URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce au fost arestați cei doi polițiști de frontieră din vama Borș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 4 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Corona-șpăgarii

În vreme ce numeroase cadre medicale, militari și funcționari se luptă cu coronavirusul, încercând să atenueze efectele pandemiei, unii slujbaşi ai statului o transformă în sursă de îmbogăţire.

BIHOREANUL dezvăluie povestea celor doi poliţişti de frontieră din Vama Borş, arestaţi pentru corupţie fiindcă au „taxat” un grup de români întorși din Germania, înregistrându-i drept șoferi de TIR ca să-i scape de carantină. Agenţii Munteanu Matei şi Viorel Chiş au fost daţi în vileag chiar de beneficiari, după ce aceștia au fost prinşi cu minciuna de un poliţist comunal destoinic.

Careu de aşi

Cei patru voluntari orădeni care au format prima misiune medicală internaţională în sprijinul Italiei s-au dovedit profesionişti de primă mână şi caractere de oţel.

Specialişti în medicina de urgenţă şi în terapie intensivă, doctorii Alin Suciu, Monica Dacz, Dragoş Botea și asistenta Alexandra Pop au „redat mândria României”, câştigând respectul şi prietenia confraţilor italieni, hotărâţi ca de Paștele următor să vină la Oradea. BIHOREANUL vă oferă detalii inedite din povestea misiunii lor...

„Repornirea va fi lentă şi de durată”

Prefectul Dumitru Ţiplea spune că nu regretă că a „prins” criza pandemiei de coronavirus, deoarece „în vremuri grele se vede cine are caracter şi cine nu”.

BIHOREANUL l-a întrebat despre problemele din această perioadă, cum a adoptat Bihorul, în premieră naţională, testarea pooling şi cea comunitară, ce instituţii lucrează şi care stau, dar şi despre ce urmează după 15 mai, când va începe redeschiderea socială şi economică. Un interviu plin de informații utile...

Protecţie la Orizont

După 12 ani de când dejecţiile din cartierul ridicat de Călin Raita în Paleu sunt „vidanjate” pe terenurile vecine, autorităţile au aflat, în sfârșit, că reţeaua este complet ilegală.

În urma unui articol al BIHOREANULUI care arăta că mizeriile de la casele din Orizont „răsar” din pământ pe terenurile agricole, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat că reţeaua de canalizare se varsă într-o vale şi că Raita n-a avut niciodată autorizaţie de mediu.

Lecțiile pandemiei

În mod paradoxal, pandemia a obligat bihorenii la un efort de adaptare ale cărui efecte pozitive s-ar putea vedea și după încheierea restricțiilor.

Criza a „învățat” populația să navigheze în spațiul online, companiile vor fi obligate să adopte pe viitor telemunca, țăranii să își refacă grădinile, operatorii din turism să promoveze Oradea ca o destinație sigură, iar Primăria să accelereze debirocratizarea serviciilor. Nevoia este cel mai bun profesor – e concluzia analizei BIHOREANULUI.

Oameni de bine

În vremea unei crize care ne-a schimbat viaţa şi pentru care n-am fost pregătiţi, judeţul Bihor contează, pe lângă efortul autorităţilor, şi pe cel al unor oameni de bine, puşi pe fapte mari. Un ONG din Oradea a reuşit să strângă 800.000 lei pentru dotarea spitalelor în vreme de pandemie, mobilizând bihorenii şi companiile locale.

În urma apelului la donaţii făcut de Fundaţia Comunitară, membrii acesteia achiziţionează echipamente şi aparatură indispensabile pentru Spitalul Municipal, între care kituri pentru mii de testări, trei aparate de ventilare mecanică şi 10 monitoare de semne vitale. O poveste „de bine”!

Şcoală... amânată

În premieră istorică, anul şcolar se va încheia fără ca elevii şi profesorii să se mai întâlnească. Pentru a preveni îmbolnăvirile cu Covid-19, autorităţile au decis că, până la vacanţa de vară, lecţiile se vor ţine exclusiv online.

Forţaţi să facă şcoală de la distanţă, elevii şi dascălii bihoreni simt însă că bat pasul pe loc. Chiar dacă profesorii folosesc platforme educaţionale pentru lecţii online, mulţi dintre elevi nu sunt motivaţi să înveţe ori să-şi facă temele, pentru că ştiu că oricum nu vor primi note, astfel că materia aferentă acestor luni de şcoală va trebui recuperată la toamnă.

Vânătorii de comori

În Bihor există aproape 200 de pasionați care caută comori îngropate și neatinse de mii de ani. Cu ajutorul unor detectoare de metale, unii dintre ei au găsit monede vechi de peste 2.000 de ani, obiecte folosite de oamenii preistorici la vânătoare, bijuterii, decorații din bronz şi argint, iar mai nou arme din secolele XIV-XV î.Hr.

„Satisfacția noastră sunt acele momente în care scoatem din pământ ceva ce știi că nu a mai fost atins de sute sau mii de ani”, spune Cristian Rusu, descoperitorul a numeroase artefacte.

Toţi pentru una!

S-a pronunţat primul verdict în dosarul orădencei care s-a pretins executor judecătoresc şi a încasat peste 230.000 euro pentru case şi terenuri vândute pe hârtie.

Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Daniela Moca la 3 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, în timp ce funcţionara de la Oficiul de Cadastru care a ajutat-o, Rozica Pantea, a încasat 3 ani şi 8 luni de detenţie, instanţa dispunând, în premieră, ca instituţia să achite imensul prejudiciu în solidar cu angajata coruptă.

Săpați, dar reparați!

Orădenii reclamă constructorii care uită să readucă spațiile verzi și carosabilul la starea inițială.

Presată de cetățeni, municipalitatea a aplicat în ultimele șase luni 12 amenzi în valoare de câte 10.000 lei operatorilor de utilități CAO, Distrigaz, Electrica și Termoficare pentru mizeria lăsată în urma lucrărilor la rețele.

În sprijinul orădenilor

Primăria Oradea se asigură că cetățenii vor găsi măști în farmacii, că persoanele vulnerabile vor fi testate, iar copiii orădeni din familiile cu greutăți vor primi tablete pentru a putea face școală online.

Află din BIHOREANUL ultimele noutăți locale din lupta cu Covid-19.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Colonia de ţigani din Vadu Crişului, izolată din cauza gradului mare de infectare cu coronavirus; Se recoltează plasmă cu anticorpi: Doi bihoreni care s-au vindecat de Covid-19 au donat sânge pentru a ajuta bolnavii; Orădeanul Laurențiu Țenț, schimbat de la conducerea Casei Naționale de Pensii după doar 4 luni; Incendiu puternic în Oradea, în curtea unui magazin Carrefour; Pedofil periculos arestat la Beiuş: A bătut şi agresat sexual doi copii de 9 şi 11 ani; Funcţionara Casei de Pensii Beiuş confirmată cu coronavirus a băgat 4 persoane în spital şi 35 în izolare; Vreme de criză: Consiliul Local Oradea a rectificat negativ veniturile bugetului local cu 5,4 milioane euro; Un liberal a anunţat că dacă şeful CJ Bihor nu demisionează, o face el; Ferma Nutripork, sursa mirosurilor urâte din Oradea și Sântandrei, s-a închis definitiv; Scandalos! Ouăle otrăvite puse ca momeală lângă Salonta, injectate cu un pesticid letal; Aparat PCR la Marghita etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON