URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezmăţ pe bani publici

În vreme ce promit proiecte “eficientizate”, gândite “pentru orădeni”, responsabilii judeţului “sparg” 74.000 euro pe trei seri de concerte “în familie”.

Spectacolele au fost organizate de Şcoala de Arte Francisc Hubic, instituţie publică aflată deja în vizorul Poliţiei pentru mişmaşuri financiare similare, care a plătit, fără licitaţii, 23.000 euro pentru închirierea unei scene ce putea fi luată gratis de la Teatru, 37.000 euro unor cântăreţi “apuşi” şi alţi 5.000 euro pentru ca invitaţii să fie răsfăţaţi într-un hotel de patru stele.

Justiţie de nota 4

Competiţia pentru conducerea Tribunalului Bihor se relansează din motive de... mediocritate.

Preşedinta instanţei, Carmen Domocoş, considerată favorită, a eşuat lamentabil, luând nota cea mai mică pe proiectul managerial, astfel încât s-a văzut nevoită să se retragă din concurs, în vreme ce contracandidata sa, pe care a încercat s-o boicoteze în toate felurile, nu a luat media minimă necesară.

Doctor Sex

Un medic de la SMURD Bihor a fost reţinut pentru 24 de ore şi este anchetat pentru şantaj.

Cosmin Bulzan a fost reclamat de o fostă amantă, absolventă a Facultăţii de Medicină din Oradea şi fostă voluntară la SMURD, care susţine că bărbatul a hărţuit-o şi ameninţat-o cu fotografii deocheate pentru că l-a părăsit.

Vara constructorilor

Construcţiile de locuinţe au revenit din 2017 pe creştere, pentru prima dată după prăbuşirea din timpul crizei economice din 2008.

Până la sfârşitul anului, în Oradea vor fi ridicate 600 de apartamente, de două ori mai multe decât în 2015, fenomen ce nu va putea stăvili însă trendul ascendent al preţurilor, care se aşteaptă să crească cu până la 30% pe fondul cererii tot mai ridicate de locuinţe.

Averi la secret

Şefii instituţiilor publice şi aleşii bihorenilor se codesc să-şi arate veniturile, averile şi interesele.

Obligaţi de lege să-şi publice anual declaraţiile din care să reiasă cât sunt de bogaţi şi dacă servesc alte interese decât pe cele ale cetăţenilor, mulţi politicieni şi clienţi ai partidelor ignoră cu bună ştiinţă îndatorirea sau se străduie să-şi facă declaraţiile cât mai greu de găsit.

Şpagă la privat

Firma orădeană de transporturi Kefren Expres a deschis împotriva unui fost angajat unul dintre rarele procese de corupţie din mediul privat.

Dispecerul Adrian Faur este acuzat că a intermediat pe şpagă transporturi neînregistrate în evidenţele companiei, provocându-i un prejudiciu de peste 10.000 euro, iar odată prins şi concediat, şi-a înfiinţat o firmă similară cu foştii parteneri de „trânteli”.

TIMP LIBER
„Lecţii” de vacanţă

Aşteptată de toţi şcolarii, vacanţa de vară poate fi plictisitoare, dacă nu este „condimentată” cu suficiente evenimente şi, de ce nu, aventuri.

BIHOREANUL a descoperit că ofertă este. Elevii orădeni pot opta pentru şcoli de vară, cu sesiuni de engleză, dans, karaoke şi ieşiri la piscină, precum şi pentru tabere urbane, cum este cea medievală ţinută în Cetate de Cercetaşii României. Cei mai activi sunt invitaţi, în schimb, în tabere de aventură, momiţi cu escalade, tiroliene şi rafting...

ORADEA NOASTRĂ
RER în priză! 

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, are ambiţia de a le asigura orădenilor un trai într-un oraş curat şi dichisit. Calităţi care, în vremurile pe care le trăim, nu presupun doar străzi fără mizerii şi zone verzi bine îngrijite, ci şi un grad cât mai mic de poluare.

RER nu poate curăţa oraşul de noxele emanate de autoturismele care circulă prin Oradea, dar poate face altceva: să îşi reducă propria contribuţie la această poluare şi să ofere un exemplu de bună practică. Drept urmare, săptămâna trecută societatea şi-a îmbogăţit parcul auto cu prima maşină 100% electrică, folosită de muncitorii de la salubritatea stradală. Totodată, în această lună, RER Ecologic Service va aduce în teste şi o autogunoieră nepoluantă.

Tutto riciclato!

Timp de trei zile, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, ai firmei care administrează depozitul ecologic de deşeuri, Eco Bihor, ai Poliţiei Locale şi ai reţelei internaţionale Zero Waste a bătut Oradea la pas.

Vedeta grupului a fost italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a vrut să vadă cu ochii săi cum aruncă orădenii gunoaiele. În următoarea perioadă, acesta va transmite oraşului un set de recomandări pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare.

Paznic la Palat 

Pe Dumitru Alb îl cunosc toţi primarii Oradiei din era post-decembristă, toţi funcţionarii Primăriei şi o sumedenie de orădeni. Bărbatul este cel mai vechi portar de la sediul administraţiei publice locale. „Acum sunt la al şaptelea mandat. Ultimul...”, zice nea Dumitru, zâmbind. Cu acelaşi zâmbet cu care îi întâmpină, de un sfert de veac, pe toţi cei care trec poarta Primăriei, indiferent că sunt domni cu funcţii mari sau simpli cetăţeni veniţi să-şi plătească birurile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON