URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împăratul şpăgilor

Constantin Romanul, prorectorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu.

Universitarul, şef de secţie la Spitalul Judeţean, a fost denunţat de mai mulţi studenţi că-i promova la examene doar contra unor "taxe" între 50 şi 200 euro, fiind prins în flagrant cu ajutorul unor tinere care l-au filmat când încasa banii pentru sesiunea de vară.

Porumbel sau uliu?

Adolescentul Darius, bătut până la comă lângă Paris, este un ţigan rebel de 17 ani din Gepiu, cap al unei familii cu trei copii şi tâlhar de renume comunal.

În timp ce presa din toată Europa speculează că tânărul poreclit Porumbel a fost pedepsit ba pentru un furt de la traficanţii de droguri, ba fiindcă i-ar fi învins la fotbal pe vecinii de ghetou, consătenii îl descriu ca pe un bandit ce jefuia bătrâni şi copii sub ameninţarea cuţitului.

Gyuszi incompatibilul

Pregătit de UDMR Bihor pentru funcţia de subprefect, fostul consilier municipal Iulius Delorean riscă să nu poată ocupa legal niciun post de funcţionar public.

Concediat pe 29 aprilie de la Zona Metropolitană Oradea, în perioada 5-19 mai UDMR-istul a avut în paralel atât calitatea de funcţionar la Primăria Biharia cât şi pe cea de consilier local în Oradea, ceea ce pe lege l-ar împiedica să ajungă înalt funcţionar public.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Florian Serac, managerul SC Turism Felix SA: "Facem concurenţă serioasă vecinilor maghiari"

Pe Florian Serac, fost parlamentar şi prefect PSD la finele anilor '90 - mijlocul anilor 2000, acum manager al SCT Felix, reporterul l-a găsit semnând un teanc de acte, cele mai multe devize de lucrări şi facturi emise de firme de construcţii.

BIHOREANUL l-a provocat să vorbească despre riscurile ca staţiunea să urmeze soarta altora din ţară, care au decăzut aproape până la desfiinţare, despre investiţiile pentru modernizare, nu puţine, dar şi despre piedicile de care se "bucură" chiar din partea autorităţilor.

La timp!

Mişcare surprinzătoare la vârful Justiţiei locale. La nici un an după ce a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan abandonează subit magistratura, pentru mult mai puţin măgulitorul statut de pensionar. Ce-i drept, un pensionar de lux, cu venituri inaccesibile muritorilor de rând, estimate la peste 3.000 euro lunar!

La capătul unei "domnii" marcate de obsesia de discreţie, Dana Cigan nu şi-a schimbat stilul, refuzând să explice motivele pensionării cu un deceniu înaintea limitei de vârstă. Speculaţiile nu au întârziat să apară, odată ce s-a aflat că Inspecţia Judiciară a CSM tocmai propusese revocarea ei din funcţie. Motivul? Diverse carenţe manageriale...

Parcări pe lângă lege

Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice.

Verificările făcute de subprefectul Cristian Bitea pun sub semnul întrebării însăşi legalitatea funcţionării Serviciului Parcări, care a fost înfiinţat fără formalităţile cerute de lege, gestionează parcări create prin dispoziţii ale primarului, fără avizul Poliţiei Rutiere, şi sancţionează şoferii de două ori pentru aceeaşi contravenţie.

Săracii bogaţi

În timp ce instituţia se îndatorează băncilor ca să aibă din ce face plăţi, şefii Universităţii din Oradea iau salarii lunare de mii de lei.

Depăşindu-l cu mult pe rector, prorectorul Ioan Gheorghe Ţara câştigă 9.200 de lei, bani la care adaugă o sumă însemnată, în medie 6.000 lei lunar, şi din proiecte europene.

"As" exterminat

Zeci de copii orădeni s-au întrecut într-o competiţie dedicată uneia dintre cele mai bune jucătoare orădence de tenis, care a pierit în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Multiplă campioană naţională şi medaliată la campionatele balcanice în perioada interbelică, orădeanca Lenke Ziszovits Popper a fost prima sportivă din România premiată de Regele Carol al II-lea.

TIME OUT

Poftiţi în şa!

"Nu-mi mai pot lua zâmbetul de pe faţă!", le strigă micuţa Nadia, ţopăind veselă şi candidă, surorii mai mari şi mamei care le-a adus pe amândouă la cea dintâi lecţie de călărie.

În vârstă de 8 şi 10 ani, Nadia şi Eva au urcat pentru prima oară în şa, dar fărâma de teamă de la început a fost acoperită de entuziasm şi de dragoste pentru căluţii care le-au plimbat cuminţi. Întâi la pas, apoi la trap şi, după câteva lecţii, chiar şi în galop...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON