URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2011, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filip dă înapoi!

Surpriză de proporţii: Datorită BIHOREANULUI, fostul primar Petru Filip promite să restituie oraşului, ca "donaţie", terenul pe care l-a obţinut în urma jafului imobiliar săvârşit de fostul topograf militar Marin Sterian.
După ce BIHOREANUL dezvăluia anul trecut că Filip a devenit proprietar pe un teren furat de subalternul său din patrimoniul oraşului, iar acesta a dat redacţia în judecată pentru calomnie, la proces politicianul a anunţat că înapoiază pământul municipalităţii.

Circ cu teatrele

Scandalos: La cererea UDMR, aleşii bihorenilor au înlocuit Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia cu două instituţii separate etnic. În numele austerităţii, partidele din Consiliul Judeţean au inventat Instituţiile de Spectacole "Iosif Vulcan" şi "Szigligeti Ede", cu mai puţini angajaţi de etnie română, dar cu un număr mai mare de salariaţi maghiari şi cu mai multe posturi de conducere.

Legea nepăsării

Revoltător: Statul refuză să plătească pensii de urmaş pentru patru copii orfani pe motiv că mama lor a murit prea repede. Pentru că înainte de a muri de cancer la 26 de ani, mama lor nu apucase să muncească 6 ani, iar tatăl lor i-a părăsit, patru copii din satul bihorean Bălaia abia supravieţuiesc din pensia bunicilor şi din alocaţiile şcolare.

SRI versus copii

Elevii care iau lecţii de carting la Palatul Copiilor nu vor mai avea unde să se antreneze, din cauza că SRI le vrea pista. Direcţia Judeţeană a Serviciului Român de Informaţii s-a trezit să revendice terenul pe care, de peste 40 de ani, instructorii predau copiilor cursuri de carting şi floricultură.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor
"Sunt cel mai reclamat procuror din Bihor"

Cei pe care i-a trimis în spatele gratiilor i se confesează adesea, ba chiar au ajuns să-l roage să le ajute familiile. Iar el, când poate, îi ajută. A dat lecţii de scris şi citit tâlharilor şi criminalilor, unora le-a găsit locuri de muncă şi locuinţe. Unii s-au pus pe calea cea dreaptă, alţii s-au întors la "mititica", dar tot i-au mulţumit că a fost om cu ei.
Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, e un magistrat atipic pentru o instituţie prin definiţie inflexibilă. Îndrăgostit de muzica clasică şi înot, sport pe care-l practică şi acum, la 56 de ani, se declară singur "cel mai reclamat magistrat" din judeţ, iar principala modalitate prin care a eficientizat activitatea subalternilor e exemplul personal: la serviciu vine primul şi pleacă ultimul.

Repartiţii cu dedicaţie

Primarul de Săcueni, Beres Csaba, a împărţit locuinţele ANL pentru sine şi apropiaţi care nici măcar nu stau în ele, în timp ce alţi localnici, fără case, au fost refuzaţi. BIHOREANUL a descoperit că o bună parte din locuinţele din blocul ANL sunt nefolosite, fapt pentru care primarul a promis că va cere în cursul acestei săptămâni chiriaşilor "la fără frecvenţă" să le elibereze.

PDL-ist evazionist

Consilierul judeţean Marcel Tarţa a închiriat la negru un spaţiu comercial, cu scopul de a nu achita impozite la stat. Întrucât s-a înţeles cu politicianul să folosească spaţiul până în 2012, dar acesta i-a cerut să-l elibereze înainte de termen, chiriaşa lui Tarţa dezvăluie că acesta a încasat "pe şest" de la ea aproape 60.000 de euro fără a plăti nici un leu la Fisc.

Zoo cu găuri

Ultimul inventar arată că din gestiunea Grădinii Zoologice lipsesc nu mai puţin de 158 de animale. Conducerea Zoo Oradea pierde animale sau le schimbă şi le donează după bunul plac, neavând hârtii doveditoare nici măcar pentru leii "exportaţi" anul trecut cu mare tam-tam în Anglia.

Market cu forţa

Patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, este urmărit penal pentru că a ridicat fără autorizaţie un magazin în Marghita şi anchetat pentru unul făcut la Beiuş în acelaşi fel. BIHOREANUL a descoperit că, pe lângă construcţiile abuzive din cele două oraşe, Unicarm şi-a tras, tot fără acte, şi cele trei magazine din Oradea, unde exasperează vecinii cu zgomotul făcut de instalaţiile frigorifice al maşinilor de aprovizionare.

Mişcări de succes

Două orădence dansează într-una din cele mai în vogă trupe româneşti, Deepcentral. Invitate pe scene din ţară şi străinătate, orădencele Meda Negruţ şi Damia Salloum au dansat în videoclipurile unor artişti precum Morandi sau Alex Velea.

Miss Bunătate

După divorţul părinţilor, Carmen Hendre a decis să-şi ajute mama, astfel că a început să muncească încă din clasa a X-a. Carmen a aflat încă din adolescenţă ce înseamnă munca, luându-şi primul job la doar 16 ani. S-a învăţat independentă, iar pe viitor vrea să ajute alţi copii aflaţi în dificultate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
HOPA
Pupa-si poala lui Filip bai s or de p a ce esti Da apropo bai umflatule ti-e rusine cu numele parintesc.Cati scribalai mai sint la BIHOREANUL ASTA Pacat mai ca mancati banii oamenilor degeaba sau nu/
Postat 01 Februarie 2011, 20:27 de gigi
Jalnic
Aiiiaaaiiiiaaaiii, da asta cu procuroru e foarte tare frate, nu ma asteptam de la Bihoreanul la asa ceva si mai ales de la Laura Gal, o vaiiiiiiiiiiiiiii, articolul e jalnic. omu e mandru de prostiile pe cre lea facut dialungul anilor, dar totusi se considera omul fara nici o gresala, deci un zeu, ma asteptam la mai mult de la acest ziar, nu sa faca publicitate unui infractor, ati mai pierdut cativa cititori.Jalnicccccc!!!!!!!!!
Postat 01 Februarie 2011, 19:44 de Vio
CRP
Cod deontologic CODUL DEONTOLOGIC AL ZIARISTULUI ADOPTAT DE CLUBUL ROMAN DE PRESA PREAMBUL Potrivit Constitutiei Romaniei, libertatea de exprimare a opiniilor, in scris, prin imagini sau prin alte mijloace de comunicare in masa este garantata. Cenzura de orice fel este interzisa (art. 30). Dreptul presei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit. Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor (art. 31). Ziarist profesionist este persoana care are drept ocupatie principala si retribuita presa, posesoare a unei carti de presa recunoscuta de una din organizatiile profesionale, respectiv orice reporter, redactor, fotoreporter, grafician de presa, secretar de redactie, sef de sectie sau departament, redactor sef sau adjunct, director de publicatie, radio sau televiziune, cu o vechime minima in presa de un an (perioada ce reprezinta stagiul in aceasta activitate). In virtutea libertatii de expresie, ziaristul are dreptul de a critica, argumentat, atat Puterea, cat si Opozitia, considerand drept unic criteriu de judecare a faptelor raportarea lor la legile tarii si la principiile morale. ARTICOLUL 1 Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat. ARTICOLUL 2 Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile. ARTICOLUL 3 Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale. ARTICOLUL 4 Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre aceasta. Atunci cand comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat. Minorii si bolnavii aflati in situatii dificile si victimele unor infractiuni beneficiaza de pastrarea confidentialitatii identitatii. Se va mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema. Ziaristul va evita detalierea unor vicii sau a unor elemente morbide legate de crime. ARTICOLUL 5 Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice. ARTICOLUL 6 Ziaristul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential. Este la latitudinea propriei sale constiinte sa respecte confidentialitatea surselor, chiar si in fata justitiei. Confidentialitatea surselor de informatii este garantata de reglementarile internationale la care Romania este parte. ARTICOLUL 7 Ziaristul are responsabilitatea civica de a actiona pentru instaurarea justitiei si dreptatii sociale. In cazurile in care are stiinta de abuzuri sau de incalcari ale legilor, potrivit clauzei de constiinta, ziaristul are dreptul de a refuza orice ingerinta care sa-i influenteze decizia. Ziaristul are de asemenea dreptul de a refuza orice text de prezentare falsa a datelor si faptelor. Ziaristul are dreptul de a fi informat, la angajare, asupra politicii editoriale a institutiei mass-media. ARTICOLUL 8 In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Implicarea ziaristului în orice negocieri privind vânzarea de spaţiu publicitar este interzisă. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca ziaristul să nu fie membru al vreunui partid politic şi să nu fie angajat ca informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret. În spiritul independenţei profesionale în realizarea materialelor publicate, se recomandă ca ziariştii să depună o declaraţie de interese. Ziariştiilor care conduc redacţii li se recomandă să facă o declaraţie publică, pe site-ul societăţilor de presă, iar ziariştilor fără poziţii de conducere (incluzând liber-profesioniştii) li se recomandă să depună la conducerile profesionale şi patronale ale societăţilor de presă o astfel de declaraţie, în regim confidenţial. În absenţa unor asemenea declaraţii, se va putea consemna că jurnaliştii în cauză nu se consideră în situaţie de conflict de interese. ARTICOLUL 9 Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini tv si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate. ARTICOLUL 10 Ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care, din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte. In asemenea cazuri, institutia respectiva de presa are obligatia de a publica/difuza, in termen de 5 zile de la primire, pentru publicatiile cotidiene, agentiile de stiri, posturile de televiziune si radio, si in proxima aparitie, pentru publicatiile periodice, dreptul la replica al reclamantului, ca forma esentiala de reparare a prejudiciului adus acestuia. In cazul in care o publicatie refuza publicarea dreptului la replica, partea vatamata se poate adresa Consiliului de Onoare al CRP. In baza acestei sesizari, Consiliul de Onoare se va adresa publicatiei, cotidianului, agentiei de stiri, postului radio si televiziune in cauza si va cere imperativ respectarea Codului deontologic, in cazul in care replica este intemeiata. Ignorarea acestui demers va atrage dupa sine o delimitare publica a CRP de pozitia publicatiei respective. ANEXA Recomandare catre societatile de presa membre ale Clubului Roman de Presa Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa, In conformitate cu atributiile prevazute in Statutul CRP, Art. 16, alin. (4), par. f) Pentru a facilita aplicarea eficienta si corecta a prevederilor art. 10 al Codului Deontologic, Recomanda tuturor societatilor de presa membre ca in cazul in care sunt sesizate in mod direct de neacordarea dreptului la replica de o alta societate de presa, membra a Clubului Roman de Presa, sa transmita, fara a da publicitatii, sesizarea primita catre Secretariatul CRP pentru a fi supusa analizei Consiliului de Onoare. In baza acestei sesizari, Consiliul de Onoare va putea aplica toate prevederile Codului Deontologic, inclusiv, acolo unde este cazul, delimitarea publica de atitudinea societatii in cauza. Se recomanda ca eventuala publicare a replicii de catre alte societati decat cele vizate direct in dreptul la replica sa fie facuta doar dupa ce Consiliul de Onoare analizeaza solicitarea si se pronunta asupra sa. Contact Daca trimiteti scrisori: Casa Presei Libere Corp B3, etaj 2, cam. 61, Sector 1, Bucuresti cod postal: 013701 Daca trimiteti un fax: (+4) 021 317 89 38 Daca dati telefon: (+4) 021 317 89 38 (+4) 021 317 89 39 Daca scrieti un e-mail: crp@pressclub.ro
Postat 31 Ianuarie 2011, 12:02 de VALERIA FILIP
e un bun inceput...
Asteptam sa restituie si spatiile din centru pe care a pus mana.
Postat 31 Ianuarie 2011, 11:35 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON