URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţistul hoţilor

Un ofiţer superior din Poliţia Oradea şi-a împiedicat colegii de la Poliţia Rutieră să-i ancheteze un amic urmărit pentru o agresiune comisă în trafic. Subcomisarul Marius Mărcuş a sărit să-l protejeze pe fratele unui coleg de la Crimă Organizată, care, aflat la volanul unui Jeep radiat din circulaţie, a tăiat calea unui paznic de vânătoare, forţându-l să oprească, înjurându-l, lovindu-i maşina şi ameninţându-l pentru că i-a trimis la puşcărie un tovarăş de braconaj.

Bere de plăcere

Un universitar orădean, Horia Ciocan, fabrică în beciul casei, cu o instalaţie de concepţie şi realizare proprie, bere artizanală premiată la competiţii de profil. Spre deosebire de băutura industrială, plată şi fără gust, berea "de casă" poate avea, în funcţie de malţul folosit, arome diferite, de la cea a fânului proaspăt cosit ori a pâinii coapte, la cele de fructe, cacao sau chiar de afumătură.

Puşcărie pentru VIP-uri

Tribunalul Bihor a stabilit pedepse aspre în procesul intentat de DNA Oradea fostului şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, şi patronului grupului Selina, Beniamin Rus. Politicianul pensionat a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi afaceristul la 4 ani, iar intermediarul şpăgilor date de acesta celui dintâi, Bojtor Vilmos, la 6 ani de închisoare, totodată cei trei având de plătit statului, împreună, peste 10,4 milioane euro.

Cu Stela-n frunte

Alegerea şefei Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bihor, Stela Babău, s-a făcut cu scandal. O PSD-istă angajată la ABA Crişuri a fost "sfătuită" să nu o concureze pe favorita preşedintelui Ioan Mang ca să nu aibă "probleme" la serviciu, iar o directoare a Casei de Pensii a fost ameninţată cu concedierea fiindcă a îndrăznit să voteze contra acesteia.

"Diavolii" poartă Prada

Patru hoţi prinşi astă-iarnă că au furat poşete de 160.000 euro dintr-un TIR parcat în Aleşd au fost trimişi în judecată, în arest la domiciliu. BIHOREANUL a aflat că liderul bandei, Lucian Silaghi, un camionagiu din Sântandrei, este hoţ profesionist, bănuit de clonări de carduri, furturi de cosmetice, dar şi autor al unui "tun" de 2 milioane de euro dat ditamai concernului Volkswagen.

Lecţia de dezamăgire

Pentru admiterea în clasa a V-a, concurenţa la colegiile de top din Oradea a fost mai acerbă decât pentru admiterea în universităţi. Proaspăt ieşiţi din ciclul primar de învăţământ, zeci de copii au fost decepţionaţi pentru că, în ciuda lungilor săptămâni de pregătire intensivă, le-a fost respins accesul în colegiile naţionale Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu.

Ultimul bituşer

Ultimul meşteşugar de cojoace din Bihor, Moise Gavra, a fost propus pentru titlul de Tezaur Uman Viu, pe care Ministerul Culturii îl va acorda luna viitoare. Chiar dacă a trecut de 85 de ani, nenea Gavra încă mai coase bunde şi bituşe, fiind singurul bihorean care stăpâneşte tehnica transformării pieilor de miel în cojoace înflorate, precum cele recent copiate de faimoasa casă de modă Dior într-o colecţie de lux.

Toţi la bloc!

Peste 2.000 de case au fost demolate în Oradea între anii 1972-1989 pentru a face loc cartierelor de blocuri. Program desfăşurat la nivel naţional în perioada comunistă, sistematizarea oraşelor a transformat radical aspectul acestora, mentalitatea locuitorilor şi modul de viaţă urban, mii de oameni fiind mutaţi în apartamente de bloc.

TIMP LIBER
Cetatea în sărbătoare

La început de iulie, orădenii sunt poftiţi la cea mai bogată ediţie de până acum a Festivalului Medieval al Cetăţii, eveniment menit să pună în valoare bătrâna fortăreaţă.

Atmosfera medievală va fi adusă din nou la viaţă de cavaleri, meşteri şi domniţe care nu vor veni doar de pe meleaguri româneşti, ci şi din alte ţări, urmând să-şi instaleze taberele în Parcul Cetăţii. Pe lângă demonstraţiile şi spectacolele pregătite de aceştia, orădenii sunt invitaţi şi la concerte cu invitaţi de seamă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON