URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Penalul" lui Bolojan

Directorul societăţii de Termoficare, trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Stănel Necula este acuzat de DNA Galaţi că în urmă cu 5 ani, pe când activa în sectorul privat în Brăila, după ce fusese viceprimar al oraşului şi înainte de a prelua conducerea CET-ului, ar fi întocmit acte false în numele unei firme, pentru a obţine finanţări europene de 368.000 lei, inculparea fiind adusă la cunoştinţa conducerii Primăriei orădene, care însă nu a găsit de cuviinţă să sufle o vorbă despre ea.

Poliţist cu plicuri

Dosar exploziv: Un poliţist care petrecea într-un local a fost găsit cu substanţe interzise. Ajuns în vizorul procurorilor antidrog ai DIICOT Oradea, agentul Marius Dulcă, ajutor al şefului postului de Poliţie din comuna Sântandrei, pretinde că ar fi victima unei înscenări, "prafurile" fiindu-i plasate în buzunarul hainei de duşmani necunoscuţi.

Război pe şiret(lic)uri

După ce a supravieţuit unui faliment de 100 milioane euro, orădeanul Florin Panea, deţinătorul brandului Leonardo, e în război cu partenerii din Satu Mare. Asociaţi cu Panea, patronii grupului Berende îl acuză că şi-ar fi incendiat societatea falită pentru a-i fura marfa, acesta reclamându-i la rându-i procurorilor pentru fraudă, şantaj şi ameninţări mafiote.

Bogaţii Bihorului

Bihorenii ocupă şapte poziţii în Top 300 al celor mai bogaţi români, în frunte cu Zoltan Teszari, care a urcat între primii trei, cu o avere de peste 550 milioane euro! Între cei mai înstăriţi români rămân şi fraţii Micula, a căror avere a scăzut la circa 175 milioane euro, familia Mudura, cu peste 85 milioane euro, precum şi Iosif Pazuric, care a strâns cu firma Nutripork mai bine de 32 milioane euro.

"Tragi" şi câştigi!

Ilie Bolojan a impus, în premieră, ca şefii societăţilor municipalităţii să fie plătiţi după realizări. De anul viitor, directorii CAO, OTL, ADP şi ADLO vor fi evaluaţi semestrial, cu riscul ca, dacă nu îşi ating indicatorii de performanţă stabiliţi de Consiliul Local, să le fie diminuate cu 40% salariile proaspăt majorate.

Dreptate pentru Patri

Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa. Medicul care a tratat-o pe copila în vârstă de doar 5 ani, care a murit în 2010 după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, va trebui acum să plătească părinţilor ei, în solidar cu spitalul, daune morale în valoare totală de 80.000 euro.

Cere şi ţi se va da!

De săptămâna aceasta, orădenii pot cere Primăriei să facă investiţiile propuse de ei, care să fie derulate începând de anul viitor în cartierele unde locuiesc. Municipalitatea a pus în funcţiune platforma online prin care, până pe 21 ianuarie, locuitorii oraşului pot propune 10 proiecte de câte 200.000 euro fiecare, acestea urmând să fie votate online până pe 9 martie şi dezbătute pe cartiere până pe 4 aprilie 2018.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Comisarul-şef Marius Paul Hliban, directorul Penitenciarului Oradea:
"Deţinuţii de la Oradea sunt mai molcomi"

De câteva luni, Penitenciarul din Oradea are un şef venit tocmai din Botoşani. La 44 de ani, Marius Paul Hliban a fost trimis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor să preia, ca interimar, funcţia vacantată prin pensionare de Ioan Ilea. Între timp, comisarul-şef s-a înscris la concursul pe care ANP îl organizează pentru ocuparea funcţiei de director la Oradea, ofiţerul având experienţa conducerii, timp de şapte ani, între 2003-2010, a Penitenciarului Botoşani.
În primul interviu pe care îl acordă de la venirea în Oradea, Hliban vorbeşte pentru BIHOREANUL despre condiţiile în care stau deţinuţii, despre eliberările impuse prin Legea recursului compensatoriu şi despre atmosfera din închisoarea din centrul oraşului...

Trei, Doamne...

Rezultate dezastruoase la examenul pentru şefia Tribunalului Bihor! Concursul pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi respectiv de vicepreşedinte al instanței s-a încheiat brusc pentru toate cele trei judecătoare din Oradea care s-au înscris în competiţie - Crina Muntean şi Daniela Jurjuţ Lazăr, ambele candidate la poziţia de preşedinte, şi Maria Stance, pretendentă la funcţia de vicepreşedinte.
La proba de susţinere a proiectului de management, toate cele trei judecătoare au primit aceeaşi medie (4) din partea unei comisii formate din şapte persoane, dintre care doi judecători de la Înalta Curte, doi judecători de Curţi de Apel şi trei specialişti în management instituţional judiciar, cu toţii numiţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. În condiţiile în care media minimă trebuia să fie 5 pentru a accede la proba următoare, ultima, şi anume un examen scris de management judiciar, comunicare şi resurse umane, cele trei judecătoare au fost declarate respinse.

Blat pentru autogol

Aleşii din Nojorid şi-au făcut club sportiv ca să preia cu totul finanţarea unei echipe de fotbal private pe care până acum au sponsorizat-o ilegal. În timp ce comuna are sate întregi fără apă, canalizare, asfalt şi gaz, iar sătenii îşi duc copiii la grădiniţe prin Oradea, edilii din Nojorid au înfiinţat clubul fără să ştie costurile, scutindu-l astfel de cheltuieli pe patronul echipei Unirea Livada.

Revelion "acasă"

Orădenii care nu şi-au rezervat pentru Revelion vacanţe exotice ori sejururi montane la schi nu trebuie să-şi facă griji.
Sălile de evenimente, restaurantele şi pub-urile din oraş s-au pregătit temeinic pentru noaptea de Revelion, oferind petreceri bogate în mâncăruri şi băuturi, "condimentate" cu muzică live, aşa încât participanţii să întâmpine sătui şi veseli Noul An...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Penalul" lui Bolojan
"Penalul" lui Bolojan mai are un dosar la DNA Braila pentru falimentarea CET Braila. Si probabil va mai avea unul sa explice cum se face ca in urma cu cateva ierni, cand Stanel mai era inca viceprimar la Braila, deszapezirea in Braila era facuta de firma oradeana Selina. Incepe sa se clarifice cum de avem noi la CET Oradea sef din indepartata Braila...
Postat 11 Decembrie 2017, 08:32 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON