URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Din 900 de străzi orădene, 300 sunt drumuri desfundate pline de gropi, noroaie sau colb

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ulițele Oradiei

Locuitorii cartierului Tineretului așteaptă cu nerăbdare asfaltarea. „Drumurile sunt pline de gropi. În partea veche a cartierului, spre Crișul Repede, multe sunt acoperite de apă și nu știi în ce dai cu mașina. Bagi 70.000 euro într-o casă mică, cu un  nivel, ca să trăiești mai rău ca la țară”, se plânge unul dintre locuitori.

Exemplu de bune practici pentru alte orașe, Oradea primarului Ilie Bolojan are, dincolo de reclame și P.R., tot a treia stradă neasfaltată. Din cele 932 de străzi orădene, circa 300 sunt drumuri desfundate pline de gropi, noroaie sau colb, care stârnesc numeroase nemulțumiri ale riveranilor, dar pe care conducerea municipalității promite să le modernizeze în mare parte până în 2026, prin accelerarea ritmului de asfaltare la 35 de artere pe an. BIHOREANUL vă spune lucruri neștiute...

Dezmăţ bugetar

Cel mai recent Raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice locale conţine şi „bilanţul” din Bihor, unde au fost verificate execuţiile bugetare pe anul 2018 a 48 oraşe şi comune, instituţii descentralizate, regii şi societăţi comerciale de stat.

BIHOREANUL vă prezintă pe ce au tocat banii şefii şi angajaţii acestora. Pe lucrări supraevaluate sau chiar neexecutate, cumpărături din supermarket, inclusiv mâncare pentru câini, mese la restaurante, ba chiar şi costume, detergenţi, deodorante şi flori!

Dacă o iubești, omoară-l!

Procurorii Parchetului Bihor i-au trimis în judecată, la doar o lună după faptă, pe Gajdos Klára, Kis Attila şi Ionuţ Flonta, autorii crimei căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş, bărbatul din Girişu de Criş dat dispărut pe 6 ianuarie de femeie, deși chiar ea ceruse omorârea lui.

Rechizitoriul anchetatorilor, consultat de BIHOREANUL, dezvăluie detalii cutremurătoare despre crima căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş: concubina acestuia, Gajdos Klára, i-a cerut iubitului fiicei sale de 15 ani să-şi demonstreze dragostea omorându-i bărbatul împreună cu propriul fiu. Citiți doar dacă aveți nervii tari!

După ei potopul!

Premieră nefercită la Consiliul Judeţean Bihor: bugetul pe 2020 nu acoperă cheltuielile de funcţionare, iar asistenţa socială e finanţată doar până în luna iunie, înainte de alegeri.

După ce au făcut zeci de angajări, iar anul acesta primesc cu 60 milioane lei mai puţin de la bugetul de stat, dar trebuie să achite salarii mărite, şefii Bihorului refuză restructurarea administraţiei judeţene şi continuă să întreţină structuri parazite. O analiză în exclusivitate...

Ridică-te și umblă!

În pregătirea externalizării administrării parcărilor, municipalitatea orădeană reduce numărul legitimațiilor gratuite, pentru a face afacerea mai atractivă.

Primăria nu crede în lacrimi. Persoanele cu handicap accentuat care nu au permis de conducere rămân fără legitimații pentru parcarea rezervată la domiciliu şi gratuită în tot orașul. Motivul? Dacă ar fi avut nevoie să fie transportate, comisia medicală le-ar fi asigurat însoțitor. O dezbatere pro și contra...

Făcut să crape

Lucrările executate ”la hei-rup” înaintea alegerilor prezidenţiale se răzbună primăvara, înaintea celor locale. E şi cazul programului de aşternere a covoarelor asfaltice cu care se mândrea vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, vara trecută.

Asfaltul pus astă-vară se „rupe” după doar 6 luni. Executată de mântuială, lucrarea de pe DJ 191B care trebuia să reziste cel puţin 5 ani se surpă accelerat în Popeşti, deşi n-a fost pusă la încercare de ninsori ori îngheţuri repetate.

Mai cu viaţă!

La început de an, oamenii nu vor să lase în urmă doar relele şi stresul, ci şi kilogramele în plus. Patronii sălilor de fitness depun mărturie că, în primele luni ale fiecărui an, orădenii se înghesuie să-şi facă antrenamentele, dar nu toţi se şi ţin de ele.

Pentru cei care vor să facă mişcare şi sunt în căutare de inspiraţie, BIHOREANUL prezintă câteva opţiuni interesante disponibile în Oradea. Nu sunt uşoare, dar sunt şi frumoase, şi sănătoase!

Eroare la meteo!

Vijeliile de săptămâna trecută au scos la iveală o situație aberantă la Serviciul de Meteorologie Oradea: prognoze meteo eronate, aparatură performantă lăsată nefolosită și angajați prost plătiți, din cauza ANM.

Proasta organizre din cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie privează Oradea de posibilitatea de a realiza corect prognoze, atenţionări şi avertizări meteo.

Nu vreau acasă!

Și-a omorât fosta iubită în stil barbar, iar apoi i-a aruncat cadavrul pe geam, în faţa poliţiştilor şi a vecinilor îngroziți, iar acum ar vrea să-și ispășească pedeapsa cât mai confortabil. Bihoreanul care i-a tăiat gâtul fostei iubite și apoi a aruncat cadavrul pe geam în Belgia a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.

Ludovic Zetocha, din Lugaşu de Jos, ar fi vrut să-și ispășească pedeapsa în Belgia, unde ar fi beneficiat de condiții de lux comparativ cu cele din România, însă autoritățile judiciare din această țară vor să-l trimită acasă, împotriva dorinței lui...

ORADEA NOASTRĂ

Interzis pentru Lăbuş!

În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”.

Pe bună dreptate, stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede.

Maestră la război

Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Este convingerea Idei Pázmán, unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene.

În micuţul ei atelier din Cetatea Oradiei, femeia îi învaţă pe toţi amatorii tainele acestor meşteşuguri, iar săptămânal găzduieşte şi o şezătoare urbană. Pentru ca tradiţia să nu piară...

Reciclare pentru toţi

Din vară, cel puţin 300.000 de bihoreni vor trebui să înveţe ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor. Primele contracte din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) au fost semnate. Salubri Aleşd - firmă a Consiliului Local Aleşd - va aduna deşeurile bihorenilor din acest oraş şi din 13 comune vecine, iar Ave Bihor din oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi toate unităţile administrativ-teritoriale din preajma lor. Cele cinci loturi adjudecate de ADI Ecolect însumează 180.000 de gospodării.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Toţi bihorenii care au călătorit în China, inclusiv chinezii stabiliţi aici, sunt izolați la domiciliu; Decanul FMF, Adrian Maghiar, implicat într-un accident mortal în Cluj; Cultură indoor de canabis, descoperită la Oradea; Lotus Center a cumpărat Oradea Plaza!; Noutăți la Curtea de Apel Oradea: citaţiile şi actele de procedură se pot comunica şi prin e-mail; Federaţia Patronilor Bihor are un nou preşedinte; Cum arată parcul auto din Bihor, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
TKO
Ai o problemă gravă percepția
Postat 10 Februarie 2020, 21:43 de sandu1260
Si eu imi doresc mai multe strazi asfaltate
Ca platitor de impozite (nu mici)prefer sa am starda asfaltata in detrimentul unor investitii mari si idioate. Votul face diferenta. Dar pe cine sa votezi? Care sunt cei care au dispozitia de a asfalta strazi, a construi drumuri si autostrazi? Fapte nu vorbe. Deocamdata tot Bolojan este obtiunea. Atentie totusi la amintirile voastre despre Ceausescu. Si acesta a avut realizari marete si totusi a sfarsit ca un caine.
Postat 10 Februarie 2020, 21:07 de scarbit
Sandu
Mai deunazi facea-i apologia comunistilor, ca ce oameni de isprava au fost. Si de Ceausescu la fel. Daca ai avut caracter ai fi mers la Targoviste unde l-au tinut arestat, iar ulterior l-au executat. Ai fi mers sa te zbarlesti la aia, sa-l elibereze, sa mori odata cu el. Asta ar fi insemnat caracter. Ce ai facut tu ? Cand ai vazut ca se scufunda sandramaua, ai sarit in barca galbejitilor. Ai adus cu tine si vechile metehne, apucaturi. Asta inseamna sa fi o lichea oportunista. Pai, ori sunteti lichele, ori numai sunteti ?
Postat 10 Februarie 2020, 20:07 de TKO
TKO
PSD-istii sunt staliniști, cu propaganda
Postat 10 Februarie 2020, 19:36 de sandu1260
Sandu
Te mananca pe tine pilea stalinistule. Esti un propagandist marlan de tip stalinist.
Postat 10 Februarie 2020, 18:33 de TKO
helen
auzi bolo str nicolae beldiceanu cu case de 100 de ani care platesc impozite de atata timp cand vrei sa o asfaltezi mergi cu asfaltul grigorescu,balcescu si alte str ,gunoi de pnl sau pdl
Postat 10 Februarie 2020, 10:39 de todo
TKO
Te mănâncă dinții?
Postat 10 Februarie 2020, 10:15 de sandu1260
CrisDumi
Acum 12 cate ulițe neasfaltate erau, și câte sau asfaltat intre timp?
Postat 10 Februarie 2020, 10:15 de sandu1260
CrisDumi
Pe ulițele alea nu ajung turiști să facă poze, s-a prioritizat centrul și zonele de acces sau limitrofe.
Postat 10 Februarie 2020, 09:17 de oradeaveche
Iarna pe ulita
Atat i-a trebuit lui CrisDumi. De cand astepta ocazia asta, sa moara Sandu propagandistu' de ciuda, propagandist aflat acum intr-o degringolada totala. Nu intelege nici mort cum de a aparut acest articol.
Postat 10 Februarie 2020, 09:14 de TKO
Ulițele Orad(i)ei !?!
Despre asta vorbesc de multă vreme ... că "diliul" șef nu înțelege lucruri esențiale, de bază în actul de administrare publică a unui oraș !?! Se face tot timpul confuzia între obiective de atins și rezultate așteptate, între orașul care trebuie să ofere cetățenilor confort urban la nivelul secolului XXI ... și disconfortul dat locuirii pe motivul unei așa-zise dezvoltări !?! Iar confuzia de fond a "edililor" e legată mai ales de neînțelegerea diferenței ce apare între dezvoltare și evoluție, în acest oraș cu educație către precar, investiții publice cu costuri nejustificate și o administrație publică haotică și scumpă ... ce pune "carul înaintea boilor" care o susțin necondiționat !?!
Postat 10 Februarie 2020, 08:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON