URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Dezastru pe drumurile judeţene. Mai bine de jumătate din șoselele administrate de CJ Bihor sunt pline de gropi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne bagă-n gropi!

Dezastru pe drumurile judeţene din Bihor: dintr-un total de 28 şosele aflate în administrarea Consiliului Judeţean, 17 sunt în stare proastă, pline de gropi şi denivelări.

După trei ani de mandat, şefii judeţului se pot lăuda doar că au comandat lucrări după culoarea politică a primarilor, înlocuind asfaltul pe mici porţiuni în fiefuri PSD-UDMR şi ignorând repararea şoselelor în zone cu primari PNL, au atribuit abia luna trecută contractul pentru Drumul Apusenilor, proiect preluat de la predecesori, şi încă nu au terminat de licitat lucrări pe care chiar ei plănuiau să le înceapă sau să le termine anul trecut.

Sophie, fetița munților

O fetiţă din Bihor a atins o performanţă inedită: este cea mai tânără persoană care a urcat la peste 5.000 de metri pe masivul Annapurna din Himalaya.

Temerara marghiteancă Sophie Kocsis, în vârstă de 9 ani, tocmai se pregăteşte să urce şi vârful Manaslu, înalt de 8.091 metri, astfel că poate fi dată ca exemplu unei generaţii poticnite cu telefonul în mână.

Super-mama

La 46 de ani, o orădeancă a uimit juriul la etapa zonală a Campionatului Naţional de Culturism și Fitness şi merge în finală.

Mamă a doi copii, de profesie asistentă medicală, Daniela Baciu are un corp ca la 20 de ani, pe care îl întreţine cu două antrenamente pe zi şi o alimentaţie echilibrată, fără alcool, ţigări şi cafea.

Tragedie pe Aeroport

BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, povestea singurului accident aviatic produs pe Aeroportul Oradea, soldat cu moartea a 13 oameni, între care patru orădeni.

Un avion care făcea curse între Budapesta şi oraşele din Ardeal s-a prăbuşit în 1941 în timpul aterizării, 7 pasageri fiind salvaţi prin intervenţia eroică a mecanicului de la bord, care cu preţul propriei vieţi i-a evacuat înainte ca aparatul să explodeze.

Şantierul Felix

Staţiunea Băile Felix se va transforma de luna viitoare în şantier, derulând cel mai amplu program de lucrări din ultimele trei decenii.

Primăria Sânmartin lansează o investiţie de 3,5 milioane euro pentru refacerea centrului staţiunii ca zonă de promenadă, cu spaţii verzi şi piste pentru biciclişti, ceea ce, combinat cu investiţiile hotelierilor, va da peste cap traficul în localitate.

Moştenitor: Primăria! 

Modificarea Codului Civil a transformat municipalitatea orădeană într-un moştenitor profesionist, care vânează apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude.

În ultimii doi ani Primăria a deschis 13 dosare de succesiuni vacante de pe urma unor orădeni fără aparţinători şi a intrat în posesia a 4 locuinţe, o decedată lăsând oraşului un apartament cu 3 camere, un automobil Suzuki şi un cont bancar de 50.000 euro!

Urgenţe cu economii

Noua Unitate de Primire a Urgenţelor va fi prima instituţie publică din Oradea cu fundaţie termică.

Clădirea UPU se va sprijini pe 242 piloni cu dublu rol, nu doar de susţinere, ci şi energetic, armăturile acestora adăpostind sisteme de ţevi prin care iarna se va încălzi cu costuri de termoficare reduse cu până la o treime, iar vara se va răcori aproape gratis.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Conf. univ. Cristina Matiuţă: „Societatea românească a evoluat, partidele au rămas mult în urmă” 

Politicienii ştiu care sunt nevoile României, fac aceleaşi promisiuni în fiecare campanie electorală, dar nu se ţin de cuvânt. Se întâmplă la fel de 30 de ani încoace, aşa că nu-i de mirare că românii îi consideră pe toţi „o apă şi-un pământ” şi trag chiulul la alegeri. „Dar nu e o soluţie să stai acasă şi să te declari scârbit. Votul nu este doar un drept, este o responsabilitate civică”, spune politologul orădean Cristina Matiuţă.

Luna trecută, profesoara a lansat o carte-radiografie a vieţii politice româneşti din ultimele trei decenii, intitulată „Eu cu cine votez?”, menită să servească şi ca argument pentru implicarea românilor în viaţa politică. Măcar în ziua votului...

TIME OUT

O seară vieneză 

Artişti care au primit aplauze pe mari scene ale Europei, arii din opere celebre precum „La Traviata”, „Tosca” şi „Bărbierul din Sevilla”, un vals al debutanţilor, care să amintească de atmosfera balurilor vieneze şi elegante prezentări de modă...

Acestea sunt câteva dintre ingredientele unei gale programate luna viitoare la Teatrul Regina Maria, anunţate ca fiind evenimentul monden al sezonului în Oradea.

ORADEA NOASTRĂ

Poartă spre altă eră

Mamuţii şi strămoşii calului se plimbau alene pe pajiştile care înconjoară în prezent satul Betfia, din comuna Sânmartin. Se întâmpla acum 2 milioane de ani, dar dovezile au rămas...

La numai 10 kilometri de Oradea, curioşii pot vedea avenul Betfia, o poartă spre istoria omenirii. Locul e protejat, deoarece este un sit fosilifer şi găzduieşte colonii uriaşe de lilieci, cum nicăieri în împrejurimi nu mai sunt. La lăsarea întunericului, mii de lilieci ies grăbiţi parcă din mijlocul pământului şi creează un spectacol uluitor.

Pescar... de cursă lungă 

Când era de-o şchioapă, Marius Bândilă a învăţat să pescuiască, întâi pe apele din Mureş, apoi pe cele din Bihor. „Aşa îmi încarc bateriile”, spune bărbatul, convins că liniştea de pe malul unui râu, în mijlocul naturii, este nepreţuită.

Pentru că îşi doreşte ca şi nepoţii lui să găsească această linişte, tânărul este un activist pentru ape curate, cu viaţă piscicolă abundentă. Alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni, un ONG care populează râuri cu peşte şi curăţă gunoaie aruncate în natură. Din grijă pentru viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON