URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Cine este cu adevărat unul dintre pionii orădeni preferaţi de posturile TV şi site-urile anti-justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jos masca, Nela!

În plină campanie de discreditare a DNA şi a justiţiei în general, BIHOREANUL dezvăluie cine este cu adevărat unul dintre pionii preferaţi ai posturilor TV şi site-urilor anti-Binom. Prezentată la Antena 3 drept o femeie de afaceri arestată abuziv, ruinată şi îmbolnăvită de DNA, orădeanca Nela Secară n-a fost niciodată anchetată de procurorii anticorupţie, fiind în schimb judecată în mai multe dosare pentru evaziune fiscală şi cercetată în Olanda pentru sclavie modernă, iar asta după ce în tinereţe a stat la închisoare pentru că "l-a făcut la portofel" pe un TIR-ist italian, cu care s-a "sărutat" pe Şoseaua Borşului.

Cartă cu harţă

Universitatea, "risc" de reformă: Cu un semestru înaintea alegerilor interne, Senatul instituţiei pregăteşte o nouă "constituţie", cu restricţii dure pentru viitorii şefi. După ce a ajuns la cuţite cu conducerea executivă a Universităţii, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a propus o Cartă potrivit căreia niciun universitar să nu poată ocupa funcţii plătite mai mult de 8 ani şi să nu mai existe şefi cu rude în propriile facultăţi.

Răzbunare mafiotă?

S-a tras în clădirea de birouri a Marianei Gal, soţia fostului prim-procuror Viorel Gavra. Condamnată la închisoare cu suspendare pentru corupţie, femeia pretinde că atacatorul vrea s-o reducă la tăcere după dezvăluirile făcute împotriva fostul procuror DNA Oradea, Ciprian Man, care i-ar fi ticluit dosarul ca să-i compromită soţul.

(De)conturile Oradiei

Oradea se bazează în acest an pe un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2018, datorită finanţărilor europene contractate. Municipalitatea este nevoită să vândă terenul fostei Pieţe Ioşia şi clădirea fostei Policlinici cu plată pentru a compensa pierderea de 15,6 milioane euro provocată de măsurile Guvernului, în vreme ce consilierii PSD, invocând bugetul în creştere, se pregătesc să ceară reducerea impozitelor şi majorarea subvenţiilor.

Lecţie pentru ţepar

Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare. La cererea unui stomatolog care nu şi-a recuperat nimic din cei aproape 100.000 lei plătiţi din credit pe o maşină ce nu i-a fost livrată, judecătorii au decis ca Budura să-şi ispăşească după gratii pedeapsa de 3 ani dispusă iniţial cu suspendare.

Batjocură la pătrat

În timp ce ministrul Finanţelor promite amnistie fiscală, ANAF penalizează cetăţenii pentru datorii despre care nici nu aveau habar. Tot mai mulţi bihoreni se trezesc cu notificări prin care sunt somaţi să achite restanţe la contribuţii pentru asigurările sociale în pragul prescrierii, fără a le da posibilitatea de a le plăti cu reduceri, conform legii.

TIMP LIBER
Cetatea Iepuraşului

În perioada 19-29 aprilie, orădenii sunt chemaţi să descopere obiecte şi produse tradiţionale în cadrul unei noi ediţii a Târgului de Paşti, găzduit de curtea Palatului Princiar din fortăreaţa orădeană. Acolo, vizitatorii vor descoperi decoraţiuni inedite, personaje de poveste, Iepuraşul de Paşti, un labirint gigant şi vor învăţa să încondeieze ouă.

ORADEA NOASTRĂ
Gospodari de nevoie!

Din această primăvară, poliţiştii locali se vor plimba cu chitanţierul şi prin cartierele de case. Recent modificat, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea îi obligă pe cetăţenii care stau la case să întreţină scuarurile din jurul imobilelor, până la şosea, mai precis să tundă iarba în primele două săptămâni ale fiecărei luni, să cureţe buruienile, să sape între arbuşti şi să taie crengile uscate ale copacilor.

Reciclare "ciobită"

Teoretic, din 31 martie, toţi românii care cumpără produse ambalate în sticle trebuie să plătească o garanţie de 50 de bani, măsură introdusă pentru a stimula reciclarea acestor ambalaje. În realitate, însă, deşi legea este în vigoare, orădenii constată la casa de marcat că nu se întâmplă nimic.

Modern şi practic!

Din această lună, angajaţii RER Vest nu vor mai merge din uşă-n uşă ca să încaseze banii pentru facturile de salubritate, pentru că toţi clienţii au la dispoziţie modalităţi mult mai rapide şi mai comode. Facturile pot fi plătite în numerar la sediul societăţii sau folosind sistemele de plată rapid PayPoint, Un-Doi şi Selfpay din magazinele partenere, dar şi online, prin site-ul rervest.ro, prin aplicaţia mobilă Pago sau prin transfer bancar.

Unul din 1.000

În ultima sâmbătă a lunii martie, un deal întreg din satul bihorean Sârbi a prins rădăcini, după ce o mie de voluntari au plantat aici 18.000 de puieţi de arbori. "Plantăm fapte bune în România", cum s-a numit cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor, a fost pusă la punct de o echipă coordonată de orădeanul Ionuţ Coman, care se bucură că bihorenii au fost atât de receptivi. "Se spune că omul sfinţeşte locul. Noi am sfinţit 3,5 hectare", spune tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nimeni nu a spus vreodată că Nela Secară a fost ușă de biserică !?!
A mințit, a înșelat, a preacurvăsărit ... dar nu acesta a fost subiectul, ci faptul că a fost cercetată de procurori anticorupție, fiind vizate niște judecătoare din cercul imediat de interese, fiind abuzată cum nicio lege din lumea civilizată nu permite !?! Pentru ce a făcut ... a plătit !?! Pentru abuzurile unor procurori DNA, care nu aveau în atribuțiuni "afaceri" private fără legătură concretă și directă cu Statul "de Drept" ... să plătească vinovații !?!
Postat 08 Aprilie 2019, 08:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON