URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chef de Oradea

Un tânăr orădean care a renunţat la facultate în Olanda pentru a deveni ucenic în bucătării din Franţa, patria celei mai pretenţioase gastronomii, a câştigat en fanfare, la revenirea în ţară, show-ul "Chefi la cuţite". Carismatic, haios şi aprig, mezinul competiţiei televizate s-a acoperit de laude pentru preparate spectaculoase precum "Pavlova virgină", dar şi tradiţionalii ardei copţi cu gust de copilărie, făcându-i pe juraţi să exclame că a ajuns "mare".

Behind the scenes

Timp de o lună, Oradea a fost platou de filmare pentru noua producţie a regizorului Stuart McBratney, despre aventurile unei tinere scriitoare prin Europa. Aflaţi în oraş pentru a turna o parte din filmul "Don’t read this on a plane", actori din America, Germania şi Canada se declară cuceriţi de frumuseţile Oradiei.

Doctorie-n agonie!

Medicii de familie avertizează că bolile sistemului de sănătate i-au adus în prag de faliment şi chiar pe cale de dispariţie. Plătiţi sub asistenţii din ambulatorii şi spitale, sufocaţi de birocraţie şi sabotaţi în activitatea de consultaţii şi tratamente tocmai de către CAS, iar în final retraşi cu pensii de mizerie, medicii de familie au ajuns Cenuşăresele sistemului sanitar.

"Afumaţi" la Râpa

Protejaţi chiar de poliţiştii din comună, doi fraţi din Tinca au dus locuitorii coloniei de ţigani din zonă în pragul dependenţei de etnobotanice. Dovediţi de procurorii DIICOT după o anchetă sub acoperire, Valentin şi Florin Puşcău vor fi judecaţi pentru trafic de substanţe psihotrope, alături de salontanul Nagy Mark şi de orădeanul Ioan Frese, de la care anchetatorii cer confiscarea a peste 76.000 lei câştigaţi din stupefiante într-o jumătate de an.

Viaţă de câine

Peste 28.500 de câini înregistraţi oficial în Oradea împart doar 10 ţarcuri pentru plimbare, aflate într-o stare deplorabilă, care le pune sănătatea în pericol. Ameninţaţi cu amenzi pentru purtarea fără lesă a patrupedelor, orădenii vor să ceară Primăriei mai multe canise, un parc în care să le poată lăsa libere şi instituirea unui "test de sociabilitate", care le să le dea dreptul să-şi ia animalele cu ei în oraş.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Alina Silaghi, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Locală Oradea:
"Oradea este în continuare atractivă!"

Dacă Oradea ar fi o maşină, domeniul producţiei ar fi motorul. Trei parcuri industriale, 2,5 milioane euro vărsate bugetului local numai în 2017, un număr de 78 de companii, 5.757 de angajaţi şi zeci de locuri de muncă încă disponibile. Iar motorul acesta se pregăteşte de o creştere a cilindreei. "În prezent facem demersurile pentru înfiinţarea celui de-al patrulea parc industrial al oraşului, pe amplasamentul care va fi eliberat de fosta fermă Nutripork", spune directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.
Absolvent de Ştiinţe Economice în Timişoara, expert contabil, consultant în afaceri, auditor financiar şi mediator, Alina Silaghi a renunţat anul trecut la propria firmă pentru a prelua conducerea parcurilor industriale din Oradea, după plecarea cu scandal a fostei directoare Delia Ungur. Şi nu regretă!

Livada cu ţepe

Firmă păgubită prin neglijenţa autorităţilor şi şmecheria unui topograf samsar de terenuri. După ce a cumpărat 20 de hectare şi a obţinut fonduri UE pentru înfiinţarea unei livezi, întreprinzătorii au aflat că nu pot folosi o parte din terenul situat în Lugaşu de Jos, străbătut de o magistrală de gaz care nu apare în acte.

Aventuri de vară

Dacă de obicei se lipesc prea uşor şi des de televizoare, calculatoare şi tablete, copiii sunt îndemnaţi ca în vacanţa mare să facă mişcare şi să înveţe lucruri noi.
În tabere urbane, copiii orădenilor vor putea participa vara aceasta la activităţi creative şi să înveţe jocuri sportive, dar şi să meargă în natură, ca să se joace de-a indienii şi să caute comori. Activităţile din oraş nu sunt exagerat de scumpe, dar taberele de aventură au preţuri piperate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De unde
să ai oameni dacă nu le oferi bani destui ? Ia dă-le 3000 de euro/lună să vezi cum vor veni engleji/austrieci/franțuji să-ți curețe fabrica care tocmai s-a falimentat.... Duoamna de la ADL Oradea e cumva cea care a ”renunțat” la UO, din cauză de doctorat nefăcut la timp ? Oradea e mai bine și datorită celor care au ales să se prostitueze prin alte orașe/meleaguri. Hai Ilieeee !
Postat 04 Iulie 2018, 12:07 de Vlaicu
Interviul Bihoreanului.
Normal ca e atractiva Oradea pentru afaceri, daca esti orientat sa cumperi teren cu 8 Euro/mp, in rate de la primarie si cu ceva sponsorizari electorale la capitolul promisiuni de campanie, dupa care sa-l vinzi peste patru ani cu 100 Euro/mp, doar lotizandu-l pe parcele. Iar la 11.400.000 mp cat ia Nutrientul lui Pazurik de la decidentii atractivitatii noastre locale, faceti socoteala doar inmultind cu diferenta de cca. 90 Euro/mp. Iar cand faci o afacere de acest fel, din care ramai cu vreo 100.000.000 Euro, e normal sa platesti chiar publicitate despre beneficiile mediului economic din Oradea.
Postat 02 Iulie 2018, 07:53 de CrisDumi
Oradea nu mai e deloc atragatoare pentru mediul de afaceri
Doar un angajat la stat poate spune ca Oradea inca mai e atragatoare pentru mediul de afaceri. Nu sunt muncitori nici sa faci curat in fabrica dupa ce ai falimentat! Apoi sa mai si ai cu cine sa faci productie... Oradea e un oras care si-a pierdut atractivitatea pentru oamenii de afaceri. Afacerile mari au plecat inapoi la Cluj, Timisoara, Bucuresti. Pana si Samsung a plecat inapoi la Budapesta! Vai de voi, cei care ati ramas!
Postat 02 Iulie 2018, 00:12 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON