URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2011, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Gagica" subprefectului

BIHOREANUL vă dezvăluie cine este tânăra care i-a pus cap în cap pe prefect şi subprefect. La numai 32 de ani, Cristian Bitea şi-a pus la bătaie cariera pentru o brunetă "fiţoasă", cu 11 ani mai tânără, fată de secretar de Consiliu Local comunal, care îl însoţea zilnic la serviciu pe subprefect, sub pretextul că îl ajuta, ca voluntară, în munca de birou.

Fata tatii cea cu pile

După ce şi-a proţăpit fata la Maternitate, şeful DSP a vrut s-o angajeze pe un post călduţ şi la Ambulanţă. Şmecheria s-a făcut cu ajutorul amicului lui Marius Pîrcioagă, dr. George Gălbineanu, care, în semn de mulţumire că a fost "plantat" la conducerea Ambulanţei de directorul DSP, a cerut imediat detaşarea Annei Maria Braun pe un post de care nici măcar nu era nevoie.

Compania de Afaceri Oranj

Proiectul Aparegio pentru extinderea apei şi canalizării în judeţul Bihor, în valoare de 103 milioane euro, a încăput pe mâna oligarhilor PDL. În numele unui grup de firme de consultanţă controlate de fostul ministru Sulfina Barbu şi de şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, coordonarea mega-proiectului o va face în următorii 4 ani un "expert" care într-un proiect anterior a dat Companiei de Apă o gaură de peste 2 milioane euro.

Ioan Mihaiu, director executiv al Finanţelor Publice Bihor
"Pentru 29 de restructuraţi s-au făcut 26 de intervenţii"

În jumătate din cei 20 de ani lucraţi până acum în Direcţia Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu a fost şef. Întâi peste comisarii Gărzii Financiare, apoi director general, adjunct, iar din 2009 din nou director plin al Direcţiei. În interviul acordat BIHOREANULUI, finanţistul vorbeşte fără perdea despre intervenţiile care se făceau pe vremuri pentru măsluirea unor controale fiscale, dar şi despre cele care se fac acum, pentru a-i scăpa pe funcţionarii aflaţi în pericol de disponibilizare. Mai discret a fost când a venit vorba despre motivul pentru care, după ce fusese propulsat în funcţie de PSD, acum e curtat de PDL, care l-ar vrea candidat la Primăria Oradea anul viitor.

Cu străinul în curte!

Nebunia împărţirii pământurilor din anii 90 a născut aberaţii care dăinuie şi astăzi. Un pădurar din Arieşeni şi-a construit o vilă pe terenul altui cetăţean, la doar 500 de metri de sediul Poliţiei şi Primăriei Nucet, ai căror reprezentanţi refuză să ia măsuri pentru a-l obliga să intre în legalitate.

Dacă-i joi, e vai de noi!

Cele mai multe accidente au loc, potrivit statisticilor, la mijlocul săptămânii şi imediat după masă. Din cele 118 accidente grave care au avut loc în Oradea în primele şase luni ale anului, cele mai multe au avut loc în zilele de joi, când şoferii sunt mai obosiţi, iar cele mai grele momente ale zilei sunt orele 13 şi 15, când şoselele sunt mai aglomerate.

Şatra

De peste o lună, o mână de locatari evacuaţi din Căminul Cominca pe durata renovării clădirii trăiesc sub cerul liber. Deşi recunosc că nu şi-au plătit contribuţiile la întreţinere şi, ca atare, nu au primit un alt domiciliu pe durata lucrărilor de reabilitare, oamenii refuză să doarmă în azilul de noapte al oraşului, motivând că le e frică să nu fie furaţi.

(Lici)tare în parcare

Şirul licitaţiilor ratate pentru construirea parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie s-a rupt odată cu asumarea investiţiei de către Primărie. După ce la licitaţiile anterioare nu s-a prezentat niciun investitor dispus să construiască parcarea supraetajată din banii săi, la primul concurs organizat de municipalitate strict pentru desemnarea unui constructor s-au înscris nu mai puţin de patru firme.

Casa fără facturi

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor construieşte, împreună cu Primăria comunei Roşia, prima clădire independentă energetic din judeţ. Acoperit cu panouri care transformă energia solară în energie electrică şi termică, sediul viitorului punct de informare turistică va fi cel mai eco edificiu din Bihor.

Cea mai Grozavă din lume!

Deşi a participat accidentată la Campionatul Mondial de Atletism pentru junioare, orădeanca Ligia Grozav a egalat recordul mondial la săritura în înălţime. Antrenată de un poet, Ligia a devenit cea mai bună săritoare din lume la nici 17 ani, performanţă cu atât mai notabilă cu cât în Oradea nu are nicio sală de atletism unde să se antreneze la standardele competiţiilor la care participă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON