URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Aţi văzut serialul "Cernobîl"? Securitatea bihoreană a avut propriul "film" despre accidentul nuclear

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 24 iunie, a apărut noul BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Principalul articol al ediţiei scoate la lumină informaţiile ascunse şi măsurile luate de autorităţi după catastrofa nucleară din 1986, de la Cernobîl, dar şi detalii dintr-un raport şocant al Securităţii judeţene.

Bihorul după Cernobîl

După dezastrul de la Cernobîl, românii oscilau între ignoranţă şi isterie, în timp ce „savanta de renume mondial” Elena Ceauşescu coordona comisia de control al efectelor radiaţiei.

Când norul radioactiv rezultat din explozia centralei atomice din Ucraina deja traversase nordul Europei şi a ajuns deasupra României, în Bihor se organizau picnicuri şi concursuri sportive, sub supravegherea Securităţii, care încerca să preîntâmpine panica şi urmărea reacţiile oamenilor îngrijoraţi de măsurile superficiale ale autorităţilor.

BIHOREANUL vă dezvăluie cum Securitatea, în loc să se preocupe de impactul asupra sănătăţii publice, credea că a găsit soluţia umplerii rafturilor goale ale magazinelor, în TIR-urile întregi cu produse româneşti ce erau întoarse în ţară, refuzate din teamă de partenerii străini.

Judecătoare protectoare

Magistrat de la Tribunalul Bihor, acuzat că a influenţat declaraţii într-un proces, ignorând posibile infracţiuni comise, după reţeta Dragnea, de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Angajat fără concurs la o fundaţie a Consiliului Judeţean şi apoi concediat ilegal, fostul trezorier al PSD Bihor, Dan Ardelean, dezvăluie cum judecătoarea Oana Brumă i-a cerut "să tacă", deşi începuse să descrie ilegalităţile şefului de partid, Ioan Mang.

Pământuri "zburătoare"

Bihorul a pierdut peste 96.400 hectare de păşuni, deşi în 2007, înaintea aderării la UE, autorităţile s-au obligat să le păstreze intacte pentru generaţiile viitoare. Şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, acuză Prefectura că tergiversează inventarierea păşunilor pentru a ascunde "lipsa la inventar", situaţie pentru care România riscă procedura de infringement, ceea ce înseamnă că fermierii vor pierde subvenţia de 160 euro la hectar.

Gata de aventură?

Aventurile perfecte sunt la doi paşi de casă. Bihorenii sunt invitaţi la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism şi ospeţe în Pădurea Craiului. Fie că e vorba de o ieşire cu familia, cu prietenii sau cu colegii de la birou, căţărările pe stânci şi "lupta" cu valurile Crişului Repede, drumeţiile şi coborâtul în peşteri pot transforma orice excursie într-o experienţă de neuitat şi de... repetat.

Grădina defectă

Neregulile pentru care conducerea ADP l-a concediat de la Zoo Oradea pe fostul administrator Bimbó Szuhai Tibor, cu doi ani în urmă, sunt la fel şi acum. Reabilitată în 2013 şi lăsată în degradare, Grădina Zoologică are sistemul de intrare defect, geamuri sparte, tencuieli căzute şi funcţionează ilegal, fără veterinar, în timp ce directorul ADP, Liviu Andrica, plănuieşte relocarea ei în pădurea Săldăbagiu.

S-a trezit Traian...

La trei sferturi din mandat, vicepreşedintele ALDE al Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, dă semne că s-ar despărţi de Ioan Mang şi Pásztor Sándor. Politicianul de care depinde cine conduce judeţul anunţă că dacă reprezentanţii PSD şi UDMR nu acceptă reducerea organigramelor suprasaturate cu clientelă de partid, dar şi comasarea unor instituţii, nu va mai vota alături de propriii aliaţi.

ORADEA NOASTRĂ:

Curăţenie cu reguli noi

Primăria va scoate la licitaţie în curând serviciul pentru salubrizarea Oradiei. Municipalitatea se grăbeşte cu procedurile, deoarece contractul cu actualul operator, RER Vest, va expira în ianuarie 2020. De anul viitor, toţi orădenii vor colecta selectiv în trei fracţii şi vor plăti serviciul de salubritate în funcţie de câte gunoaie menajere aruncă.

Gunoaie la vale

În peste 40 de blocuri din Oradea, locatarii folosesc în continuare ghenele de gunoi, aruncând deşeurile de-a valma. Chiar dacă sunt o soluţie comodă pentru locatari, ghenele de gunoi au şi dezavantaje: împrăştie un miros greu de suportat în casa scării şi îngreunează colectarea selectivă a deşeurilor.

Biologul Alexandra Puiu explică de ce Oradea a ajuns invadată de ţânţari: "Este o infestare masivă"

Absolventă a Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Alexandra Puiu este de zece ani angajată a firmei Coral Impex, specializată în lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. Din 2017, de când compania a câştigat licitaţia pentru efectuarea tratamentelor în spaţiile publice din Oradea, coordonează această activitate.

TIMP LIBER

"Oradea ne uneşte"

Ediţia de anul acesta a Zilelor Sfântului Ladislau programează nu mai puţin de 150 de activităţi, de la show-uri ecvestre până la concerte cu invitaţi cunoscuţi din Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON