URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miss Şpagă!

Caz şocant: Lavinia Raţ, o psihologă de numai 28 de ani, a fost arestată pentru corupţie! Acuzată că a pretins 600 de euro în schimbul unui aviz de punere sub interdicţie a unei femei cu retard psihic, fosta vedetă TV absolventă a două facultăţi cu diplomă de master, propusă chiar şi pentru un Premiu de Excelenţă al municipalităţii, era o răsfăţată obişnuită cu luxul, deşi venituri oficiale avea doar din salariul primit de la Spitalul Municipal şi din cabinetul privat amenajat tot în spital.

Concurs "croit"

Condamnată penal pentru plagiat, fosta decăniţă a Facultăţii de Textile, Daniela Ionescu, apelează la pile şi relaţii ca să devină profesor universitar. În lipsa unor merite concrete care să-i justifice avansarea, Ionescu flutură două contracte de cercetare suspecte şi se bazează pe o comisie de concurs formată din apropiaţi ai ei şi ai soţului ei, care este liderul sindical al Universităţii.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PNL Bihor:
"Când ai trei copii nu le poţi lua deodată haine noi la toţi"

La finalul unui an în care a încheiat proiectele cu fonduri europene la timp, excepţie făcând unul pentru care, însă, Bihorul nu suferă nicio penalizare, rezultatul fiind investiţii de 115 milioane euro, preşedintele Consiliului Judeţean mărturiseşte că se simte frustrat de porecla de "staţiune balneară" dată instituţiei. O consideră nedreaptă chiar dacă, de pildă, modernizarea Aeroportului încă nu a adus şi curse externe, ori în pofida faptului că pe mandatul său justiţia a pus capăt lungii agonii a FC Bihor, hotărându-i dizolvarea.
În interviul acordat BIHOREANULUI, Cornel Popa vorbeşte despre problemele judeţului, despre direcţiile de dezvoltare pentru care mizează pe fondurile UE în următorul ciclu de finanţare, dar şi despre relaţia sa cu edilul Oradiei, Ilie Bolojan, şi candidaturile amândurora la Primărie şi CJ.

Autori de puşcărie

Trei bihoreni "de top" şi-au scurtat pedepsele pentru corupţie scriind cărţi din penitenciar. Între deţinuţii savanţi se află fostul şef al OPC, Sebastian Secoşan, şi adjunctul AJOFM, Alin Silaghi, iar pe lista celor care i-au girat tronează "grei" ai Universităţii precum Valentin Mirişan, de la Drept, şi Anca Dodescu, de la Ştiinţe Economice.

Abatorul copilăriei

O familie cu cinci copii trăieşte de şapte ani într-o locuinţă improvizată în ruinele fostului abator de la marginea comunei Tinca. Soţii Petroviciu şi cei cinci copii supravieţuiesc din cei 50 de lei câştigaţi săptămânal de tatăl şi băiatul mai mare, într-o clădire fără apă şi curent, în care cele trei fete, care fac zilnic naveta pe jos 3 kilometri până la şcoală, învaţă la lumina unei lumânări.

Ori masterat, ori retrogradat!

Cele 101 primării din Bihor îi "vânează" pe funcţionarii cu poziţii de conducere fără masterate. Spre bucuria universităţilor, angajaţii din administraţie cu funcţii de conducere vor trebui să aibă studii post-universitare sau masterate, 12 secretari de consilii locale fără astfel de diplome riscând să fie retrogradaţi ca simpli jurişti dacă nu se înscriu din nou la facultăţi.

Taxare la drumul mare!

Orădenii sunt aşteptaţi de săptămâna aceasta la ghişeele Primăriei pentru a plăti impozite majorate cu un procent record, de 23%! În premieră, municipalitatea va trimite contribuabililor înştiinţări de plată cu noile debite, din care vor afla că datorează impozit inclusiv pentru terenul de sub casă, că a doua proprietate se supraimpozitează cu 50%, iar imobilele neîngrijite se taxează dublu.

Pârtie, pericol public!

Turiştii care urcă la Stâna de Vale ca să schieze îşi riscă viaţa pe o pârtie nesigură. Neomologate şi fără să fie verificate periodic de vreo autoritate, pârtia şi instalaţia de schi din staţiunea bihoreană nu oferă nicio garanţie pentru siguranţa celor care le folosesc, aşa că schiorii sunt practic "pe cont propriu".

Campion în linişte

Deşi lipsit de auz, noul baschetbalist al CSM Oradea a ajuns la un renume mondial. Dornic să-şi depăşească handicapul, slovenul Miha Zupan şi-a construit o carieră impresionantă, ajutându-se de ambiţie şi, în ultimii ani, de un aparat auditiv performant.

Bal în "Mica Vienă"

Pregătiţi-vă ţinutele de gală! La începutul lunii februarie, Teatrul Regina Maria va găzdui prima ediţie a Balului Operei Vox, un eveniment muzical şi monden organizat în tradiţia vieneză ce datează de sute de ani.
Îmbrăcaţi în fracuri şi în rochii de seară, participanţii sunt invitaţi la arii din opere şi valsuri celebre, să danseze şi să închine cu vinuri alese şi şampanie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Taxare la drumul mare!
23% creștere la ce, că mie mi-au o creștere de fix 508% la toate bunurile impozabile (fără reevaluare) sau, în cel mai bun caz, cam 120% (cu reevaluare) !!! Iar cum evaluarea costă, tot la 3 ani cca. 12-15%, rezultă o creștere reală de peste 100% anual, raportând 2016 la 2015 !!! Nu am socotit și a doua proprietate, aia cu 50% în plus, ceea ce ar face să plătesc de acum înainte cu peste 150% mai mult ??? Cei cu 23% sunt probabil susținătorii pupincuriști ai edilului șef, cei care dorm în frig cam două luni din iarnă și care se spală cu apă caldă tot la două săptămâni !!!
Postat 18 Ianuarie 2016, 10:34 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON