URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan

Orădenii care şi-au ridicat case în cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public şi canalizare, au uliţe, nu drumuri, şi folosesc apă din fântâni, care nici nu e potabilă. Oamenii se consideră victimele dezvoltatorului imobiliar Adrian Mihuţ, care nu şi-a respectat angajamentul de a extinde pe cheltuiala proprie reţelele de apă, canalizare şi electricitate, dar nu găsesc sprijin nici la primarul Ilie Bolojan, care le spune că şi-au asumat riscul de a fi înşelaţi şi le transmite că "falimentul e pentru capitalism ceea ce e iadul pentru creştinism".

Joaca cu libertatea

Trei judecători care au trimis un om la închisoare din greşeală, scoşi nevinovaţi de CSM. Puşi să explice grava eroare judiciară pentru care Statul Român a fost obligat să plătească despăgubiri, preşedintele completului, Antik Levente, s-a apărat cu lipsa de experienţă, iar colegii săi, Adela Condrovici şi Andrei Rus, fostul şef al Curţii de Apel, au dat vina pe volumul mare de muncă.

Accident sau crimă?

Bărbatul care l-a ucis cu motocoasa pe tânărul din Ţeţchea a fost inculpat pentru omor. După ce au început anchetarea lui Vasile Oniţa pentru uciderea din culpă a lui Gabriel Cudi, procurorii s-au răzgândit şi chiar au cerut arestarea sa, solicitarea fiindu-le însă respinsă de judecători.

Oradea îngheţată

Orădenii au suferit sistematic de frig în anii ’80, pentru a face economii după decizia lui Nicolae Ceauşescu de a plăti datoria externă a ţării. Arhivele arată că sistemul de termoficare centralizat din Oradea avea probleme încă de la construire, fiind apoi constant afectat de aprovizionarea deficitară cu combustibili, care a determinat autorităţile să ţină populaţia în întuneric şi în frig.

Circ... legal

BIHOREANUL dezvăluie cum au stabilit magistraţii timişoreni că şefii Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, au fost aleşi legal. Printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat ceea ce hotărâse Tribunalul Bihor şi a arătat că, deşi unii consilieri şi-au arătat public voturile presupuse secrete, nu s-a încălcat nicio lege, fiindcă… nu i-a obligat nimeni să o facă.

Amici inamici

O veche prietenie a doi reputaţi patroni de firme din Oradea s-a transformat în scandal. Fondator al Drumuri Orăşeneşti, Vasile Coroiu a cumpărat de la Autobara, patronată de Octavian Bara, un Nissan pe care l-a întors de mai multe ori în service, până când şeful acestuia l-a numit "mizerie a lumii trecute" şi... "căcat".

Codaşi din start

Cu doar şase proiecte noi contractate pe fonduri UE, toate ale unor primării, Bihorul a ratat pornirea în acest exerciţiu financiar european. În timp ce consiliile judeţene Cluj, Sălaj şi Satu Mare au demarat deja proiecte europene pentru modernizări de drumuri şi clădiri, CJ Bihor nu a accesat nicio finanţare europeană.

Toţi contra Nutripork

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, săptămâna trecută, că municipalitatea orădeană va cere în scris Agenţiei de Mediu şi Direcţiei de Sănătate Publică să trateze cu responsabilitate problema reautorizării firmei Nutripork. Prefectul Ioan Mihaiu a şi demarat întâlniri cu instituţiile responsabile, cerându-le respectarea legii.

Înghesuială la avantaje

Condiţiile mai drastice impuse pentru promovarea în grad din proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, care se dezbate în Parlament, a dus la o concurenţă acerbă concursurile de promovare care se desfăşoară în această perioadă. La examenele din acest an s-au înscris peste 70 de procurori şi judecători din Bihor, dornici să "prindă" legislaţia mai favorabilă încă în vigoare.

Misiune... neîndeplinită

După ce Jandarmeria bihoreană s-a lăudat că a salvat un belgian rătăcit pe drumul dintre Stâna de Vale şi Padiş, care era şi în hipotermie, Pierre Gaspard a contactat BIHOREANUL pentru a contrazice vehement versiunea instituţiei.

Jos Puia!

O orfană minoră a ajuns în SUA fără aprobarea tutorelui, adică a preşedintelui CJ Bihor, care acum vrea "capul" directorului DGASPC. Un caz mai puţin obişnuit a fost adus, vineri, în atenţia publică de Consiliul Judeţean Bihor. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că o minoră, K. A., al cărei tutore legal este preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a ajuns pe teritoriul Statelor Unite fără a avea acordul obligatoriu al tutorelui, fapt anchetat acum de Poliţie.

TIMP LIBER
Templul teatrului

Deşi n-a fost finalizată niciodată, iar în vremea comuniştilor a fost transformată în fabrică de mobilă, Sinagoga Viznitz nu "stă degeaba". De mai bine de un an, o încăpere a acesteia găzduieşte spectacole de teatru pe teme profunde şi actuale, realizate de o mână de actori tineri care au înfiinţat Centrul Multimedia Studio Act. Luna aceasta, orădenii sunt invitaţi la trei reprezentaţii - un show de improvizaţie, un spectacol despre români şi unguri şi unul despre... frumuseţe. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON