URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2010, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interlopii: toţi contra tuturor!

Pentru că interesele borfaşilor şi ale bătăuşilor care terorizează oraşul au ajuns să se bată cap în cap, vechile alianţe încheiate între clanuri se desfac cu viteză. După ce s-a certat cu fostul aliat Mihai "Grecu" Gabor, "Prinţul" Neguş a mai deschis încă un război împotriva unui vechi prieten, Mihai Pandel, zis "Spartanul". Pentru că nu i-a ajutat pe oamenii ţiganului să scape de-o gorilă de-a lui Grecu, Pandel a fost atacat în faţa casei şi a scăpat doar după ce a scos pistolul la ei.

Pilă de la tata

Laszlo Tokes se foloseşte din nou de funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European ca să-şi ajute fiul. După ce recent a încercat să-şi scape băiatul de amenda primită pentru că voia să-şi deschidă local fără autorizaţie, fostul episcop a trimis Asociaţiei Judeţene de Fotbal o scrisoare prin care cere să-i dea dreptate propriei odrasle, dispunând rejucarea unui meci din Liga a V-a!

Înjurături în familie

Ruptura intervenită între PDL Bihor şi publicaţia de partid scoate la iveală "mizeriile" din filială. BIHOREANUL vă prezintă modul halucinant în care democrat-liberalii şi-au ţinut cu bani colectaţi de la primarii şi directorii PDL un oficios de partid în care şi-au promovat realizările, dar s-au şi săpat reciproc.

Tata samsarilor

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare e acuzat că sabotează medicii şi fermierii, pentru a-i favoriza pe samsarii de animale. Veterinarul Corneliu Maier afirmă că şeful DSV Mircea Budău împarte pe criterii de prietenie şi de partid crotaliile fără de care animalele nu pot fi vândute legal, astfel că medicii fără "spate" sunt nevoiţi să şomeze, iar crescătorii să-şi vândă vitele la negru şi pe bani de nimic.

Găinar în altar

Preotul Adrian Fofiu, acuzat de enoriaşi că dijmuieşte banii destinaţi construcţiei bisericii şi alimentele strânse pentru săraci. Deşi o comisie a Episcopiei a confirmat deja neregulile săvârşite de parohul Bisericii Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de peste o jumătate de an Prea Sfinţitul Sofronie îi poartă cu zăhărelul pe credincioşii şi pe sponsorii care cer îndepărtarea prea lacomului părinte.

Stop, strada mea!

Municipalitatea orădeană înregistrează un val fără precedent de cazuri ale unor drumuri publice "privatizate" anii trecuţi în favoarea unor persoane. BIHOREANUL a descoperit că porţiuni ale unor străzi importante din oraş cum ar fi Dragoş Vodă, Principatelor Unite, George Enescu şi altele au ajuns cu acte în regulă în proprietatea unor privaţi.

Educaţie fără profesori

Din cauza salariilor de mizerie, tot mai multe cadre didactice părăsesc şcolile şi grădiniţele din Bihor. După tăierea salariilor cu 25%, aproape o zecime din totalul învăţătorilor şi profesorilor bihoreni şi-au luat concedii fără plată pentru a pleca la muncă în străinătate, lăsând în locul lor cadre fără experienţă sau chiar fără calificare.

În numele tatălui

După 35 de ani, fiul antrenorului nord-coreean Han Sang Ho, promotorul judoului modern în România, a venit la Oradea. În timp ce antrenorul român Alexandru Chirilă a fost trimis de Marius Vizer să facă şcoală cu antrenorii armeni, lotul olimpic de judo al României îl are în colectivul tehnic pe nord-coreeanul Han Chang Hi.

Sănătate la promoţie

Din 30 octombrie, orădenii vor putea face sport pe gratis, timp de o zi întreagă, în ultima duminică a fiecărei luni. Sala Ars Nova lansează programul "Fă din sport o rutină", prin care oferă gratuit oricărui doritor cursuri de fitness: zumba, tae-bo, master streching şi kangoo-jumps.

Pe urmele surorii

Denisa Fărcaş, sora fostei prezentatoare TV Romana, tocmai s-a întors de la Bucureşti, unde a filmat pentru un videoclip. Orădeanca este studentă la Litere, dar spune că, înainte să se aşeze la catedră, vrea să experimenteze cât mai multe domenii, aşa că s-a decis să urmeze şi cursuri de stewardesă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON