URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Porcăria" continuă!

BIHOREANUL avertizează din timp: ferma de porci din Ioşia a magnatului Iosif Pazuric, care de ani de zile îi împute pe orădeni, vrea o nouă autorizaţie de mediu. După ce planurile de relocare au eşuat, Nutripork a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor un studiu prin care cere reautorizarea fermei, ce poate fi consultat de public, documentul fiind "produs" de o firmă deţinută de fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, judecat pentru luare de mită, şi de soţia controversatului politician-afacerist Ioan Mintaş.

Johnny, scoate banii!

Verdict la Judecătoria Oradea: Firma fraţilor Micula şi administratorul acesteia, condamnaţi pentru transformarea neautorizată a fostului restaurant Transilvania. Trimisă în judecată pentru încălcarea Legii construcţiilor, Mirela Miclău a scăpat de închisoare, însă atât ea cât şi Transilvania Complex trebuie să plătească amenzi penale în valoare totală de peste 123.000 lei, pe care le-au contestat.

Angela, lasă-ne!

Muzeul Cetăţii Oradea funcţionează fără acreditare de un an, cu riscul ca municipalitatea să returneze finanţări europene de 14,5 milioane lei primite pentru înfiinţarea lui. Instalată director de primarul Ilie Bolojan, fără concurs şi fră studii de specialitate, Angela Lupşea a condus ilegal funcţionari publici, ca simplu angajat contractual, şi a întârziat acreditarea muzeului, spre disperarea istoricilor din subordine, care îşi văd periclitate locurile de muncă.

De gardă lângă tine!

Centrele medicale de permanenţă, o alternativă rapidă şi sigură la cozile din unităţile de urgenţe. Deşi în Bihor funcţionează 34 de centre de permanenţă, din care 8 în Oradea, deservite de medici care fac gărzi de după-amiaza până dimineaţa, ele preiau doar o zecime din cazurile care sufocă urgentiştii din spitale, fiindcă lumea nu prea ştie de ele.

Vorbe goale!

Deşi se pretind mari promotori ai transparenţei, şefii Consiliului Judeţean nu au organizat, în anul care a trecut de la instalare, nicio dezbatere publică! În vreme ce investesc fondurile instituţiei în propria imagine, conducătorii judeţului refuză să publice pe site-ul instituţiei anunţurile de proceduri, contractele, achiziţiile şi plăţile din bani publici, spre deosebire de Primăria Oradea, unde toate acestea sunt la îndemâna cetăţenilor.

TIMP LIBER
Toamnă roditoare

Fructe şi legume aduse direct din grădini, miere, must, pălincă, sucuri naturale şi alte bunătăţi rodite în Bihor vor putea fi gustate şi cumpărate săptămâna aceasta în Cetate, la Sărbătoarea Recoltei. Ajuns la ediţia a doua, evenimentul va cuprinde şi un târg al meşterilor populari bihoreni, precum şi multă muzică, între invitaţi numărându-se nume cunoscute: Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, lăutarul Caliu din Clejani şi trupa lui, dar şi Mihai Mărgineanu.

ORADEA NOASTRĂ
Promisiuni îndeplinite

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei dovedeşte că se ţine de cuvânt. Aşa cum a promis în vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului pentru salubrizarea oraşului, RER Ecologic Service a investit peste 441.000 de euro în închiderea cu un sistem automat, alimentat cu energie solară, a 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari. De altfel, din planul de investiţii asumat de operator în urmă cu doi ani, un singur obiectiv a rămas nebifat. Dar nu pentru mult timp...

Dascăl... din umbră

În cinci ani de existenţă, Asociaţia D’Apetresii a oferit burse lunare pentru 16 elevi şi studenţi orădeni, iar anul trecut a pus punct unei discriminări crase la care erau supuşi elevii români în notarea de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Totuşi, a rămas aproape anonimă la ea acasă, în Oradea. "Nu vrem să creadă cineva că ne lăudăm", aşa explică discreţia Florin Rojan, unul dintre co-fondatorii ONG-ului. Fost profesor de matematică, bărbatul a rămas cu nostalgia orelor petrecute în mijlocul elevilor, de unde a plecat din pricina salariului mic. "Mi-a plăcut foarte mult să predau", spune el. Din 2012, s-a reapropiat de învăţământ, dar ca unul dintre luptătorii pentru drepturile şi bunăstarea elevilor şi studenţilor.

Parc pentru căţei

Stăpânii de căţei din zonele Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le dea un loc în care să poată să-şi plimbe liberi câinii. Orădenii încearcă să profite de faptul că municipalitatea amenajează un loc de joacă la intrarea pe fostul teren de sport al CFR din strada Secarei şi pretind ca acesta să devină parc pentru patrupede. "Nu avem unde să ne plimbăm căţeii, pentru că toate parcurile sunt aglomerate", a reclamat o orădeancă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON