Mănăstirea Prislop ca Andor Alexandru şi Diana Talpoş să nu mai poată face negoţ cu numele şi imaginea celui mai popular călugăr român.

F(r)actura de încălzire

În Oradea, facturile de întreţinere pentru luna ianuarie au crescut cu 36%, ajungând la sume record de aproape 1.000 lei pentru un apartament cu patru camere.

Pe fondul răcirii vremii şi al scumpirii cu 8% a gigacaloriei, conducerea societăţii Termoficare a prelungit cu 7 zile perioada de facturare, preocupată cu repararea turbinei pe gaz care a provocat pierderi de peste un milion de euro în doar trei săptămâni.

Rezervaţia amintirilor

Răpusă de lipsa apei geotermale, rezervaţia naturală Peţea a fost abandonată de autorităţi.

În timp ce una din speciile endemice, melcul termal, n-a supravieţuit în acvarii şi a dispărut pentru totdeauna, singurii care mai încearcă să afle dacă situl are vreo şansă de revitalizare sunt nişte cercetători orădeni şi maghiari care au atras fonduri europene pentru studii.

Grădinari cu sila

Primăria mută în grija asociaţiilor de proprietari 85 hectare de spaţii verzi dintre blocurile orădene, sub ameninţarea unor amenzi de până la 2.500 lei.

Aproximativ 20 de asociaţii din totalul de 852 refuză să semneze protocoalele de predare-primire, fie eschivându-se, fie declarând făţiş că nu vor să preia sarcini de care se achitau voluntar şi de pe urma cărora riscă de-acum să fie sancţionate.

Ţeapă cu boschetari

O orădeancă a escrocat patru bănci, păgubindu-le cu peste 200.000 lei, cu ajutorul unei imprimante şi a unor... oameni ai străzii.

Clientă veche a Poliţiei, femeia a falsificat decizii de pensionare şi cupoane de pensie pe numele unor amărâţi, pe care îi ducea la bănci şi, cu actele false, le obţinea credite din care le lăsa mici "comisioane", însuşindu-şi pentru sine grosul sumelor.

Creatorii viitorului

Mai multe grupuri de adolescenţi din Oradea au pasiuni "de modă nouă": învaţă să creeze jocuri şi site-uri web şi construiesc roboţi şi sateliţi.

Liceeni de la colegiile Eminescu şi Gojdu se pregătesc pentru una din cele mai mari competiţii mondiale de robotică rezervate tinerilor, iar satelitul creat de o echipă din programul Coder Dojo Oradea se întrece într-un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene.

TIME OUT

Vine Lenny Kravitz!

În această primăvară, orădenii sunt invitaţi să facă o excursie la Cluj, unde, la început de mai, va concerta Lenny Kravitz, unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni americani ai timpurilor noastre.

Rockerul îşi va promova cel mai recent album - "Raise Vibration" -, al 11-lea din carieră, dar va interpreta şi melodii celebre din repertoriul său, cum ar fi "Are you gonna go my way", "I belong to you" ori "Fly away".

ORADEA NOASTRĂ

e-Oradea

Din luna martie, 50 de asociaţii de proprietari din Oradea vor folosi un soft comun, pentru verificarea şi plata facturilor de întreţinere. Achiziţionat de Primărie, acest program este unul dintre paşii pe care municipalitatea îi face pentru a digitaliza cât mai multe din serviciile oferite.

Totodată, din acest an, orădenii ar putea solicita prin internet mai multe acte de la Instituţia Arhitectului Şef. "Căutăm soluţii pentru implementarea mai multor aplicaţii de digitalizare", spune city-managerul Dacian Palladi.

Eco-investiţii

Dacă aveţi de gând să vă cumpăraţi anul acesta electrocasnice, un autoturism nou sau panouri fotovoltaice, ceea ce vă va scuti de factura pentru electricitate, aţi putea obţine bani de la stat pentru aceste investiţii.

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va continua două dintre programele mai vechi, Rabla şi Rabla pentru electrocasnice, şi a lansat unul nou, prin care va acorda sume de până la 20.000 de lei pentru românii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice.

Specialist în peisagistică, Vasile Cralic: "Acasă nu înseamnă doar interiorul zidurilor în care locuim"

După o zi stresantă la muncă, cel mai la îndemână mijloc de relaxare poate fi plimbarea într-un parc sau o zonă verde, aproape de casă. Tocmai de aceea, întreţinerea acestor zone este foarte importantă, consideră Vasile Cralic, un inginer peisagist de 28 de ani, angajat al firmei Kaluna, care a adunat deja şase ani de experienţă în creşterea şi întreţinerea plantelor, plus alţi patru în proiectarea şi amenajarea de spaţii verzi.

Tânărul crede, de asemenea, că responsabilizarea orădenilor în amenajarea şi îngrijirea acestor zone verzi este binevenită. Până la urmă, oamenii îşi fac lor înşişi o favoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@F(r)actura de încălzire
incet, incet pupilul birtinezului, falimentator de CET-turi sustinut de un bolovan duce termia oradeana in gard. Pretul deja sponsorizat de toti cetatenii orasului(de aceea care nu "beneficiaza" de bucuriile termoficarii) explodeaza. Astia in loc sa isi vada de urbea, cetatea lor umbla aiurea prin judet sa isi extinda retelele spre localitati invecinate pe spatele oradenilor, tuturor oradenilor. Racheta fasaie si paraie urmand sa esueze lamentabil in buzunarele tuturor cetatenilor orasului la terminarea garantiei si inceperea platilor pentru mentenanta. Introducerea retelelor de gaz este blocata de poliutica bolovanoasa a chelului birtinez iar noi suntem deja buni de plata!
Postat 25 Februarie 2019, 09:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON