URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctori mincinoşi

Patronul Spitalului Pelican, dr. Ovidiu Gogu Cacuci, a fost prins beat criţă la volan şi a încercat să scape minţind cu tupeu, rând pe rând, poliţişti, procurori, judecători... Cunoscutul ortoped, condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, a pretins că se temea de ac pentru a întârzia analiza de sânge, iar apoi a vrut să combată rezultatul folosindu-se de mărturiile a doi prieteni legişti, Răzvan Oros şi Camelia Buhaş, primul inventând o petrecere inexistentă, iar cea din urmă o expertiză trasă de păr, care justifica alcoolemia penală printr-o cură de... slăbire.

"Malpraxis" la CAS

Managerul spitalului New Medics, Dacian Foncea, cere demiterea şefului CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe, şi a adjunctei Mirela Laza, pentru incompetenţă şi favorizarea concurenţei. Foncea l-a reclamat pe Ionuţ la Direcţia Antifraudă a CNAS şi îl ameninţă cu procurorii fiindcă a redus abuziv fondurile pentru clinica sa, în timp ce pe Laza o acuză că a protejat interesele rivalilor de la Pelican.

Atenţie, teren minat!

Legea privind vânzarea terenurilor extravilane, menită să reglementeze tranzacţionarea ogoarelor către străini, îngreunează vânzările între... români. Triplarea tranzacţiilor cu terenuri de la începutul lunii aprilie, înainte de intrarea în vigoare a Legii 17 din 2014, a fost urmată de o prăbuşire a pieţei funciare, pe fondul întârzierii normelor de aplicare a noii legii.

Lovitura la centură

Zona Metropolitană Oradea cere Consiliului Judeţean Bihor să promoveze cu prioritate proiectul centurii ocolitoare care să lege comunele Sântandrei şi Biharia. Fără excepţie, primarii din ZMO cer şefilor judeţului să-şi revizuiască proiectele strategice şi să promoveze şoseaua de centură ca proiect prioritar, deoarece în caz contrar asociaţia se va bate cu CJ pe fondurile europene, cu riscul ca ambele tabere să piardă banii.

ORADEA NOASTRĂ:
Oradea la bani mărunţi

Oficial ne merge bine. Raportul privind starea economică şi socială a oraşului pe 2013, prezentat marţea trecută Consiliului Local de conducerea Primăriei, arată pentru prima dată după izbucnirea crizei o uşoară revenire a economiei locale. S-au făcut investiţii, au sporit încasările la bugetul local, iar indicatorii oraşului au crescut. "Oradea este pe un drum bun, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut", spune primarul Ilie Bolojan.

Lumea trenuleţelor

Un grup de orădeni pasionaţi de trenuri au recreat, în miniatură, căi ferate, staţii şi peisaje din ţară pe care se plimbă machete de locomotive şi vagoane româneşti. În premieră, asociaţia Clubul Feroviar Crişana organizează pe 10 şi 11 mai, la Oradea, o expoziţie cu trasee de căi ferate din România şi din Ungaria, la scară redusă, complet funcţionale.

Parcare la înălţime

Prima parcare supraterană din Oradea a fost finalizată şi din 15 mai va fi deschisă şoferilor, gratuit până în 15 august. Parkingul din spatele Tribunalului a fost realizat de firma Construcţii Bihor cu peste 4 milioane de euro şi are 457 de locuri dispuse pe cinci şi şase niveluri.

Fără milă!

Iubitorii de câini din Oradea au intrat în alertă: în adăpostul Grivei a început eutanasierea câinilor cazaţi de cel puţin 14 zile. Deşi în iarnă promiteau că nu vor omorî câinii care încap în cele 150 de locuri din adăpost, edilii s-au răzgândit şi au hotărât ca, după termenul maxim de două săptămâni prevăzut de lege, toate patrupedele să fie eutanasiate.

De vorbă cu maeştrii

Proaspăt laureat al Premiului de Excelenţă oferit de UNITER, Victor Rebengiuc, considerat unul din cei mai mari actori români, va sta la taclale cu orădenii, joi seară, la Teatrul Regina Maria.
Protagonist a zeci de filme şi spectacole de teatru, maestrul este invitatul regizorului orădean Radu Vaida în cea de-a cincea ediţie a proiectului "Dialoguri interioare", care îşi propune să prezinte publicului oamenii din spatele marilor artişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai cautati
Uitati-va in instanta si obsevati ca sant pe rol procese pt alcool de vreo doi trei ani....asta ce va spune????va traduc.....s-a incercat scaparea....altminteri situatia e foarte clara..te-am prins baut te-am ars...in cazul in care se tergiverseaza e clar....oare procurorii n-au nici o treaba ...astia sant pericol public..vine un nebun si te omoara...si mai vedem si omor din culpa....
Postat 05 Mai 2014, 10:44 de 2/15
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON