URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocat contra chirurg

Malpraxis cu muşamalizare: Un avocat acuză un cunoscut chirurg orădean de omor din culpă pentru că, după ce i-a operat tatăl, a omis să-i comunice concluziile analizelor.

Ciprian Bogdan susţine că urologul Kolumban Sandor a cerut şi a primit de la laboratorul Spitalului Judeţean rezultatul testului asupra ţesuturilor prelevate în timpul intervenţiei, dar nu şi-a informat pacientul că suferea de o infecţie ce trebuia tratată şi post-operator, astfel că boala s-a extins şi în final i-a provocat moartea.

Vice tare-n pumni

Ziua satului Târguşor din comuna Cherechiu, sărbătorită cu scandal: viceprimarul UDMR-ist Szabó Zoltán, care îşi serba ziua de naştere, s-a făcut "mangă" şi i-a spart gura unui consilier local.

Victima edilului, Barta Béla, consilier local al PPMT, l-a supărat pe viceprimar pentru că l-a criticat în faţa consătenilor şi apoi a avut "tupeu" să bea din berea pe care acesta a pus-o la bătaie de ziua sa.

Politruci pe banii tăi

Şefii PSD şi ALDE Bihor folosesc bugetul Consiliului Judeţean pentru evenimente de partid.

Vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au cheltuit bani publici ca să participe, în luna iunie, la şedinţele în care cele două partide au decis dărâmarea Guvernului Grindeanu şi formarea Guvernului Tudose.

Sclipitorul din Binş 

Un tânăr bihorean a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică şi se pregăteşte să studieze la Oxford.

Născut dintr-o mamă româncă şi un tată canadian de origine niponă, Tamio Vesa Nakajima a crescut la Beiuş, unde - înainte să triumfe la concursurile de informatică - a învăţat şi să cânte la pian, ba chiar să-şi compună propriile partituri.

Oraşul din oraş

Cel mai mare cartier din Oradea a crescut de-a lungul câtorva decenii de la o întindere de case modeste la labirintul de blocuri comuniste.

Ajuns astăzi la peste 50.000 de locuitori, adică un sfert din populaţia totală a Oradiei, cartierul Rogerius are o istorie ce se identifică cu ideea regimului comunist de formare a "omului nou": urban, locatar la bloc şi dependent de utilităţile asigurate de stat.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Andrei Bondor, patronul firmei Sintezis, care împlineşte 25 de ani de activitate, vorbeşte despre greutatea introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic, conectate la ANAF: "Caietul bate calculatorul"

Inevitabilul se va produce, doar că nu se ştie când. Prin OUG 91/2014, Guvernul a stabilit comercianţilor obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic. Noile echipamente vor contribui la reducerea evaziunii fiscale, zic autorităţile, deoarece vor fi conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare gestionat de ANAF.

Precizări necesare vin de la reprezentantul celei mai consolidate şi reprezentative firme din domeniu, Sintezis Birotica. Andrei Bondor, acţionarul principal al Sintezis, a vorbit BIHOREANULUI nu doar despre case de marcat, dar şi despre cum a ajuns firma sa să împlinească o vârstă de invidiat: 25 de ani!

A luat-o pe ulei!

Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş.

Uleiurile vândute de Teodor Tincău în sticluţe de 250 de mililitri sunt obţinute din recoltele proprii de seminţe, presate la rece pentru a-şi păstra subtanţele nutritive şi a rămâne proaspete.

TIMP LIBER

Weekend-uri cu tradiţii

Cântăreţii îşi "ascut" vocile, bucătarii îşi pregătesc mirodeniile, iar organizatorii completează listele...

În premieră pentru oraş, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) pregăteşte o suită de weekend-uri tematice, menite să prezinte tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor locale: slovaci, maghiari, evrei şi moldoveni.

ORADEA NOASTRĂ

Centrul şi cartierul!

Orădenii obişnuiţi să-şi dea întâlnire „în centru” vor trebui să se exprime mai precis când vor mai face invitaţia: pe viitor ar putea fi victimele unor confuzii.

Primăria vrea să amenajeze încă patru „centre” în oraş, mai exact spus nişte piaţete de cartier, care să servească drept locuri de întâlnire, dar şi ca scene pentru evenimente cu audienţă mai redusă.

Masacru în apă 

Orădenii care ies la plimbare pe malul Crişului Repede au parte de un peisaj dezolant. De o săptămână, zeci de peşti morţi, din felurite specii, plutesc la suprafaţa apei.

Autorităţile fac analize pentru a depista motivul mortalităţii piscicole, dar bănuiesc că principala cauză este lipsa de oxigen din apă, provocată la rându-i de debitul mic al râului, dar şi de vegetaţia excesivă de alge. Nu este exclus, însă, ca peştii să fi fost şi bolnavi...

Grădinăreasa de la bloc

Dacă vrei o schimbare, trebuie s-o declanşezi chiar tu! Este deviza unei orădence, Maria Dochia, care şi-a impresionat vecinii după ce a transformat spaţiul din jurul blocului unde locuieşte, plin de gunoaie şi buruieni, într-o grădină ca un colţ de rai.

Chimistă de meserie, pensionată între timp, Maria recunoaşte că în momentul când s-a apucat de muncă nu ştia prea multe despre grădinărit. Şi-a descoperit însă o adevărată pasiune, iar acum îngrijeşte zilnic florile de sub geam.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Exagerari
Sintezis e o firma cu sediul pe centura unde gasesti de vreo 20, maxim 30 de angajati. Fata de Celestica, Plexus etc. Care au peste 5.000 de angajati -ce "cea mai consolidata firma" visati? Ce ati fumat? :)))))
Postat 21 August 2017, 00:07 de BlackDot
RE: Exagerari
Scrie clar ca e vorba de cea mai consolidata firma in domeniu. Ce treaba au Celestica si Plexus cu casele de marcat?
Postat 21 August 2017, 16:06 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON