URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Haide, Neşu!

Rudele, prietenii şi suporterii lui Mihai Neşu se roagă ca fotbalistul să ajungă cât mai repede acasă. După o accidentare în care şi-a fracturat o vertebră a coloanei cervicale, Mihăiţă poate deja să vorbească şi să mănânce, iar dacă starea sa de sănătate evoluează la fel de bine ca până acum, zilele acestea ar putea fi mutat de la secţia de terapie intensivă la cea de recuperare.

"Născătoarea" de tragedii

Ginecoloaga Lacziko Szidonia, asistent universitar la Facultatea de Medicină, este acuzată de cazuri de malpraxis cu urmări înfiorătoare: mame mutilate şi prunci condamnaţi să vegeteze tot restul vieţii. Deşi într-unul din cele trei cazuri petrecute într-o singură lună protejata clanului "sorboneilor" a fost găsită vinovată de grave greşeli profesionale, Comisia de Disciplină a Maternităţii n-a putut-o sancţiona deoarece doctoriţa s-a refugiat în concediu de boală, revenind strategic, doar după ce spitalul a rămas fără manager.

TIME OUT:
Divă în devenire

În paralel cu parcursul bun în concursul televizat "Next Diva", orădeanca Romana Fărcaş a reuşit să-i convingă pe producătorii televiziunii clujene NCN că merită să apară din nou pe sticlă. Emisiunea "Shoppy", prezentată de ea, le spune clujenilor cum pot să-şi petreacă timpul liber, dar le dă şi sfaturi de life-style

Mafia lemnului

Pădurile Bihorului sunt jefuite cu complicitatea pădurarilor, inspectorilor silvici a poliţiştilor şi frontieriştilor. Deşi defrişările ilegale au devenit un sport de masă şi o afacere de milioane, unicul furt de amploare a fost descoperit în urmă cu doi ani în pădurea de goruni din Dobreşti, unde peste 1.000 de copaci, în valoare de peste 250.000 de lei, au fost raşi de infractori cu ajutorul pădurarului, scos acum singur ţap ispăşitor.

Protectori sub sechestru

Şeful Administraţiei Financiare Beiuş, Ionel Vancu, şi şeful Serviciului Executare Silită a Persoanelor Juridice, Adrian Bucurean, sunt trimişi în judecată, suspendaţi din funcţii şi cu averile blocate. BIHOREANUL a descoperit că cei doi finanţişti acuzaţi că au prejudiciat statul cu 3,6 milioane lei protejându-i pe unii afacerişti şi-au continuat mendrele chiar şi în timpul anchetei: au amânat până în ultima clipă punerea sechestrului pe bunurile Cedru Prod şi au promovat în lanţ acţiuni de suspendare a popririlor instituite pe conturile firmei.

Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina
"A fost visul meu să mă îmbogăţesc"

Din biroul său luxos, întemeietorul grupului Selina rememorează astfel câteva crâmpeie din copilărie şi tinereţe: "de Paşti, în clasa a-II-a eram în opinci" ,"de la 8 ani, vreme de 6 ani am fost slugă pe timpul vacanţei de vară", "am fost 7 fraţi la părinţi", "mi-am confecţionat singur patine pe opinci", "de la 17 ani n-am mai cerut bani de acasă". Pentru ca moţul sărac-lipit să ajungă patronul unor firme cu peste 1.000 de angajaţi a fost nevoie de zeci de ani de luptă. Iar azi duce bătălii numai cu "grei" din administraţie, politică şi economie. Cel mai cunoscut duşman, se ştie, este Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean, pe care l-a catalogat "paranoic" şi "pericol public pentru Bihor".

Drum în pustie

Într-un judeţ plin de gropi, Radu Ţîrle toacă bani pe un drum pe care el însuşi l-a declarat inutil. Pe fondul războiului cu patronul firmei Selina, Consiliul Judeţean blochează lucrările adjudecate de acesta, finanţând în schimb investiţii mai puţin importante.

Mami, a venit barza!

La un an de când şi-a pierdut fetiţa de cinci ani, mama Patriciei Aktaa a născut din nou. Cea care îşi dorea cel mai mult o surioară era Patricia, care anul trecut pe vremea asta era răpusă de o banală prăjitură infectată cu Salmonella, sub ochii medicilor de la spitalul de boli infecţioase, acuzaţi de malpraxis.

Scrisori de la strămoşi

Documentele îngropate în holul Teatrului orădean acum 110 ani dezvăluie bucuria întregului oraş de a avea cel mai frumos lăcaş de cultură. La finalul acestei luni, orădenii vor putea vizita o expoziţie cuprinzând cele şase documente îngropate la temelia Teatrului de către participanţii la festivitatea de inaugurare din 15 octombrie 1900.

Italiana Vero

Veronica Tănase aşteaptă cu nerăbdare Bacul, pentru ca apoi să-şi ia zborul în Italia, unde vrea o viaţă "bella". Fotomodel al unei agenţii orădene de profil, frumoasa orădeancă are ambiţia - dar crede că şi calităţile necesare - pentru a face carieră chiar în patria modei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
se poate!
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 3755/31.VIII.2010 conform declaratiei de avere GHILEA VIORICA este administrator doar la 2 firme a treia SC DIVERCOM SRL este administrator gratuita fara sa detina calitate de asociat? LEGEA31/90 - Cerere de excludere a unui asociat dintr-o societate comerciala, enumerînd cauzele de excludere a unui asociat. DECLARATIE IN FLAS in 02.11.2010 cum de a uitat!!! ne reprezinta ia decizii pentru noi totii cetateni, este posibil si nimeni nu sesizeaza, de ce ?
Postat 23 Mai 2011, 10:43 de jos cenzura
@sofi-BOLOJAN
Ai perfecta dreptate.Aceste spitale sunt in subordinea primariei acum.Cei care trebuie sa ia atitudine sunt persoane care trebuiesc desemnate de catre primar.S-a incercat a se lua atitudine in astfel de cazuri, dar oops,s-au trezit fara functii din data de 1 mai 2011,impiedicati fiind de catre sorbonei sa isi duca la bun sfarsit incercarea de a impune ordinea si responsabilitatea.Astfel,sunteti partas dle primar la tot ce se intampla,la toate erorile medicale din sistemul oradean!
Postat 23 Mai 2011, 09:18 de dan
Primaria!!!!
Suntem curiosi cand are de gand Primaria sa numeasca o conducere care sa isi faca treaba nestingherit?????Fara a se putea interveni in deciziile de sanctionare de catre Universitate?Dle BOLOJAN, sunteti tata si dvs.!Este inadmisibil ce se intampla.Ati numit o conducere la maternitate care a luat hotarari de sanctionare a unor greseli de malpraxis.I-ati aruncat in gura lupului (Sorbonica) si acum ii abandonati?Prin acest gest abandonati populatia votanta.Ne abandonati pe noi,toate femeile care avem nevoie de acest spital.Sunt alaturi de familiile greu incercate.Si eu am in familie un nepotel scos cu acelasi Apgar 1/2,in urma cu 7 ani,de catre prof.Craiut.Toata familia suferim,toti trebuie sa contribuim la cresterea lui pt ca mama nu poate lucra,neputand sa-l lase singur,nu rezista 24 de ore din 24 cu el.Cum v-ati simti sa aveti asa ceva in familie,dle primar?
Postat 23 Mai 2011, 09:05 de sofi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON