URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: CJ nu a făcut nimic pentru extinderea reţelelor de gaz în judeţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ard gazul de pomană!

Ce au făcut din România: deţinem cele mai mari resurse de gaze naturale din Europa, dar ne încălzim tot cu lemne, pentru care ne defrişăm pădurile. Conducerea Consiliului Judeţean Bihor nu a făcut nimic pentru extinderea reţelelor de gaz în oraşele şi comunele din judeţ, deşi acest lucru e cerut cu insistenţă atât de autorităţile locale, cât şi de investitori şi de cetăţeni, disperaţi că sunt nevoiţi să se încălzească cu lemne tot mai puţine şi mai scumpe, în vreme ce magistralele Transgaz trec la câţiva kilometri de localităţile lor.

After "After School"

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar a dus la dispariţia programului "After School" pentru copiii din ciclul primar. Soluţia găsită de şcolile orădene este adoptarea programului "Şcoală după şcoală", care prevede că, în loc să plătească învăţătoarele pentru temele făcute cu copiii în clase, părinţii vor sponsoriza şcoala şi vor accepta că micuţii ar putea fi supravegheaţi de alte cadre didactice, deoarece unele învăţătoare nu sunt de acord cu noua formă de remunerare.

Hollywood e lângă noi

Regizorul salontan Marian Crişan, premiat cu Palme d’Or, şi-a transformat din nou oraşul natal în platou de filmare. "Berliner", noua producţie a regizorului, este o satiră despre politică şi valori umane, care-l are în prim plan pe Mocanu, un politician de rang înalt, care vine de la Bucureşti să-i convingă pe salontani să-l voteze şi se împrieteneşte cu un tractorist al locului.

Executat de avocat

Cum a ajuns un consilier local din Salonta chiriaş în propriul său apartament. La propunerea avocatului Sallak Ştefan, consilierul Gyulai Sándor a semnat o promisiune de vânzare pentru locuinţă şi un contract prin care devenea chiriaş după finalizarea tranzacţiei, dar, cu toate că afacerea nu s-a realizat, avocatul l-a executat silit pentru neplata… chiriei.

Motor pentru CET

Primăria Oradea va cumpăra un motor termic pe gaz şi va închide vechiul cazan poluant. Consiliul Local a aprobat joia trecută achiziţia unui nou grup energetic în valoare de 18 milioane euro care să fie pus în funcţiune cel târziu din noiembrie 2019, pentru a produce în paralel căldură pentru oraş şi curent electric pentru vânzare.

După bunul plac!

Primăria Oradea aplică în continuare regulamentul care obligă firmele din centrul istoric să funcţioneze după un orar prelungit, deşi acesta a fost suspendat de instanţă. Municipalitatea recunoaşte suspendarea regulamentului doar în cazul agenţilor economici care au acţionat-o în judecată şi verifică aplicarea lui prin Poliţia Locală, care sancţionează firmele cu avertisment, la limita abuzului în funcţie.

Casa Românilor

Cum se organiza comunitatea românească din Bihor în dificilii ani de după Marea Unire. Înfiinţată în anul 1929, Casa Naţională a Judeţului Bihor era o entitate care găzduia şi ajuta asociaţiile şi fundaţiile româneşti locale, propunându-şi şi chiar reuşind parţial să sprijine "românizarea" societăţii, dar activitatea ei a fost adesea deturnată spre... distracţii mărunte.

La mulţi ani, Richard Balint!

A făcut peste 60 de roluri, în teatru şi film. A interpretat partituri actoriceşti memorabile, răsplătite cu premii. În 1 noiembrie, Richard Balint, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori ai Teatrului "Regina Maria", îşi aniversează ziua de naştere. Şi ne-a povestit câte ceva…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bihoreilor, vorbiti de funie in casa...
...birtinezului! Acceptam ca fiecare trebuie sa bage ceva in gura, dar atentie la ce bagati! Nu stiu ce a facut sau n-a facut cj in privinta retelelor de gaz, dar si orbii vad ce (n)-a facut idolul vostru! S-a opus introducerii gazului metan, vezi strazile modernizate fara a se permite distrigazului sa-si extinda reteaua (vezi celebrele hcl-uri desfiintate de instanta: 617, 518, 863, 864, toate din 2013). In final nu s-a putut opune introducerii retelelor de gaz metan. Acum acele strazi, la nici 4/5 ani de la reabilitare, sunt ca dupa bombardament, carpite, santuri astupate dar prost, se zdruncina masinile de zici ca esti pe drum forestier. Si nu-i vorba de una, doua, sunt cartiere intregi, Cantemir, Nufarul, Velenta... Acest jaf al banului public tot ii prieste cuiva, pe spatele oradenilor pusi sa plateasca unele din cele mai mare taxe si impozite prospera firmele de casa ale clicii liberale, sifoneaza banii iar majoritatea din consiliu isi face treaba votand toate tampeniile ce vin de la sef!
Postat 29 Octombrie 2018, 07:39 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON