URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sex la nebunie

O tânără bolnavă de schizofrenie a rămas gravidă după o idilă consumată la Spitalul de Psihiatrie din Nucet cu un alt pacient. Pentru că mama fetei, suferindă tot de schizofrenie şi chiar spitalizată împreună cu ea, a descoperit abia în luna a şaptea că aceasta are burta la gură, sarcina nu mai poate fi întreruptă, copilul riscând să se nască cu afecţiunea părinţilor şi a bunicii.

Gianluca non grata

Un italian cu afaceri în comuna bihoreană Sălard cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării  să-l apere de "mafia" UDMR. Gianluca Laneri vrea să-şi transforme un fost atelier în spaţiu comercial, dar pentru că ar subţia profitul ABC-urilor patronate de aleşii locali ai UDMR, edilii şi-au "amintit" că imobilul este monument istoric, amânând de 2 ani să-i dea o autorizaţie.

Şpagă pentru şeful CET

Surprize în procesul fostului şef al CJ Bihor Alexandru Kiss: un complice recunoaşte că l-a mituit, dar susţine că l-a "uns" şi pe directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor, ca să ia cărbune din Ungaria. Intermediarul Bojtor Vilmos, prin care Kiss şi Mudura ar fi primit 3,2 milioane euro pentru contractele de achiziţie a cărbunelui, spune că jumătate din bani i-a încasat de fapt Dragoş, pe care DNA nici nu l-a pus sub acuzare, dezvăluind totodată un alt detaliu jenant: a beneficiat de "consultanţă fiscală" de la un expert al... DNA.

Pradă vandalilor

Parcurile din Oradea au ajuns la voia huliganilor pentru că, din economie, Primăria a renunţat la jumătate din contractele pentru paza acestora. Distrugerea băncilor, a coşurilor de gunoi, a spaţiilor verzi şi a toaletelor publice a provocat oraşului pagube de 41.400 de lei doar în primele trei luni ale anului, fără ca municipalitatea să ia măsuri pentru îndreptarea situaţiei.

Sărăcia s-a născut la sat!

Bătrânii rămaşi în satele bihorene nu mai au pe cine angaja să le sape grădinile, nici dacă oferă 100 lei pe zi, mâncare, băutură şi ţigări. Lipsa de perspective a determinat tinerii de la ţară să-şi ia lumea în cap, ceea ce a iuţit îmbătrânirea satelor, singura soluţie de îmbunătăţire a situaţiei dovedindu-se sistarea ajutoarelor sociale pentru cei care ar putea munci, dar nu vor.

Accident... fără sfârşit

Lovită de o maşină pe o trecere de pietoni semaforizată, o orădeancă încearcă de şase ani să demonstreze că a fost victima unui şofer care a accidentat-o trecând pe roşu. În timp ce tânăra susţine că traversa pe culoarea verde a semaforului când a fost luată pe capotă de un şofer care n-a frânat nici măcar un centimetru, anchetatorii au stabilit că, de fapt, fata ar fi lovit maşina, în timp ce traversa strada neregulamentar.

Cărţile Oradiei

Deşi orădenii cunosc mai puţin acest lucru, Oradea a fost timp de câteva secole un reper în tipărirea de cărţi şi promovarea lor prin biblioteci. Oraşul şi-a datorat dezvoltarea în perioada medievală şi în cea renascentistă inclusiv activităţilor tipografiilor, care produceau la început cărţi pentru cultul catolic, acestea începând să fie destinate publicului larg odată cu apariţia Reformei religioase.

Lecţia de democraţie

Daţi în judecată de şefii Consiliului Judeţean fiindcă nu votează cum vrea alianţa PSD-UDMR-ALDE, aleşii PNL au câştigat la Tribunal, care subliniază că au "libertate de opinie". Conducerea CJ a pierdut procesul în care s-a plâns că liberalii o "boicotează", Tribunalul Bihor explicând că fiecare consilier poate vota sau nu proiectele, pe când reclamanţii nici n-au putut demonstra vreun prejudiciu creat de cei pârâţi.

TIMP LIBER
Poftă de aventură

Pentru orădenii care vor să se relaxeze şi altfel decât ieşind "în oraş", mai multe firme care organizează activităţi de tip aventură pregătesc, începând cu sezonul de primăvară, oferte tentante, promiţând senzaţii tari şi privelişti impresionante. Printre oferte sunt lecţiile de escaladă pe stânci, incursiunile în peşteri, turele de rafting în zonele învolburate ale Crişului Repede şi trasee de Via Ferrata.

ORADEA NOASTRĂ
De 3 x colectare!

Din 1 iunie, în Oradea va demara un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor, iar 12.000 de orădeni vor arunca resturile în trei fracţii, în loc de două, ca până acum. Pe lângă deşeurile reciclabile şi cele care nu pot fi revalorificate, ei vor strânge separat şi materialele biodegradabile, care vor fi folosite pentru producerea compostului.

În luna mai, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu membrii celor 126 de asociaţii de proprietari incluse în program, pentru a le explica noile reguli şi utilitatea lor.

Artişti... de verde

Cum poate fi primăvara mai bine întâmpinată decât între mii de lalele? Aşa au făcut, cu două weekend-uri în urmă, peste 5.000 de bihoreni care au participat la Festivalul Primăverii din Santăul Mic. Amfitrioni au fost Csaba Szoboszlai şi Krisztina Kabai, care i-au invitat să se relaxe în grădina lor de două hectare, completând atmosfera idilică a lalelelor colorate cu armonii simfonice. "Asta ne-am dorit, să-i facem pe oameni să savureze natura, dar nu ne-am aşteptat la atât de mulţi vizitatori", mărturiseşte Csabi.

Specialişti în peisagistică, cei doi tineri se bucură că evenimentul a "prins" atât de bine şi promit că porţile grădinii lor se vor deschide şi cu alte ocazii. Vor să arate semenilor cum, ajutată de munca unor mâini pricepute, natura e cel mai desăvârşit artist...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON