URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2012, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crimă în înalta societate

Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa, Krisztina Pazuric, profesoară la Colegiul Mihai Viteazul, suspectaţi că au omorât-o pe mama tinerei, au fost prinşi în Elveţia.

Cei doi sunt anchetaţi pentru omor calificat după ce vecinii i-au văzut curăţând pete de sânge şi cărând cu maşina bagaje voluminoase, în care poliţiştii bănuiesc că puteau fi bucăţi din corpul Paraschivei Vilhan, pedagog la Colegiul Naţional Ady Endre.

"Îl vrem preot pe Ionuţ!"

Ortodocşii din Bratca au baricadat biserica pentru a împiedica instalarea unui preot din afara localităţii.

Sătenii au fost aduşi în pragul răscoalei de episcopul Sofronie Drincec care, deşi la înmormântarea fostului paroh Liviu Pop promisese în faţa a 1.700 de oameni că îl va numi preot pe fiul acestuia, vrea să-şi pună un om de-al lui.

Campioni pe hârtie

Din cauza amânării unor proiecte europene, bugetul Oradiei este mai mic cu 243 milioane lei faţă de previziunile făcute la începutul anului.

Proiectarea făcută de mântuială, ofertele neserioase ale constructorilor şi birocraţia excesivă au amânat pentru anul viitor implementarea unor proiecte mari, cum ar fi reabilitarea CET-ului, realizarea Aquapark-lui şi restaurarea Pieţei Unirii.

O lună pentru 4 ani

BIHOREANUL vă oferă o analiză a văzutelor şi nevăzutelor din recenta campanie electoral.

USL a gândit şi realizat o campanie unitară în timp ce candidaţii ARD, rămaşi fără "dirijor", s-au descurcat fiecare pe cont propriu, PPDD a mizat pe un ex-pedelist, iar PRM s-a resemnat cu o înfrângere deja obişnuită, dar care îi poate grăbi sfârşitul.

Ţepari pe Corso

În ciuda avertismentelor presei şi autorităţilor, mii de bihoreni cad anual victime vânzătorilor de iluzii.

Sun Media International Models continuă şirul clasicelor înşelăciuni început de false agenţii de publicitate, racolând orădeni pe stradă şi amăgindu-i cu perspectiva unei cariere de vedetă, dar în realitate fraierindu-i doar să cumpere, pe bani mulţi, poze şi... vise.

Statul, la plată!

Premieră: Un patron a obligat CAS Bihor să-i achite dobânzi pentru înapoierea cu întârziere a unor sume.

Dacă până acum doar Fiscul trebuia să achite penalităţi pentru datoriile către firme, pe viitor, în baza precedentului creat, oricine va putea pretinde majorări pentru întârzierea plăţilor, oricărei instituţii publice.

ORADEA NOASTRĂ
Adio, bilete!

După nenumărate amânări, din ianuarie 2013 OTL începe să vândă orădenilor carduri electronice în locul clasicelor bilete şi abonamente tipărite.

Primii călători care vor face cunoştinţă cu sistemul e-ticketing sunt studenţii şi elevii, categorii mult mai receptive la nou. Apoi, până la sfârşitul anului viitor, toţi călătorii OTL vor avea în portofele noile carduri de transport. De atunci, clasicele bilete vor dispărea pentru totdeauna.

TIME OUT
Bunătate de Crăciun

Împodobirea bradului, aşteptarea Moşului, primirea colindătorilor, ridicarea unui om de zăpadă ori adunarea familiei în jurul mesei pline sunt "ingredientele" care fac din sărbătoarea Crăciunului una mult aşteptată, atât de către copii, dar şi de cei mari.

Pentru mulţi, însă, sărbătorile nu sunt nici atât de pline şi nici atât de fericite. Dimpotrivă, le aduc aminte şi mai tare de singurătate şi sărăcie. Pentru ei, câteva fundaţii organizează campanii caritabile, invitându-i pe orădeni ca, măcar de Crăciun, să fie mai buni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CARE INALTA SOCIETATE??
Care inalta societate???> Erau doi amarati care stateau intr-o casa natiionalizata ; un avocatel fara mari sperante si o profesoara cu salariu de 800 lei. Asa ca mai lasati-ne cu titlurile astea pompoase
Postat 11 Decembrie 2012, 08:31 de crica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON