URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2010, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-am prins, porumbeilor!

O nouă probă a relaţiei amoroase dintre PDL-istul Mircea Matei, secretar de stat la MAI, şi PSD-ista Simona Iancu, şefa ITM Bihor. Deşi astă vară, când BIHOREANUL le-a dezvăluit în premieră povestea, funcţionara şi demnitarul au negat cu vehemenţă că ar avea orice legătură şi au dat ziarul în judecată, amorezii transpartinici au fost surprinşi din nou petrecând la Bucureşti pe cheltuiala contribuabililor.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Liviu Andrica, directorul RAPAS:
"Seamăn cu Bolojan, dar sunt ceva mai zâmbitor"

Regia Autonomă a Pieţelor, Agrement şi Salubritate, zisă şi RAPAS, este copilul problemă al Primăriei orădene, unul cu multe rele la activ şi cu apucături condamnabile. E şi motivul pentru care, de mai mult de o lună, la comandă a fost numit un nou director, Liviu Andrica, fost consilier al primarului Ilie Bolojan, în vârstă de 54 de ani. BIHOREANUL a descoperit în el un tip deopotrivă riguros, elegant şi volubil, dar şi un sentimental a cărui privire se luminează când aduce vorba de soţia sa, de profesie medic, sau de fiul asistent universitar în domeniul computerelor, la o facultate din Lausanne.

Cel mai tare în parcare

Primăria a făcut parcare pe trotuare, iar Poliţia Rutieră spune că e bine, doar că nu-i legal! Deşi lucrările s-au realizat fără avizul lor şi, ca atare, ar trebui desfiinţate, şefii Poliţiei Rutiere n-au curaj să-l amendeze pe primarul Ilie Bolojan, scuzându-l prin faptul că noile locuri de parcare au fost făcute în interesul oraşului.

Bătăuşi în deplasare

Cum acasă poliţiştii au trecut la arestări pentru a face linişte în oraş, interlopii orădeni îşi scot muşchii la Baia Mare. Petru Maliţa şi Marius Lazăr, doi dintre locotenenţii lui Mihai Gabor, sunt suspectaţi că, la comanda unui interlop din Baia Mare, prieten cu Grecu, au distrus o maşină în trafic, au incendiat o alta, proprietatea unui boxer, şi au bătut un tânăr cu ranga.

Brazilian de Tărian

Cartierul Brazilia din satul Tărian a fost fondat de emigranţi români întorşi din America de Sud la fel de săraci ca la plecare. Din cei 27 de ţărani din comuna Girişul de Criş plecaţi la muncă în Brazilia la începutul secolului trecut au mai venit acasă doar trei familii.

Vine Moşul la PDL

După ce Petru Filip a condus 14 ani fără contracandidaţi, în PDL Bihor se pregătesc "primele alegeri libere". În timp ce "bucureşteanul" Filip nu va avea nici măcar drept de vot, raportul de forţe din organizaţie arată că principalul său contestatar, Ştefan Seremi, poate câştiga la pas în faţa tânărului Radu Pentie jr, suspectat că ar fi marioneta fostei conduceri.

Ajutaţi să se ajute

Primăria vrea să atragă 2,5 milioane euro din fonduri europene pentru încurajarea unor firme sociale care să angajeze doar persoane cu handicap. Municipalitatea susţine că o parte din cei 1.200 de asistaţi sociali din Oradea ar putea să îşi câştige salariile confecţionând prescuri, lumânări ornamentale, sucuri de roşii sau chiar făcând curăţenie în spitalele şi şcolile din municipiu.

Campionul nimănui

O fostă glorie a sportului orădean a ajuns să trăiască la azilul de noapte, petrecându-şi bătrâneţea în singurătate. Fost golgeter la echipa Crişul, Aurel Muthu a făcut parte din prima generaţie de poloişti care au ajuns vicecampioni naţionali. La 72 de ani, bărbatul îşi duce zilele colindând prin oraş, iar nopţile la azil.

Petrece româneşte!

De Ziua Naţională a României, cafenelele orădene organizează chefuri în straie populare. Pentru sărbătoarea de 1 Decembrie, localurile propun ca ingrediente pentru distracţie muzica românească, gustări cu slănină şi cârnaţi, biscuiţi Eugenia, ţigări Carpaţi, dar şi clasicele "energizante" autohtone: şpriţul de vin şi pălinca.

Gilda cea mică

Deşi i-ar fi uşor să ajungă model precum sora sa, considerată "Pamela Anderson de România", Alexandra Gheţe preferă o carieră de arhitect. Când nu se distrează cu Gilda la petreceri şi în excursii, blonda studiază pentru a deveni arhitect şi visează să-şi deschidă o cafenea pe care s-o amenajeze chiar ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CAMPIONUL nimanui
Primaria ar trebui sa -l cazeze pe acest fost campion la caminele de nefamilisti (sint destule locuri) apoi romanii inimosi oricum il vor ajuta deoarece este si el cu o inima buna,eu l-am cunoscut ,cind avea bani intradevar ajuta oamenii saraci iar tiganii geambasi l-au saracit Pacat ca fiul sau care-i seamana leit nu se intereseaza de soarta lui Puiu.Ei, daca ar avea ce mostenii s-ar interesa In Romania sint foarte multi fosti sportivi in situatia lui pacat statul ar trebui sa le dea o renta viagera .Sa vedem ce face mai marii sportului oradean pentru acest fost sportiv..asteptam o schimbare in bine a vietii lui Puiu.
Postat 30 Noiembrie 2010, 15:50 de vali
martor ocular va asteapta intra si ORADEA in atentia cui trebuie
Cum acasă poliţiştii au trecut la arestări pentru a face linişte în oraş, interlopii orădeni îşi scot muşchii la Baia Mare. Petru Maliţa şi Marius Lazăr, doi dintre locotenenţii lui Mihai Gabor, sunt suspectaţi că, la comanda unui interlop din Baia Mare, prieten cu Grecu, au distrus o maşină în trafic, au incendiat o alta, proprietatea unui boxer, şi au bătut un tânăr cu ranga....amatori fotografiatai masilile si prezentati la REALITATEA TV martor cheie sa vada si BUCURESTENII ce primar are ORADEA....
Postat 29 Noiembrie 2010, 12:05 de !cetateanul roman!
batausi in deplasare
De ce nu se sezizeaza parchetul de pe linga judecatoria oradea,GAVRA ce astepti sau si dta esti "uns"? Daca un hot marunt fura o varza la piata ca nu are ce minca,il incarcerati pt. 7 ani iar hotii de locuinte, spargatori ,batausi,infractori cu renume sint lasati liberi de ce pentru ca va santajeaza cu ceva?Anuntati interlopul, politia din Ungaria, cum poate bietul om caruia i s-a furat din locuinta bani si bunuri sa-si recupereze paguba ?Si nu uitati acest pagubit plateste taxe la stat din care taxe va luati voi salariul ce-l BUN.
Postat 29 Noiembrie 2010, 09:59 de adina
batausi in deplasare
Laura este foarte documentata dar sa nu uite ca proaspatul ministru de interne este sponzorizat de GRECU,DE CE CREDETI CA NU SE FAC ARESTARI IN ORADEA? Bucur unde esti ? de ce nu te sezizezi din oficiu ? nu stii unde se ascund infractorii ? de ce nu colaborati cu politia din Ungaria sa aflati de la mine.Radeanu a cumparat o casa in Budapesta unde cazeaza toti prietenii lui grecu @co certati cu legea.Nu inteleg cum poate patronul unei firme de paza sa-si desfasoare activitatea de paza cu atitea"bube in cap" Lupul paza la oi? adica spargerile de locuinte se fac la cumanda, incendiile de masini la fel? unde traim ? POLITIA,RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Postat 29 Noiembrie 2010, 09:46 de siska
cioroi!
Porumbei????? Cioroi lesinati, nimic mai mult! sa vedem daca iara cumpara tot tirajul......paraziti ordinari!
Postat 29 Noiembrie 2010, 00:21 de tornado
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON