URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecători sau infractori?

Scandalurile de corupţie ridică mari semne de întrebare asupra magistraţilor de la Curtea de Apel. Chemată să judece propunerea de arestare a colegului său, judecătorul Mircea Puşcaş, şefa Secţiei Civile, Florica Roman, a fost nevoită să se abţină ruşinos, după ce reprezentanţii DNA i-au "amintit" că este vizată şi ea de o anchetă, suspectată fiind că a luat 5.000 euro şpagă ca să intervină în favoarea unui bărbat acuzat de tentativă de viol.

Dictatura mediocrilor

Pentru că le cere studenţilor să înveţe, o profesoară a Facultăţii de Medicină s-a pomenit bătută. Deşi a fost lovită în stradă la comanda studenţilor, Georgeta Şerban n-a găsit sprijin la colegii din departamentul de Farmacie, pe care, de altfel, îi suspectează că vor să o înlăture din facultate deoarece nu acceptă să promoveze studenţii piloşi.

Ne-au blocat ilegal!

Municipalitatea riscă să returneze şoferilor sute de taxe încasate din blocarea maşinilor. Imobilizată şi taxată cu 120 lei de către Poliţia Locală pentru că a parcat neregulamentar în faţa Tribunalului, avocata Florina Căpuş a obţinut anularea în instanţă a prevederilor referitoare la blocarea autovehiculelor, ca fiind nelegale, precum şi anularea sancţiunii şi returnarea taxei, cu plata dobânzilor aferente.

"Muşcat" de Primărie

Singurul centru de dresaj canin din Oradea a fost demolat din cauza unei trânteli imobiliare cu iz politic. Deşi în 2006, după ce a dresat câinii fostului edil Petru Filip, primise gratuit pe 10 ani 700 de metri pătraţi, Asociaţia Canină Agility a fost evacuată de fostul consilier PDL Vasile Petruţ, căruia municipalitatea îi vânduse acelaşi teren în 2007, odată cu fosta sală de box a CSM Oradea.

În cor pentru Bihor

Deoarece Clujul a "deşertificat" economic toate judeţele din actuala regiune Nord-Vest, politicienii bihoreni vor ca Oradea să fie musai centrul unei viitoare regiuni Crişana. Şefii de partide, parlamentarii, conducerea judeţului şi a Oradiei se opun premierului Victor Ponta, care plănuieşte transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în regiuni administrative şi, implicit, menţinerea Bihorului în "subordinea" Clujului.

Jos antena!

În premieră naţională, Judecătoria Oradea obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă după ce un bărbat a reclamat că aceasta i-a dăunat grav sănătăţii. Orădeanul Pavel Mudura a demonstrat că antena amplasată de Vodafone deasupra locuinţei sale emite radiaţii electromagnetice care i-au provocat afecţiuni cerebrale ce l-au trimis pe masa de operaţie.

Finanţări cu amendă

Bucurie degeaba: Cu cât câştigi mai multe fonduri europene, cu atât mai mult eşti penalizat. Primăria şi Compania de Apă sunt puse în situaţia de a plăti din propriile bugete penalizări de circa un milion de euro pe care le decid autorităţile de management din ministere pentru nereguli născocite la proiectele în derulare.

Buletin pe bani

Funcţionarii din Sânmartin sunt acuzaţi că ar condiţiona eliberarea actelor de plata dărilor locale. Deşi e proprietarul unei vile în Băile 1 Mai, unde vrea şi poate legal să-şi stabilească domiciliul, unui orădean i-a fost refuzată eliberarea cărţii de identitate la noua adresă pe motiv că mama sa, colocatară în casă, nu şi-a plătit la zi taxele la Primărie.

Pălincar de frunte

Un bihorean a fost singurul producător tradiţional de pălincă din Ardeal invitat la cel mai mare târg internaţional de produse bio, de la Berlin. Continuatorul unui meşteşug popular preluat de la bunicul său, un ţăran din Tulca s-a dus în inima Germaniei, unde i-a lăsat mască pe nemţi cu aspra pălincă de Bihor, pe care a asortat-o cu slănină afumată şi ceapă roşie.

Zilele Zăpezii

Cei care nu s-au săturat încă de iarnă au un motiv în plus să se bucure de anotimpul alb. Primăriile din Arieşeni şi Nucet vor organiza, în două săptămâni consecutive, câte o ediţie a "Serbărilor Zăpezii", fiecare pe pârtia care o are în "parohie".
Dacă bihorenii nu au stabilit încă un program clar, Primăria Arieşeni a pregătit deja focuri de artificii, concerte, dar şi concursuri, inclusiv pentru îndrăgostiţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
continuare 7 bis
"Penalizati romaneste". Mecanismul de functionare nu este deloc complex, asa cum stangaci si pe alocuri agramat ni se explica. Cica,"complexitatea complica, insa, lenorm lucrurile". Procedura e cat se poate de simpla. Mai intai citesti conditiile de acoradre a banilor nerambursabili si apoi: 1. Intocmesti proiectul (se presupune ca este corect-ghinion). 2. Il verifici si apoi ti-l asumi (prin semnatura). 3. Depui aplicatia pentru obtinerea finantarii. 4. Semnezi contractul (ceea ce presupune ca il citesti - si culmea- ca si intelegi clauzele, deci te obligi sa le respecti (asta daca esti un om respectabil)). 5. Executi lucrarile asa cum sunt ele in proiect (daca nu - atunci "primesti corectii" sau anunti finantatorul ca esti prost - in sensul ca nu e bun proiectul si ca vrei sa-l modifici, dupa care se repeta pasii 1-4. 6.Soliciti banii pentru lucrarile executate justificand cu acte ceea ce ai lucrat. Pentru putori si analfabeti este extrem de complicat. Altfel, pentru cei ce lucreaza in fiecare zi nu pare vreun program NASA. Nu vi se pare? Daca mai stergeti comentariul il voi rescrie de cate ori e nevoie.
Postat 06 Februarie 2013, 17:22 de cheguevara
Directia Atehnica a Primariei
Un domn celebru care ti-a fost sef, fostul viceprimar CARP, spunea odata intrigat si simpatic, unui angajat al CAO - "ma vezi pe mine pompier?" Eu te vad portar la I.T.M. cu pasiuni adolescentine pentru "formele" legale ale angajatilor executantilor. Nu era mai simplu sa ceri printr-o simpla adresa catre I.T.M. sa verifice ceea ce te interesa? Ca de-aia e Inspectoratul Teritorial de Munca. Si nici nu te mai "corecta" nimeni. Culmea absurdului, nu-i asa? In ce priveste Medicina Muncii e putin mai complicat pentru ca in logica aceluiasi absurd ar trebui sa-ti iei mai intai doctoratul - "ca sa devii doctor". Ca daca e cu medicina... Dar la medicina e cu 6 ani si nici nu te primeste cu studii "aproape integral terminate". Oricum, LA MAI MARE!
Postat 04 Februarie 2013, 23:52 de cheguevara
BA PLATIM - toti
\"Penalizarile s-au decis ... cand lucrarile erau aproape integral terminate\" - asta e culmea absurdului! Asa cum probabil sunt si studiile soricelului zglobiu - Mircea Ghitea - \"aproape\" integral terminate. Daca lucrarile au fost \"finalizate\" - corect TERMINATE si mai corect RECEPTIONATE, in septembrie 2011 si O.U.G. 66 cu privire la corectii a fost aprobata in vara lui 2011atunci, pe cale de consecinta (ilogic pentru personaj) \"este discriminare\"! Ai uitat ca pe str. Iuliu Maniu ai decontat lucrari care nu erau in proiect? Cum se face ca toate proiectele primariei sunt fara suplimentari sau renuntari si se deconteaza exact la leu ca in proiect si in contract? Poate pentru ca intotdeauna mai au si altii de lucru pe traseul lucrarilor si in cazul acelora intotdeauna e nevoie sa suplimenteze bugetul pentru a acoperi toate greselile, sau mai grav poftele (a se citi dorintele) primariei - generic - ca sa nu dau nume. \"Scuarurile\" din Piata Unirii vi se par o lucrare terminata? Canalizarea din pasajul Vulturul Negru nu tine de CAO? Poate. Dar nu mai stie nimeni daca lucrarea a fost facuta pe cheltuieli de intretinere la CAO sau SI pe bani din P.O.R.
Postat 04 Februarie 2013, 23:31 de cheguevara
continuare 6
Corectiile, aflam ca au fost aplicate dupa ce banii au fost platiti constructorilor?!! De ce au fost platite lucrari care nu sunt conforme? Nu conteaza, atat timp cat fiecare isi ia partea. Speranta moare ultima. Sperati ca politic sau nu o sa rezolvati problemele? Sau mizati pe faptul ca o sa-i schimbati pe cei de la Autoritatea de Management care au respectat procedurile. Desteptul SEF Marius Mos e revoltat ca autoritatea de management refuza sa consilieze beneficiarii. Poate ca nu pot consilia astfel de personaje si mai ales astfel de actiuni si activitati. Oricum nu acesta este rolul autoritatii. Este normal pentru cei care au facut scoala consiliati la examene (probabil si in scris - in locul lor), chiar de catre unii profesori, sa traiasca tot restul vietii cu convingerea ca cei ce sunt pusi sa-i controleze, au obligatia sa le faca temele, sa-i "consilieze", sa-i ajute si in general sa le spuna ce au de facut "ca sa fie bine" pentru ca ulterior toate acestea sa se intoarca exact impotriva celor care i-au ajutat. Atitudine de milog, incompetent cu damf de doctor in functia de sef (director sau orice post - numai de conducere sa fie)!
Postat 04 Februarie 2013, 22:38 de cheguevara
continuare 5
Gavra, poate ne spui cum ai reusit performanta sa atribui contractul de la statia de epurare din Tinca, firmei Rono de pe locul 3, unde este director chiar Ciordas, demis de primarul Bolojan pentru fapte penale. MAI TINETI MINTE DOMNULE BOLOJAN? Sau o sa spuneti, din nou, ca nu acesta este motivul pentru care l-ati demis. Poate ca o sa spuneti, ca si in cazul lui Tomulescu si Ciursas, ca nu dumneavoastra l-ati demis, ceea ce, si atunci si acum ar fi un fals (minciuna). La acea vreme replica lui Gavra a fost \" Victor (Ciordas) ramane prietenul nostru\"! ??? Asta in conditiile in care Rono face si supervizarea lucrarilor. Nici despre asta nu stiti nimic domnule Bolojan? Cum este posibil ca o firma sa-si supervizeze singura lucrarile? Pana unde pot continua toate acestea? Sau daca Rono lucreaza pe supervizare in subantrepriza este in regula? Si va mai mirati de corectiile financiare. Ele sunt doar inceputul. De ce pe site-ul CAO nu apare niciun contract atribuit catre RONO? Pentru ca acolo lucra Kuntz? Acum mai este sau nu in conflict de interese? Dar Radu Ciursas?
Postat 04 Februarie 2013, 22:21 de cheguevara
continuare 4
Corectia "preventiva" de 10% de la Beius este prezentata "laic" asa cum este si Gavra cel putin cand explica sau cand cere sa i se explice ceva. Ar trebui sa stie ca nu se aplica de catre nicio autoritate responsabila cu fondurile europene corectii preventive. Ele sunt bazate pe fapte. O fi din cauza conditiilor de la licitatie ca executantul sa faca tot ce vrem noi, dar noi nu stim de fapt ce vrem. De ce a trebuit sa completati documntatia cu ridicarile topo si studiul hidro? Apropos, ati pus ridicarile topo de la drumul forestier reabilitat de Selina pe bani europeni, ca fiind traseul conductei de apa de la Feredeu pana la Beius, trecand prin Finis. Si mai vreti ca cei din Finis sa fie de acord! Studiul hidro este de fapt o lucrare de diploma sau doctorat (ca la cum e facut e cam acelasi lucru). Plagiati, plagiati ca in final va fi original. Nu conteaza ca nu este domeniu public si deci sumele cheltuite nu sunt eligibile, dar voi cereti monitorizare si alimentare cu energie electrica, chiar daca nu aveti unde sa puneti stalpii! Sau nu conteaza ca se executa o singura sapatura si se platesc doua, ca devin lucrari ascunse. Sunt poze! Si, ghinion, s-au inventat si sondajele.
Postat 04 Februarie 2013, 21:34 de cheguevara
continuare 3
Daca vi se pare ca neregulile imputate frizeaza ridicolul, atunci poate ca nu intelegeti gravitatea faptelor. Da, CAO a pretins experienta similara cu cea de la ISPA ca sa poata castiga cine trebuie (ca doar cu cei de la ISPA ne-am \"inteles\" bine). Ca firma castigatoare trebuie sa aiba musai punct de lucru in Oradea vi se pare normal? Comisiei Europene si nu numai, NU. Asta doar ca IGNAT Georgica si fosta KUNTZ impreuna cu Gavra sa fie siguri ca in cazaul in care cineva le pune o intrebare sa fie cineva la indemina ca sa poate raspunde \"competent\" si repede. Mai bine ne-ati spune daca in afara pretului cel mai scazut, mai este si alt criteriu de atribuire. In curand va trebui sa suplimentati contractul pentru ca la pretul cu care s-a castigat, ori serviciile sunt proportionale, ori nu sunt aferente intregului proiect. Suplimentarea o s-o faceti din buget ca la alte investitii? Cand o sa anuntati? E buna strategia cu contestarea corectiilor (penalizarilor). O sa spuneti ca inca nu s-a terminat investitia si ca urmare nu e nimeni abilitat sa se pronunte pana la final. Toate astea ca sa se amine pana dupa terminarea noului mandat al primarului. Modelul Basescu.
Postat 04 Februarie 2013, 21:18 de cheguevara
continuare 2
Este ridicol ca un director ce raspunde de implementarea unui proiect de 100 de mil. euro, nici nu stie ce are de facut. Dar e bine pentru ca cei ce nu stiu, sunt cei ascultatori. Nu-i asa domnule BOLJAN? Cat tupeu si nesimtire iti trebuie ca sa spui, cand habar nu ai, ca "reprezentantii finantatorului nu au avut nicio obiectie la documentatiile noastre". Ce documentatii ai tu GAVRA? Comisia Europeana si-a dat acordul asupra Studiului de Fezabilitate.Punct. Aveai obligatia sa intocmesti caietele de sarcini pt. licitatie cu respectarea conditiilor pe care ti le-ai asumat la semnarea contractului. Sau tu nu stii nici acum ca suntem tara membra U.E.? Degeaba esti suparat acum pe cei de la M.M. pentru ca si tu si BOLOJAN, pe vremea cand va sustineau UDMR, nu erati suparati ca Borbely v-a aprobat aplicatia. E greu cand tot timpul pe tine trebuie sa te "AJUTE" cineva, ca sa-l poti si tu AJUTA. Poate nu stiu toti ca maxima asta iti apartine si te reprezinta perfect. Ca doar ... gura - adevar graieste. Poate ca s-a saturat si Autoritatea de Management de minciunile "profesioniste" de pana acum. Sau poate pur si simplu anticipezi impreuna cu primarul ca nu e bine ca Min. Mediului e la PSD?
Postat 04 Februarie 2013, 20:51 de cheguevara
continuare 1
Nu inteleg nevoia de a ne explica acum, cand nu i-a intrebat nimeni, nici pe MOs nici pe GAVRA, de ce au primit ei \"amenzi\" la sfarsitul lui 2012, cand saptamana trecuta Gavra se lauda ca la sfarsitul lui 2014 se termina toate lucrarile. Sa-i fi pus Bolojan sa spuna ceva dupa idiotenia cu arendasul, care il viza inclusiv pe primar. Buba s-a spart dar puroiul a ramas. Domnule Mos, nu stiu ce functie ocupi, pentru ca in afara de a fi \"SEF\" post care ma indoiesc ca exista, cred ca ai fost numit fara sa stii ce ai de facut si fara rezultate la absorbtie. Dupa titratul Bolos, promovat de Bolojan la Bucuresti, dupa ce a absorbit vreo 180 de milioane de euro, fara sa mai stie si altcineva (dar da bine in C.V.), campion nu-i asa la absorbtie, cred ca ai fost pus ca sa absorbi cu paiul bulele de aer din Fanta. Habar nu ai ce inseamna neregulile minore. Numai tu poti interpreta niste nereguli. Ce stii tu, cel mai inalt dintre pitici, despre clauzele contractuale cu privire la nereguli? Este rusinos sa mai apari in public atat timp cat singura lectie invatata este \"le vom contesta pe toate\". Stii tu in ce cont se \"strang\"?! banii din corectii?(adica banii pe care nici macar nu ii primesti?).
Postat 04 Februarie 2013, 20:30 de cheguevara
continuare
Aflam noutati! Pana ieri CAO raspundea de implementarea proiectului ca ARENDAS. Azi aflam ca si Municipalitatea trebuie sa plateasca. Pana acum Aparegio, cu Bolojan la conducere nu stia ca raspund impreuna?"Autoritatile fac tot posibilul ca lucrarile sa nu fie finantate la valoarea contractuala". Dar tu, Gavra cand din lene sora cu putoarea ai pus ca singur criteriu de atribuire "pretul cel mai scazut" ce ai facut de fapt? Contractele adjudecate la 48% din pret nu au dus la pierderea banilor europeni? Acum te plangi ca te penalizeaza cu 25% din valoarea contractului pentru ilegalitati?
Postat 04 Februarie 2013, 17:25 de cheguevara
Daca n-as minti, n-as trai, si/sau invers
"Contestam!" Daca tot platesti manageri, asta nu inseamna ca angajatii CAO trebuie sa fie mai putin destepti (prosti). Este o conditie de acordare a finantarii! Desteptule - fost presedinte al CA! O firma de apartament cu 1 an experienta nu are cum sa te "ajute". Dar firma Rono, tot de apartament, condusa de finul tau Ciordas, cu probleme majore de caracter , chiar si penale, te poate AJUTA? Are mai multi ani de experienta, chiar mai multi ani intr-un an - cum ar fi KUNTZ, fiul ei, Ciordas, fiica lui, fiul lui Ciursas (Radu) seful comp. Tehnic, cel ce avizeaza ceea ce toti acestia produc, si ulterior ii pune pe altii sa si plateasca. Nu te mai lamenta, cand si altii aplica, tot ca arendasii, dar pt. minister, ceea ce suav definesti a fi penalizare "romaneasca". E cam nasol si de tine si de Bolojan cand nu mai e ministerul la PNL. Altfel nu cred ca simteai nevoia sa explici prost cum tu esti harnic si altii te amendeaza pentru asta. Apropos, chiar semeni cu un controlor de bilete.
Postat 04 Februarie 2013, 17:02 de cheguevara
"Finanţări cu amendă"
Jenante observaţii, în condiţiile în care autoritatea de management l-a prins pe beneficiar "cu pantalonii în vine" la capitolul licitaţii cu dedicaţie. Doar că între a demonstra şi a "aresta", respectiv a "penaliza", e o deosebire în avantaj local.
Postat 04 Februarie 2013, 10:29 de TAMTAM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON