URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2018, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Mii de hectare de pădure sunt revendicate de urmaşii unui avocat politruc, profitor al Marii Uniri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 26 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele ediţiei: BIHOREANUL dezvăluie o pagină ruşinoasă din istoria Bihorului, „scrisă” cu un veac în urmă, când avocatul Ioan Iacob s-a înţeles cu groful Bethlen Aladar să-i preia moşiile din zona Aleşdului ce fuseseră destinate împroprietăririi ţăranilor români şi unguri. În 4 zile, Primăria Oradea achită 20 milioane euro pe lucrări finanţate de UE, iar un ONG a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer. Directorul Lucian Popa din Primărie e acuzat că a îngropat pub-ul Lord’s!

Uniţi în cuget şi-n hoţii

În prag de Centenar, o concluzie cât se poate de amară, inspirată din Imnul Eroilor, „Pui de lei”: corupţi au fost, corupţi sunt încă şi-or fi în neamul românesc!

BIHOREANUL dezvăluie o pagină ruşinoasă din istoria Bihorului, „scrisă” cu un veac în urmă, când avocatul Ioan Iacob s-a înţeles cu groful Bethlen Aladar să-i preia moşiile din zona Aleşdului ce fuseseră destinate, prin Legea agrară, împroprietăririi ţăranilor români şi unguri. Mii de hectare de pădure sunt revendicate, azi, de urmaşii avocatului politruc de odinioară, care după Marea Unire a profitat de exproprierea grofilor unguri pentru a se îmbogăţi pe sine.

Ban la ban trage!

Municipalitatea orădeană plăteşte „la foc automat” 20 milioane euro pentru a putea cere finanţatorului european decontarea banilor înainte de sfârşitul anului.

Primăria a luat banii alocaţi unor lucrări neîncepute, precum pasajele supraterane peste centură ori drumurile colectoare pentru terminalul intermodal de transporturi, şi i-a redirecţionat pentru proiecte ca reabilitarea Pieţei Ferdinand, refacerea zidurilor Cetăţii şi prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir.

Scandal la Lord’s!

Cel mai cunoscut pub din Oradea, Lord’s, s-a închis cu scandal: fondatorul Cristian Tătar îşi acuză de mişmaşuri partenerul, pe Lucian Popa, șef peste imobilele orașului.

Directorul din Primărie susţine că afirmațiile lui Tătar sunt „aberații” și subliniază că acesta nici măcar nu este oficial asociat în firmă, fiind înlocuit, după cum spune chiar Tătar, de tatăl său deoarece avea o condamnare pentru că a distribuit hașiș... tocmai în local.

Lecţia de bunătate 

Un ONG din Oradea a deschis primul centru after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer.

În centrul Consiliaris, înfiinţat de două specialiste în psihologie, copiii vor primi o masă caldă, vor face teme cu profesori şi cu studenţi voluntari şi vor participa la şedinţe de terapie, întreg programul fiind gratuit.

Căpuşe de Binş

Cum l-au dovedit procurorii pe primarul Beiuşului, Petru Mlendea-Căluş, care îşi alimenta maşina proprie şi pe cele ale altor VIP-uri locale din bani publici.

Rechizitoriul Parchetului Beiuş dezvăluie şi alte abuzuri, încă rămase în anchetă, unul dintre ele fiind al predecesorului lui Mlendea, celebrul Adrian Domocoş, acuzat că a folosit ani întregi maşina Primăriei în interes personal.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Flaviu Zancu, preşedinte Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor: „Ce spun politicienii la televizor nu este realitatea din teritoriu”

După aproape două decenii în care cel mai mare sindicat din judeţ, Sindicatul Liber din Învăţământ, a fost condus de profesorul de sport Ioan Ţenţ, pensionarea acestuia a deschis, în sfârşit, calea spre competiţie. Cinci profesori au concurat pentru funcţie, iar delegaţii celor 7.000 de sindicalişti l-au ales în fruntea lor pe fostul secretar al sindicatului, Flaviu Zancu.

Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi al celei de Ştiinţe Socio-Umane, Zancu are 40 de ani şi este profesor de religie la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”. Provenit dintr-o familie de dascăli, a mărturisit BIHOREANULUI că a ales tot cariera didactică fiind convins că i se potriveşte mai bine decât preoţia. Acum, vrea să fie un bun „păstor” pentru sindicalişti, promiţând mai multă deschidere decât predecesorul său, dar şi să urmărească nu doar salariile dascălilor, ci şi îmbunătăţirea dotărilor din şcoli.

Cetatea uitată

Având o poziție strategică importantă la începutul Evului Mediu, Cetatea Bihariei a fost centrul de greutate al zonei actuale a Bihorului.

Uitată de autorităţi şi aproape complet necunoscută publicului, fortăreața aflată la marginea comunei Biharia a trecut într-un timp relativ scurt de la glorie la un rol neînsemnat din punct de vedere religios și militar.

„Vânătorii” de clipe 

Tot mai mulţi orădeni învaţă să facă fotografii „profi” la cursuri care includ ieşiri în natură şi sesiuni cu modele nud.

Pe lângă cunoştinţe importante, una dintre şcolile orădene de fotografie oferă la promovarea cursului dedicat avansaţilor şi o diplomă oficială de fotograf, recunoscută de ministerele Educaţiei şi Muncii.

La mulți ani, Emil Sauciuc!

S-a mutat dintr-un colț în altul al țării din dragoste pentru teatru și pentru Ardeal. E familiar cu tot ce înseamnă cultură și are planuri de viitor. De ziua lui, actorul Emil Sauciuc ne-a povestit despre pasiunile sale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON