URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2018, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Fac ce trebuie, nu ce dă bine"

La mijlocul celui de-al treilea mandat, primarul Ilie Bolojan explică cititorilor BIHOREANULUI ce planuri mai are pentru Oradea, dar şi pentru propria carieră. Între altele, Bolojan dezvăluie că din cauza politicii din România doi mari investitori din industria automotive nu s-au mai stabilit la Oradea, ci au preferat Ungaria, unde Guvernul le-a oferit facilităţi, şi arată că Primăria are "pe ţeavă" noi proiecte cu fonduri UE, în valoare de 80-100 milioane euro, de la continuarea reabilitării magistralelor de termoficare şi a clădirilor până la înfiinţarea de noi parcuri. "Fac ce trebuie, nu ce dă bine", afirmă edilul într-un interviu acordat ziarului.

Greu de cântărit

Şedinţă-maraton, de 13 ore, înainte ca Tribunalul să dea sentinţa în cel mai greu dosar al DNA Oradea, în care fostul şef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, şi patronul Selina, Beniamin Rus, sunt judecaţi pentru şpăgi de 4,3 milioane euro. În pledoariile finale, întinse joia trecută până la miezul nopţii, procurorul a cerut pedepse maxime, închisoare de 10 ani, apărătorii au acuzat DNA de "poveşti mincinoase", iar inculpaţii au apelat la compasiunea magistratului care pe 11 iunie le va decide soarta.

Prinde hoţul, scoate-i banu’

Furturile au devenit o afacere fără risc: dacă sunt prinşi, hoţii îşi despăgubesc victimele, scapă de anchetă şi o iau, pur şi simplu, de la capăt. Doar în ultimii doi ani, în Bihor, au scăpat de închisoare peste 1.600 spărgători de maşini şi de locuinţe, după ce şi-au "împăcat" victimele, plătindu-le pagubele, majoritatea fiind ulterior inculpaţi pentru fapte similare, dar cu aceleaşi urmări previzibile.

Revolta târgoveţilor

Regulamentul privind prelungirea până la ora 21 a programului magazinelor de pe Corso de la 1 iunie stârneşte nemulţumirea comercianţilor. Comercianţii din centru au reclamat municipalităţii că orarul obligatoriu de 11 ore le va ruina afacerile, deoarece vor trebui să angajeze personal suplimentar în condiţiile în care, din lipsă de cumpărători, vânzările li se vor menţine la acelaşi nivel.

Inginerie la max!

Lucrările la promenada de pe malul stâng al Crişului în zona centrală a oraşului trec prin cea mai spectaculoasă fază, fiind derulate cu o tehnologie rarisimă în România. Pentru că în aval de Podul Ladislau râul are cea mai iute curgere şi albia are un strat de roci mari, constructorul Repcon şi subantreprenorul Dewatering & Pilling "seacă" temporar şi "mută" Crişul pentru a turna "la uscat" fundaţia viitoarei promenade.

Se caută meseriaşi!

Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale. Pentru a atrage mai mulţi tineri spre clasele de meserii, Primăria Oradea le va asigura cazarea şi trei mese pe zi, beneficii care se adaugă bursei lunare de 400 lei din partea statului şi a firmelor interesate să-i angajeze.

Oradea fircălită

Oradea s-a umplut cu mâzgălituri ce-i dau un aspect de ghetou, în ciuda ambiţiilor de oraş turistic. Dezinteresul autorităţilor locale faţă de vandalizarea cu graffiti a spaţiilor publice a făcut ca acestea să fie umplute cu inscripţii şi desene neinteligibile, începând din pasajele subterane până în cartierele de locuit şi centrul istoric.

Grădinar, caut pereche

Fermier priceput şi cantor bisericesc, bihoreanul Sergiu Pop din Mihai Bravu îşi caută drăguţă în emisiunea "Gospodar fără pereche" de la PRO TV. La 26 de ani, tânărul continuă tradiţia familiei cultivând legume în sere întinse pe mai bine de un hectar, dar fetelor care îl vor curta le promite că, pe lângă muncă, se vor şi distra, vor primi flori şi vor "vâna" căprioare.

Distracţii estivale

Luna lui Cireşar a început cu bucurii pentru cei mici, care au întâlnit personaje magice, s-au jucat şi au asistat la spectacole de teatru cu păpuşi. Copiii nu sunt, însă, singurii care au parte de surprize. În prima lună de vară, Oradea va găzdui mai multe evenimente, între care European Music Open, cu un spectacol de flamenco şi un concert al Corului Madrigal, şi Zilele Sfântului Ladislau, cu show-uri ecvestre şi concerte rock.

ORADEA NOASTRĂ:

Pe locuri, fiţi gata, reciclaţi!

Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii, gândit de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru 126 asociaţii de proprietari din oraş, a început: de săptămâna trecută, utilajele au început să adune noua fracţie biodegradabilă de la câteva dintre blocurile cuprinse în program. Treptat, acesta va fi implementat pentru toţi cei 12.000 orădeni vizaţi, după ce oamenii vor afla de la viceprimarul Florin Birta şi de la reprezentanţii RER Vest ce presupune colectarea selectivă în trei fracţii, de ce este necesară şi, mai ales, ce beneficii aduce.

Oraş la dungă

După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare. Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.

Liber căţărător

În urmă cu peste 30 de ani, un grup de tineri bihoreni iubitori de munte şi, mai ales, de senzaţia unică oferită de cucerirea stâncilor şi piscurilor, înfiinţau un club sportiv sub egida căruia ani la rând au organizat şi participat la concursuri de alpinism şi escaladă. După ce la începutul anilor 2000 clubul a intrat în letargie, acum alţi entuziaşti doresc să reînvie aceste sporturi în Bihor. "Trebuie să le facem poftă de munte adolescenţilor şi tinerilor", spune preşedintele clubului Cassio Montana, Răzvan Paută. Alături de colegii săi, a amenajat la Şuncuiuş un traseu spectaculos de via ferrata, care este însă doar începutul unui viitor parc de aventură ce va exista în defileul Crişului Repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce trebuie... Pentru cine?
Una e să faci ce e bine pentru toți, alta e sa faci "ce trebuie". Și Ceaușescu a făcut "ce trebuie" și nu a ajuns bine, cu toate că analizând la rece direcția pe care a urmat-o nu a fost tocmai greșită, doar că a uitat un lucru: omul.
Postat 04 Iunie 2018, 18:37 de User anonimizat
Confuziile primarului.
A face ce trebuie nu inseamna sa faci diar ce-ti trece tie prin cap, pentru ca ce trebuie e de nivel comun, nicidecum individual. Faci ce-ti tună prin cap la tine acasă, singur in propria-ti durere, nu in tot orasul nostru in care esti vinitură !?!
Postat 04 Iunie 2018, 09:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON