URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul care aduce moartea

Cel mai sadic criminal în serie din România, care a ucis peste 20 de copii, a locuit în Oradea! BIHOREANUL vă dezvăluie povestea şocantă a celui mai prolific ucigaş în serie, care își sugruma victimele - majoritatea adolescenți de 15-17 ani - în timp ce le viola. Șapte dintre băieții uciși cu bestialitate de Ioan Sârca au fost ademeniți în locuri izolate din jurul Oradiei, legați, siluiți, dezbrăcați și abandonați. Oricât ar părea de incredibil, individul a reuşit să evadeze din închisoare, chiar înainte de a fi condamnat pentru primele crime, şi și-a reluat la vânătoarea de oameni.

Marlboro Men

Doi celebri interlopi orădeni, Viorel Pop, alias Uscatu', antreprenorul hotelului Silver, şi fostul boxer Viorel Creţu, au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă de ţigări. În mai puţin de trei luni, banda celor doi a alimentat piaţa neagră cu peste 7.000 de pachete de Marlboro şi aproape 8.000 de Jin Ling, printre distribuitori fiind şi un afacerist din Budureasa, Ioan Laza, judecat acum alături de şefii grupării.

Revolta de la Gojdu

Urmările dezvăluirilor BIHOREANULUI despre "scumpa absolvire" de la Colegiul Gojdu: profesorii îi ameninţă pe liceeni că vor lipsi de la festivităţi, iar absolvenţii îşi "caută ceremonie". După ce profesorii i-au anunţat că nu vor mai participa la festivităţile de absolvire, elevii din clasele de-a XII-a de la Colegiul Gojdu şi-au arătat indignarea pe Facebook. La inițiativa reprezentantului lor în conducerea şcolii, Iulian Pavăl, şi-au pus pozele de profil într-o ramă virtuală anume creată, cu mesajul "Absolvent caut ceremonie". Niciun licean nu s-a arătat supărat că profesorii îi pedepsesc fără ca ei să aibă vreo vină, ci şi-au îndreptat furia spre BIHOREANUL, considerând ziarul capul răutăţilor...

Bancă cu ... găuri

O fostă şefă de agenţie a băncii Raiffensen a fost trimisă în judecată pentru delapidare şi fals în înscrisuri. Procurorii o acuză pe Laura Monica Miheş că în decurs de doi ani a furat peste 700.000 lei din conturile a 15 clienţi, atât persoane fizice, cât şi firme.

Piste cu hopuri

Oradea are aproape 34 de kilometri de piste pentru biciclişti, însă nu şi o reţea eficientă pentru orădenii care vor să meargă la muncă sau la şcoală pe două roţi. Pistele pentru biciclişti sunt ramificate în mai multe cartiere ale oraşului, cele mai populare fiind cele ferite în bună parte de trafic şi de pietoni, adică cele de pe malurile Crişului şi ale Peţei.

Dezvoltare pe loc

Raportul Prefecturii privind starea economică şi socială a Bihorului pe anul trecut dezvăluie scăderea dramatică a investiţiilor publice. Creşterea economică a judeţului s-a situat sub jumătate din media naţională, lucrările de modernizare a drumurilor au fost practic abandonate, iar cele pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare finanţate mai mult în acte decât în realitate.

Blocuri pentru maşini

Adâncirea crizei locurilor de parcare în cartierele de blocuri îi determină pe orădeni să ceară Primăriei realizarea unor parcări subterane sau supraetajate. Deşi recunoaşte necesitatea construirii de parcări supraetajate pe amplasamentele terenurilor de sport ale şcolilor din Rogerius şi Ioşia, municipalitatea amână lansarea proiectelor până după construirea parcajelor din centru, aflate încă în stadiul de proiect.

TIMP LIBER:

Bucurii pentru copii

A doua ediţie Kids Fest aduce trei zile cu distracţii, ateliere, jocuri, magie şi personaje de poveste în Cetate. La Oradea, Ziua Copilului va dura... trei zile. În weekend-ul 1 - 3 iunie în fortăreaţă vor fi organizate ateliere de olărit, vor fi oferite lecţii de minigolf, de tir cu arcul şi chiar de echitaţie. Prin curtea Cetăţii se vor plimba personaje de basm şi vor fi amplasate "statui" misterioase, iar copiii sunt invitaţi, fireşte, şi la spectacole de teatru şi magie.

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclaţi inteligent!

Programul pilot de colectare selectivă a deşeurilor în trei fracţii - reziduală, umedă şi biodegradabilă - intră în linie dreaptă. După ce s-au consultat cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în program, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, şi directorul general marketing - economic al RER Vest, Pálhegyi Zoltán, se vor întâlni începând din această săptămână, faţă în faţă cu orădenii, pentru a le preda recipientele pe care vor trebui să le folosească şi pentru a le explica noile reguli, de reciclare inteligentă.

Proiectele orădenilor

Orădenii au propus, tot ei au votat, iar Primăria se apucă de lucru! Cele 10 proiecte câştigătoare în primul program de bugetare participativă au fost alese, iar în această vară Primăria le va scoate la licitaţie. Cele mai multe voturi le-a adunat un proiect care vizează tehnologizarea Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, adică dotarea fiecărei clase cu table interactive, laptopuri şi alte aparate utile procesului educativ. 

Verde la sac!

Orădenii care au gazon în grădini ori pe aliniamentele din faţa caselor nu mai trebuie să îşi facă griji pentru resturile care le rămân după ce tund peluzele. Din această lună, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, a introdus o nouă facilitate pentru clienţi şi oferă spre vânzare saci dedicaţi resturilor vegetale. Odată ce a achiziţionat sacul, clientul îşi asigură şi colectarea şi transportul lui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON