URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

L-au "furat" pe Arsenie Boca!

BIHOREANUL a descoperit că "ungurul" care s-a înstăpânit pe marca Arsenie Boca sunt de fapt doi afacerişti din Oradea, soţ şi soţie. Ascunşi în spatele unui avocat orădean, al unei firme din Anglia şi al unui pseudonim de cetăţean ungar, Alexandru Andor şi Diana Talpoş nu doar că şi-au înregistrat numele şi imaginea celui supranumit Sfântul Ardealului, ci vor să protejeze şi marca "Pâinea Arsenie", sperând că astfel se vor îmbogăţi din foamea credincioşilor, care consideră pătruns de har tot ceea ce poartă chipul călugărului.

Şomerii lui Bodog

După ce le-a cerut să rămână în ţară promiţându-le tuturor locuri de muncă, ministrul-prodecan Florian Bodog a băgat în şomaj o zecime din absolvenţii promoţiei 2017 a FMF Oradea. Deşi România are cel mai mare deficit de medici din UE, Ministerul Sănătăţii a organizat examenul de rezidenţiat aşa încât 412 tineri care l-au promovat nu au unde să lucreze şi, culmea cinismului, nici măcar dreptul la ajutoare de şomaj.

Crişul ia viteză!

Magazinul Crişul, fosta "navă amiral" a comerţului comunist, şi-a schimbat managementul. Familia fostului prefect Claudiu Pop a preluat discret administrarea unuia dintre cele mai cunoscute branduri comerciale din Bihor, având planuri radicale pentru relansarea afacerii.

Misiune ratată

 "Agenta Nutripork" a dat chix: pusă la şefia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor cu sprijinul ALDE, Olimpia Mintaş a zburat din funcţie înainte de a apuca să reautorizeze crescătoria de porci. După încheierea mandatului încredinţat în pofida flagrantului conflict de interese, deoarece a fost şi coautoarea studiului ce pleda pentru emiterea unei noi autorizaţii pentru Nutripork, ex-directoarea s-a ascuns în concediu medical, refuzând să explice atât numirea, cât şi destituirea.

Banii sau casa!

800 de orădeni riscă să fie supraimpozitaţi cu 500% pentru că nu şi-au reabilitat clădirile. Sumele datorate de proprietarii clădirilor nereabilitate vor urca la niveluri record, de 220.000 euro pentru clădirea Poştei ori 100.000 euro pentru fosta Avântul, respectiv de la 250 euro la peste 1.000 euro în cazul orădenilor de rând.

Fraieriţi de Crăciun

Doi orădeni au inventat o fundaţie ca să adune sponsorizări sub pretextul că oferă mese calde orfanilor şi oamenilor fără adăpost. ONG-ul fantomă "Oradea donează", preşedintele acestuia, Hamza András şi colaboratorul său, Kopar Ştefan, preşedintele Alianţei pentru Unitatea Romilor Oradea, au ajuns în atenţia inspectorilor ANAF, pentru fraudă.

Salvaţi-l pe Gojdu!

Primăria Oradea, "pârâtă" la Guvern şi la Ministerul Culturii pentru că a abandonat statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia. Deşi putea restaura şi amplasa statuia în curtea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu sau a Cetăţii, edilii preferă să ţină dosit monumentul, fără remuşcări pentru amenda primită din această cauză de la Direcţia pentru Cultură sau pentru sesizarea făcută la Bucureşti de un deputat PMP.

Uite cine fluieră!

Trei tinere şi frumoase bihorence fac legea într-o lume a bărbaţilor, ca arbitre de fotbal. Gabriela Toderaş, Adina Popa şi Paula Popa sunt cele mai experimentate femei arbitru din Bihor, reuşind să-şi câştige respectul celor pe care îi "taxează" pe terenul de sport.

TIMP LIBER
Distracţie în "Ajun"

În mod tradiţional, românii nu aşteaptă Crăciunul liniştiţi, ci, din contră, riscă să-şi piardă buna dispoziţie stresaţi fiind de cumpărături, gătit şi împodobit. Pentru orădeni, un posibil leac pentru stresul dinaintea sărbătorilor ar fi participarea la concertele de sezon care se vor ţine în această săptămână în cafenele, la Filarmonică, precum şi pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. De asemenea, pentru cei care au rămas în pană de idei sunt deschise în această perioadă târguri cu posibile cadouri de Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON