URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Doi afacerişti orădeni cunoscuţi au devenit duşmani din pricina unui Porsche Panamera

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţeapă între VIP-uri

Odinioară prieteni, doi cunoscuţi afacerişti au devenit duşmani din pricina unui Porsche Panamera în valoare de 70.000 de euro. Florin Derecichei, patronul sălii Gym Palace, îl acuză pe Cornel Hoble, proprietarul Fitness Center şi fondatorul clubului Heat, că l-a ţepuit taxându-l de două ori pentru bolidul de lux pe care i l-a adus din străinătate şi pe care apoi i l-a furat pur şi simplu, fără teama de a fi tras la răspundere, fiindcă îşi ticluise documente cu semnături false, în complicitate cu o altă celebritate locală: notarul Laurenţiu Tomulescu.

Fuga de poştă

Din lipsă de poştaşi, sătenii din Bihor îşi primesc corespondenţa cu întârziere sau pe bază de "autoservire". Salarizarea la minimum, precaritatea dotărilor şi volumul mare de muncă au provocat dezertări masive din sistem, Poşta confruntându-se cu o criză de personal agravată de managementul defectuos care a dus la ruină atât serviciile, cât şi însuşi Palatul Poştelor din Oradea

Achiziţii pe alese

Cum toacă banii Consiliul Judeţean: fără program anual de achiziţii, fără să-şi anunţe public intenţiile şi făcând licitaţii doar atunci când nu le poate ocoli. Contrar obligaţiilor de eficienţă şi transparenţă, CJ Bihor împiedică concurenţa între firme, atribuind contracte cu dedicaţie şi evitând să aleagă între oferte mai multe şi mai ieftine, practici prin care favorizează clientela abonată la bugetul judeţului.

Urgenţe... lente

Pompierii bihoreni intervin la incendii cu maşini vechi de peste 20 de ani, care abia se târăsc pe şoselele din judeţ şi se defectează frecvent. În timp ce Guvernul ignoră necesitatea înnoirii dotărilor depăşite, ISU Crişana caută sprijinul administraţiilor locale, primii sărindu-le în ajutor primarii de comune, care cumpără maşini şi apoi le donează militarilor sau îşi înfiinţează propriile servicii de pompieri voluntari.

Obligaţi la credite

Primarul Ilie Bolojan caută soluţii pentru acoperirea găurii de 6,6 milioane euro care ar putea fi dată oraşului de noul mod de calculare a alocărilor bugetare. Conducerea municipalităţii exclude varianta împovărării populaţiei printr-o nouă majorare de taxe, luând în schimb în considerare vânzarea unor proprietăţi, eşalonarea unor datorii şi contractarea unui nou credit care ar putea creşte gradul de îndatorare de 19%.

Abureala-Couture

Un reportaj amplu despre cojocul de Beiuş şi, mai ales, despre lipsa meşteşugarilor care să-l confecţioneze, publicat într-o revistă din Germania. Jurnaliştii revistei "Brand eins" au vizitat zona Beiuşului şi confirmă ceea ce şi BIHOREANUL a dezvăluit: campania "Bihor Couture", de promovare a cojocului artizanal local, este o păcăleală, deoarece nu mai e cine să coasă aceste piese de vestimentaţie.

Farmaciile Oradiei

Larga reţea de farmacii existentă în Oradea zilelor noastre are "strămoşi" vechi şi renumiţi. Încă din vremurile în care exista doar în vatra Cetăţii, oraşul avea vraci, spiţeri şi bărbieri-chirurgi de meserie, ai căror urmaşi au ajuns în epoca industrială să ofere cele mai noi produse din domeniu şi să fie între cei mai respectaţi membri ai societăţii.

Eşecuri... de succes

Un tânăr orădean de 23 de ani a lansat prima carte cu poveşti despre afaceri ratate. Volumul "Eşecuri de succes" cuprinde poveştile a 70 de oameni de afaceri români, care conduc business-uri de milioane de euro şi care-şi mărturisesc nereuşitele, vrând să-i încurajeze pe cei care se tem să rateze.

Mărţişor cu vedete   

Vremea festivalurilor în aer liber e încă departe, dar orădenii nu se pot plânge că nu au oferte de distracţie. Mărţişorul şi Ziua Femeii vor fi sărbătorite în Oradea nu doar cu flori şi cadouri, ci şi cu petreceri cu invitaţi de top, pentru toate gusturile.
Pe 1 martie, aici vor cânta Horia Brenciu şi vechea formaţie Azur, iar pe 8 martie orădencele vor fi sărbătorite cu Antonia, Direcţia 5 şi folcloriştii Ansamblului Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON