URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2019, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! În premieră, un bărbat e trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, fiindcă și-a terorizat concubina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 18 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Împinsă la moarte

Premieră cutremurătoare în justiţia bihoreană: un bărbat a fost trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, fiindcă şi-a terorizat concubina până când aceasta şi-a pus capăt zilelor. Sub ochii familiei şi ai localnicilor, care nu au intervenit ca să îl oprească, femeia de 48 de ani, mamă a cinci copii, a fost bătută de bărbat cu parul, cu vătraiul, cu pumnii şi picioarele, individul ajungând chiar s-o dezbrace în pielea goală, să-i scrie cuvinte obscene pe spate şi s-o scoată aşa în stradă, în văzul trecătorilor. 

Dorele, te-am prins!

DNA, vezi aici: directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dorel Dume, şi-a făcut firmă pe ascuns şi a ghiftuit-o cu 98 de contracte din partea instituţiei. Dume a înfiinţat o societate comercială pe numele unui pensionar, care şi-a făcut toţi banii numai din încasări de la ABA Crişuri, adică un profit net de 35.000 euro în doi ani, cu un singur angajat, vânzându-i de la servicii de curăţenie, prosoape şi perdele până la polonice, televizoare şi materiale de construcţii.

Oradea, blocată!

Şantierele din zonele aglomerate ale Oradiei sufocă traficul, provocând ambuteiaje fără precedent. După ce a tărăgănat lucrările în timpul vacanţei de vară, Primăria acţionează pompieristic, încercând să decongestioneze traficul prin decalarea orelor de începere a cursurilor la şcolile din Parcul Traian şi amânarea suspendării circulaţiei tramvaielor peste Podul Dacia până la vacanţa de iarnă.

Probleme în bloc

Din 120 de blocuri înscrise în programul de reabilitare termică, doar unul a reuşit să atragă constructor. Oradea riscă să piardă finanţări europene în valoare de 5 milioane euro, după ce OUG 114 a majorat salariile şi tarifele în construcţii atât de mult încât preţurile oferite de oraş sunt neatractive chiar şi după majorarea la 25% a contribuţiei proprietarilor.

În rând cu ţara

Rezultatele consemnate în Bihor la primul tur al alegerilor prezidenţiale sunt în ton cu cele de la nivel naţional. Bihorenii l-au creditat pe candidatul PNL, Klaus Iohannis, cu aproape tot atâtea voturi cât pe toţi cei ai PSD, Pro România - ALDE şi USR-PLUS la un loc, iar Dan Barna şi Kelemen Hunor au fost singurii candidaţi coborâţi sub nivelul propriilor partide.

Modelul german

Liceul German "Friedrich Schiller" este singura şcoală din Bihor unde elevii învaţă în nemţeşte. Aproape 500 de elevi orădeni, de la cei din clasele primare până la cei de liceu, fac majoritatea lecţiilor în germană, iar pentru a stăpâni perfect limba, le predă profesorul Pascal Piskorski, un german veritabil mutat temporar la Oradea.

"Batman" nu se lasă!

Viceprimarul Beiuşului, inculpat de DNA pentru un "tun" produs la Agenţia de Protecție a Mediului. Ovidiu Dăescu va fi judecat pentru falsuri comise într-un proiect cu fonduri europene destinat protecţiei liliecilor, având ca rezultat peste un milion de euro bani însuşiţi ilegal, motiv pentru care PLUS Beiuş cere demisia sau demiterea sa.

Scandal cu împuşcături

Ca-n Vestul Sălbatic! Patru persoane din Ciumeghiu au ajuns, marţi seară, în Arestul Poliţiei Bihor, iar trei dintre ele au şi fost arestate, a doua zi, sub acuzaţia de ultraj sub formă agravantă, respectiv tulburarea liniştii şi ordinii publice, după ce i-au atacat pe poliţiştii chemaţi să intervină la aplanarea unui scandal conjugal, în care a fost agresată o tânără gravidă.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Revoluţie Hi-Tech: Robot chirurgical da Vinci, cel mai performant din lume, la Oradea; Foncea, mazilit de la şefia Spitalului Municipal; Defileul Crişului, supravegheat non-stop: Cei care aruncă gunoaie, filmaţi şi amendaţi!; Curtea de Apel Oradea a redus la 4 ani de închisoare pedeapsa orădeanului care şi-a sedus şi abuzat fiica; Pedofil periculos, arestat la Oradea!; Și-a băgat copilul de 5 ani în spital, cu răni inclusiv pe organul genital! etc.

TIMP LIBER:

Folk de colecţie

Pentru al treilea an consecutiv, municipalitatea îi cheamă pe orădeni să sărbătorească (şi) mai devreme Ziua Naţională. Înainte de parada tradiţională de 1 Decembrie, săptămâna aceasta la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc o nouă ediţie a concertului "România ne uneşte!", care, în premieră, aduce împreună la Oradea trei dintre cei mai apreciaţi cantautori din ţară, într-un spectacol intitulat "Folk de colecţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON