URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: De ce au descins poliţiştii acasă la Victoraș Micula şi ce au descoperit acolo

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victoraş, arma jos!

Celebrul Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, suspectat că braconează din elicopter, deţine arme ilegale şi este protejat de poliţişti, acuză că este victima unei "lucrături".

După o zi întreagă în care au scotocit uriaşul domeniu al omului de afaceri, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au ridicat laptopul tânărului, mai multe acte, dar şi trei arme înregistrate pe numele unui membru al Asociaţiei Forest Hunt Paleu, în care Micula junior este deja vicepreşedinte, fără să fi primit încă permisul de vânător.

Lecţie de curaj

În loc să aplice automat deciziile Curţii Constituţionale a României care ar scăpa inculpaţi acuzaţi de corupţie, un magistrat al Tribunalului Bihor a trimis CCR la judecata Curţii de Justiţie a UE.

Chemată să soluţioneze procesul intentat de DNA rectorului Constantin Bungău şi profesoarelor Floare Chipea şi Camelia Dindelegan, judecătoarea Georgeta Ciungan acuză CCR că a încălcat Constituţia, modificând legi, încălcând independenţa magistraţilor şi ignorând tratate asumate de România înaintea aderării la UE.

Agricultură la apă!

Fermierii bihoreni se plâng că grindina şi ploile abundente din ultima lună le-au dat recoltele peste cap, provocându-le pagube încă greu de estimat.

Înecate în apă şi lipsite de soare, fructele şi legumele producătorilor locali sunt lipsite de aromă şi dulceaţă, asemenea produselor din agricultura intensivă, iar bolile provocate provocate de umezeală obligă fermierii să apeleze la "chimicale".

O beţie complicată

Cum a pus la treabă un orădean magistraţii de la Înalta Curte, de la 15 Curţi de Apel, 10 Tribunale, 21 Judecătorii, plus experţi de la Institutul de Cercetări Juridice şi profesori de la 3 facultăţi de Drept.

Magistraţii au fost chemaţi să stabilească dacă poate fi trasă la răspundere penală o persoană prinsă în stare de ebrietate la volanul unei maşini rămase fără baterie, deci cu motorul oprit, dar pe care a condus-o împingând-o pe deal în jos.

Adio, domnule primar!

Retras din prim-planul politicii, fostul primar al Oradiei Mihai Sturza a fost răpus de un infarct la 69 de ani, fiind condus pe ultimul drum de 150 de apropiaţi.

Liberal vechi, Sturza şi-a legat numele de reabilitarea clădirii Primăriei, ratând în schimb proiecte majore precum construirea de locuinţe, incinerarea deşeurilor şi termoficarea pe gaz, la bătrâneţe trăind din pensie după ce a avut câteva mici afaceri.

Lasă cârja şi umblă!

Operaţie revoluţionară în premieră pentru vestul ţării, la Oradea! Un pacient scapă de cârje în timp record, în urma unei intervenţii minim invazive.

Medicul orădean Jorgaq Tona a reuşit performanţa de a pune pe picioare în doar câteva zile un bărbat care suferea de o coxartroză severă, într-o intervenţie simultană la ambele şolduri.

ORADEA NOASTRĂ

Poftiţi în staţiune!

În această vară, Oradea ar putea atinge o nouă performanţă turistică. Dacă Ministerul Turismului va da undă verde în acest sens, va deveni primul oraş românesc cu peste 150.000 de locuitori care are pe teritoriul său şi o staţiune turistică de interes naţional.

Concret, o parte din municipiu ar urma să primească acest statut, ceea ce va deschide noi oportunităţi în accesarea de fonduri pentru dezvoltarea turistică, atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru investitorii privaţi. Spre avantajul turiştilor şi al localnicilor, deopotrivă...

Palat abandonat

Cea mai importantă clădire Art Nouveau din Oradea şi, totodată, simbol al oraşului, Palatul Vulturul Negru a devenit un loc dezolant, în ciuda faptului că are faţadele reabilitate, iar pasajul a fost renovat: clădirea e din ce în ce mai puţin animată.

Majoritatea spaţiilor comerciale au uşile ferecate şi vitrinele pline de praf. Chiriile mari şi lipsa de experienţă a oamenilor de afaceri au dus la închiderea multor localuri care au funcţionat aici. Spre dezamăgirea orădenilor şi a turiştilor, care nu au alte motive să zăbovească în palat decât acela de a-i admira frumuseţea.

Noul director al CSU, Sorin Buhaş: „În sport, trebuie să creăm modele”

De 25 de ani, de când a absolvit facultatea de educaţie fizică din Oradea, Sorin Buhaş este un om al sportului. A fost pe rând sportiv, antrenor şi şef al Direcţiei Judeţene de Sport, iar acum este lector universitar la aceeaşi facultate.

În plus, de la sfârşitul lunii martie, e noul director al Clubului Sportiv Universitar, care reuneşte tinerii amatori de sport. De altfel, misiunea pe care şi-a asumat-o este să atragă cât mai mulţi studenţi spre cele 8 secţii ale CSU. Şi, fireşte, să obţină performanţă...

TIMP LIBER

Spectacolul artei

Sub sloganul "Celebrează o zi, admiră o viaţă!", autorităţile locale au programat la sfârşitul acestei săptămâni manifestări spectaculoase în centrul Oradiei, pentru a sărbători patrimoniul Art Nouveau al oraşului.

Ediţia de anul acesta nu doar că va cuprinde proiecţii colorate pe trei clădiri, inclusiv pe Palatul Vulturul Negru, ci va include în premieră şi acrobaţii făcute pe acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON