URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum au fost tratați doi băieţi de bani gata, prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic în Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 24 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică „Oradea noastră”, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

”Afumaţi” de Beiuș

Doi băieţi de bani gata, ambii prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic în Beiuş, au primit din partea anchetatorilor soluţii total diferite: unul a fost trimis în judecată, celălalt iertat.

În timp ce Traian Toda, alias Tru, fiul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor, răposatul Gheorghe Toda, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dosarul lui Radu Boc, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Eugen Boc, a fost „îngropat”, procurorii considerând că tânărul a consumat... prea puţin. În exclusivitate, BIHOREANUL vă prezintă detaliile celor două cazuri.

Pui de Lele

Ţigănie cu Poliţie, săptămâna trecută, în buricul oraşului. Trei echipaje de Poliție au fost trimise pe strada Postăvarului, unde avocatul Alexandru Lele cumpără case en gros, chiar şi cu japca, cum acuză unii vecini.

Frenezia imobiliară a lui Lele a început spectaculos când s-a lăcomit la apartamentul unui vecin, cu care a măritat-o pe propria mamă sexagenară, ca să i-l moştenească. A continuat apoi tot neortodox, inclusiv prin hărţuirea unor proprietari, pentru a-i forţa să-i vândă locuinţele.

Odată înstăpânit peste ele, avocatul încredinţează renovarea lor unuia dintre cei doi fii, student la Arhitectură, chiar şi cu preţul unor isprăvi penale, cum e racordarea nelegală la termoficare. O infracţiune pentru care tânărul Laurenţiu Lele a fost dat pe mâna procurorilor, riscând să urmeze încă o „facultate”...

Ziua și lucrarea!

Primarul Ilie Bolojan nu se mai satură de lucrări. Dacă anul trecut municipalitatea orădeană a derulat în paralel circa 100 lucrări, pentru anul acesta avansa în ianuarie 172 noi șantiere, pentru ca săptămâna trecută, la prezentarea bugetului pe 2020, să dubleze cifra.

„Avem 365 lucrări de investiții în Oradea. În fiecare zi trebuie să se termine câte o lucrare. Ziua și lucrarea!”, spune Bolojan.  BIHOREANUL vă spune ce şantiere vor apărea în oraş.

Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor: „Ţine cârma drept şi accelerează!”

Numit în a doua decadă a lunii decembrie 2019, prefectul Dumitru Ţiplea are ambiţia să „bage viteză” în instituţiile din Bihor. Poate nu-i de mirare: între 2005-2006 i-a fost şef de Cabinet prefectului Ilie Bolojan, care îi este şi naş de cununie. Venit din sectorul privat, deci ne-dependent de banii de la stat, Ţiplea pare să nu aibă nicio reticenţă în a „scutura praful” aşternut peste deconcentrate...

În primul interviu, acordat BIHOREANULUI, prefectul „Duracell”, cum îi zic unii subalterni, vorbeşte, însă, şi despre relaţiile cu cei doi subprefecţi, despre politizarea administraţiei, superficialitatea şi insubordonările unor şefi de instituţii, relaţia cu şefii Consiliului Judeţean (cu care nu s-a întâlnit încă, deşi împart aceeaşi clădire), dar şi proiectele de infrastructură ale judeţului.

Tot mai sus!

Municipalitatea orădeană supune dezbaterii publice un Proiect Urbanistic Zonal pentru centrul protejat al orașului care promovează, din nou, supraînălțarea clădirilor scunde.

Proiectul PUZ-ului centrului istoric recomandă înălțarea clădirilor cu un singur nivel, desființarea construcțiilor anexe din curți și lărgirea străzilor Sucevei și Plevnei prin demolarea unor șiruri de case, fapt care îngrijorează proprietarii acestora. BIHOREANUL a vorbit cu ei şi vă prezintă care sunt nemulţumirile lor.

„Curentaţi” de escroc!

Florin Marcel Manciu a înşelat 57 de orădeni în numele Electrica, luându-le banii pe servicii inventate. Judecat deja pentru că s-a dat directorul Antenelor, încasând ajutoare pentru vedete bolnave şi cazuri sociale, escrocul a fost trimis din nou în faţa instanţei fiindcă a păcălit locatarii unor blocuri că firma sa asigură mentenanţa în domeniul furnizării de electricitate.

BIHOREANUL a mai arătat în trecut cât de inventiv este escrocul, dar iată că şi naivitatea orădenilor este pe măsură...

Reclami? Plătești!

Întorsătură spectaculoasă după articolul „Rahat de VIP-uri”, publicat de BIHOREANUL săptămâna trecută, în urma unei reclamaţii depuse atât la Garda de Mediu Bihor, cât şi la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, de către firma care administrează lacul din Paleu, cu privire la poluarea acestuia de către proprietarii caselor construite pe malul apei şi respectiv la scăderea volumului de apă din lac din cauza unei fisuri în barajul acestuia.

După un control desfăşurat lunea trecută la Paleu, Garda de Mediu a sancţionat firma pe motiv că îi lipsea autorizaţia de mediu, dându-i o amendă usturătoare, de 33.100 lei, lăsând Primăria să-i sancţioneze pe proprietarii cu deversări ilegale ilegale cu doar... 100 lei!

ORADEA NOASTRĂ

Corigenţi la reciclare!

Gunoaiele fac pagubă în bugetul Oradiei! Oraşul va plăti o amendă record către Administraţia Fondului de Mediu, pentru că în anul 2019 a valorificat de trei ori mai puţine deşeuri decât în anul precedent!

Întrucât piaţa europeană este suprasaturată de deşeuri din întreaga lume, firmele care le transformă în noi materii prime îşi permit să selecteze clientela. Iar „reciclabilele” din Oradea nu îndeplinesc criteriile de calitate...

Oraş... la curent

În ultima perioadă se discută tot mai intens despre calitatea aerului pe care îl respirăm, poluat în special cu noxe eliberate de maşini.

Din zecile de mii de autoturisme care circulă zilnic pe străzile Oradiei, doar câteva sunt nepoluante, electrice. Totuşi, în oraş a crescut simţitor numărul de staţii de încărcare pentru ele. Poate - poate aşa vor apărea şi mai mulţi clienţi...

Cu mâinile curate

Când păşeşti în atelierul Endea, singurul din Oradea unde se fac săpunuri naturale, te învăluie o furtună de arome. Miere, lavandă, cafea, lapte de capră - sunt câteva din ingredientele pe care Andrea Revesz şi Răzvan Paută le pun în săpunurile pe care le vând de zece ani.

Convinşi că Mama Natură asigură tot ce are nevoie un săpun pentru a curăţa şi hidrata pielea, cei doi antreprenori nu folosesc defel chimicale în reţetele lor. Iar pentru ca mica lor afacere să fie la rându-i prietenoasă cu natura, antreprenorii răspund comenzilor într-un mod complet nepoluant: pe bicicletă!

TIMP LIBER

Cuvinte... electrice

„Cuvintele pe care le rostim ni se par prea puţine pentru a exprima ceea ce simţim”. Asta le transmit fanilor membrii cunoscutei formaţii orădene rock Celelalte Cuvinte înaintea unui eveniment cu totul special, închinat unei cariere muzicale de aproape 38 de ani.

Pentru prima oară, trupa lansează, sub egida Universal Music, un album electric înregistrat live, iar orădenii vor avea parte de un mega-concert pentru a sărbători asta.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Amendă uriaşă pentru firma care a dezvăluit că VIP-urile din Paleu aruncă dejecţii în lac, sancţiune derizorie pentru un făptaş; Peste 700 tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia în Bihor!; Accident cu patru victime, provocat de un polițist beat la volan; Un cunoscut antrenor din Oradea a murit chiar în sala de sport! Avea doar 28 de ani; Şefii de la Drumuri anunță investiții masive pentru acest an în Bihor; Rectorul Constantin Bungău a demisionat, dar vrea un nou mandat; Gigacaloria se ieftineşte cu 5 lei, dar orădenii o vor plăti tot cu 276 lei; Avrigeanu, nou director al ABA Crişuri. Dume a fost pus şef peste SGA Bihor; Tarom suplimentează, de la două la trei, cursele de Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON