URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2010, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rugăciune pe furăciune

Fostul primar Petru Filip a împroprietărit fraudulos Mănăstirea Sfintei Cruci cu cele 9 hectare de teren pe care le ocupă în Podgoria. Deşi în 1991 a refuzat pretenţiile imobliiare ale Episcopiei Ortodoxe, arătând că ar face o ilegalitate, Filip a comis-o după trei ani. În 1994, fostul edil a "reîmproprietărit" Mănăstirea cu terenuri pe care aceasta nu l-a deţinut niciodată, păgubind şi oraşul, şi familiile de orădeni care aveau acte pe ele.

Credite mortale

Un om de afaceri s-a sinucis, iar un altul a ajuns să se declare dus cu pluta din cauza creditelor bancare. Ioan Ilisie şi-a tras un glonţ în inimă după ce Banca Italo-Romena i-a scos la vânzare centrul comercial din Velenţa, iar controversatul constructor Călin Raita invocă "insanitatea de spirit" pentru a scăpa de un credit cu cântec, luat de la aceeaşi bancă.

"Concediaţi" de neveste

Aproximativ 30 de preoţi bihoreni riscă să nu mai poată sluji în biserici, pentru că s-au recăsătorit. Printre cei obligaţi să rămână prizonierii unor căsnicii eşuate, după ce Sfântul Sinod a hotărât ca preoţii divorţaţi, divorţaţi şi recăsătoriţi sau văduvii recăsătoriţi nu sunt vrednici să slujească, se află şi apropiaţi ai episcopului Sofronie.

Punte ruptă

Proiectul viitorului pod rutier dintre Ioşia şi Rogerius a pus conducerea oraşului în conflict cu locuitorii din Splaiul Crişanei şi Sovata. În vreme ce ecologiştii, între care se află chiar fostul consilier pe probleme de mediu al primarului Ilie Bolojan, spun că podul poate dăuna zonei, viceprimarul Gheorghe Carp susţine că investiţia va fluidiza traficul şi va reduce poluarea.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Viceprimarul Gheorghe Carp: "N-am trădat pe nimeni"

Dacă paradoxul ar putea fi întrupat, Gheorghe Carp ar fi una din variantele credibile. Chirurg pediatru şi, teoretic, profesionist de fineţe, din 2008 răspunde de drumurile şi podurile Oradiei, de a ajuns să se înjure cu drumarii. "Ştampilat" pe viaţă drept omul PDL, a întors armele împotriva foştilor tovarăşi, înrolându-se în tabăra liberalului Ilie Bolojan. Mai nou, şi-a ridicat în cap locuitorii străzii Sovata pentru că vrea să le facă cu de-a sila un pod peste Crişul Repede...

"Roata" Morii nu se-nvârte!

Culmea ghinionului: cinci familii de pe strada Morii au rămas neracordate la sistemul de canalizare, deoarece zona unde locuiesc e mai joasă decât restul străzii. Deşi ceilalţi vecini se vor bucura şi de avantajele asfaltului, cele cinci familii vor rămâne tot cu drumul prăfuit în faţa caselor, câtă vreme autorităţile nu găsesc o soluţie să le bage canalizare.

"Reformă" pe antipatii

Restructurarea spitalelor, croită în taină şi folosită de manageri împotriva medicilor incomozi. Singura unitate unde managerul a consultat doctorii înaintea reducerii numărului de paturi e Spitalul Judeţean, în timp ce şefele de la Maternitate şi Municipal se pregătesc să "taie" din secţiile medicilor cu care au conflicte personale.

Iosif, vindecătorul

Un orădean specialist în proteze ortopedice a lucrat voluntar în Haiti, unde marele cutremur din luna ianuarie a schilodit mii de oameni. Timp de aproape o lună, tehnicianul Iosif Pop, de la Centrul Theranova, a pregătit protezarea a 15 copii şi adolescenţi rămaşi fără mâini şi fără picioare.

În zodia "săgetătorilor"

Cei mai buni jucători de darts din România se adună pentru prima oară la Open-ul Oradiei. Amatorii sportului de pub le pot demonstra profesioniştilor că ţintesc mai bine decât ei şi, cu puţin noroc, pot încasa marele premiu pus la bătaie.

Viaţa în ritm fierbinte

Salontanca Florentina Lung îmbină utilitatea facultăţii de calculatoare cu plăcerea cursurilor de salsa. Florentina se pregăteşte să devină programator web cu diplomă, iar între cursurile de la facultate se perfecţionează în dansurile latino.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON