URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2019, 13:40

Nu miroase-a bine! Acoperit de mirosuri insuportabile, Sântandreiul ar putea "găzdui" şi un incinerator 

Nu miroase-a bine! Acoperit de mirosuri insuportabile, Sântandreiul ar putea 'găzdui' şi un incinerator  PUTE! Indignaţi de duhoarea care le împute aerul, peste 200 de localnici din Sântandrei au protestat săptămâna trecută, sub supravegherea jandarmilor, în faţa căminului cultural. "În al nostru iubit sat, Aerul pute-a căcat!" şi "Nutripork de ce ne-mpuţi? / Ar fi timpul să te muţi!", au scandat oamenii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duhoarea porcină ţine localnicii din Sântandrei în case. Curţile cu gazon, filigoriile umbrite şi piscinele îmbietoare din aşezarea învecinată Oradiei stau nefolosite. Afară rezistă doar cei cu stomacul tare ori cu nasul înfundat. 

Săptămâna trecută, n-au mai rezistat nici aceştia şi au ieşit în stradă. "Oamenii sunt revoltaţi! De aproape o lună pute toată comuna de la dejecţiile deversate pe câmp de fermele din zonă. În loc să se rezolve problema aceasta, mai nou am aflat că urmează să se construiască şi un incinerator de animale de mare capacitate", spune preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, Carmen Lezeu.

Protest anti-duhoare

Localnicii s-au adunat marţi seară la 8 în faţa căminului cultural. Tineri purtând simbolic măşti medicinale, părinţi cu copii mici de mână şi ţânci alergând prin mulţime au umplut platoul delimitat de şosea. Protestatarii au venit pregătiţi cu lozinci şi sloganuri alese în urma unui concurs organizat de scriitoarea Lili Crăciun pe grupul de socializare "Sântandrei Metropolitan Area" de pe Facebook. Din cei peste 4.800 membri ai grupului s-au mobilizat puţin peste 200, dar efectul a fost puternic. "Vrem asfalt şi trotuare / Şi primim doar poluare", au scandat localnicii cel mai votat slogan al serii. 

Protestatarii au cerut la microfon prezenţa primarului Ioan Mărcuş, a reprezentanţilor grupului de firme Nutripork, care deţine fermele de pui şi porci din zonă, şi ai Asociaţiei Acţiunea Felix, proprietara unei ferme de vaci. N-a venit, însă, nimeni! Când au vrut să protesteze şi în faţa Primăriei, în imediata apropriere, jandarmii s-au opus. "Nu ne lasă! Zic că nu avem autorizaţie de miting ca să ne putem muta", a spus un bărbat. Revoltat, un altul i-a întrebat pe poliţiştii locali câte camioane cu dejecţii au oprit în Sântandrei, fără să primească răspuns. "O fi secret de serviciu", au ironizat localnicii.

Un incinerator "sănătos" 

Nemulţumiţi că mirosul de dejecţii le strică aerul, oamenii nici nu vor să audă de construirea unui incinerator de animale în comună. La jumătatea lunii mai, firma Ecoprovet, condusă de Monica Cristina Câmpean, fiica patronului grupului Nutripork, Iosif Pazuric, a solicitat Primăriei Sântandrei un certificat de urbanism pentru amplasarea unui incinerator de animale pe un teren din Palota aflat în proprietatea societăţii, între fermele de pui şi porci. 

Apoi, pe 31 iulie, firma a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor un memoriu de prezentare pentru autorizarea incineratorului. Conform documentului, elaborat de firma Acormed, aparţinând Olimpiei Mintaş (foto), incineratorul de mare capacitate, de tip IncinerPro i 1750, cu un depozit frigorific de 55 tone pentru cadavre şi o capacitate de ardere de 2 tone de material organic pe zi, pare la fel de prietenos cu mediul precum aerul de munte. "Cea mai importantă sursă de poluare a atmosferei o reprezintă procesele de ardere a carburanţilor la motoarele cu ardere internă", susţine Mintaş în document.

Nu vor alt poluator!

Considerată "specialistă de serviciu" a Nutripork, înlăturată de la conducerea APM Bihor în decembrie 2017, când era la un pas să aprobe înnoirea autorizaţiei de mediu a fermei de porci din Oradea pentru care tot ea făcuse, în privat, documentaţia, Mintaş nu are nicio credibilitate în faţa localnicilor.

"Incineratorul va emana substanţe poluante. Cele mai periculoase sunt bioxanii şi furanii", reclamă preşedintele SMA, Carmen Lezeu (foto), chimist de profesie, explicând că acestea pot pătrunde în epidermă şi chiar să afecteze laptele matern, cu consecinţe asupra copiilor sugari. 

Revoltaţi, localnicii au depus la APM un memoriu cu peste 200 de semnături prin care au cerut emiterea unui acord de mediu "nefavorabil" pentru construcţia incineratorului. Sătenii reclamă că, având în vedere proximitatea unor ferme cu 20.000 porci şi 400.000 pui, impactul asupra mediului ar trebui însumat la toată platforma industrială, dar şi că instalaţia nu respectă distanţa minimă de protecţie sanitară, de 500 metri faţă de cea mai apropiată locuinţă, un fost cămin de nefamilişti de la poarta complexului. 

"După codul de deşeu indicat, putem suspiciona că acest incinerator va fi urmat de o nouă investiţie, respectiv un abator, o altă sursă de poluare a căror emisii cumulate cu cele existente ar creşte gradul de poluare", se menţionează în memoriu.

Tăcere urât mirositoare

În ciuda demersurilor BIHOREANULUI, patronul Nutripork, Iosif Pazuric, şi omul său, Olimpia Mintaş, s-au dovedit imposibil de contactat pentru a da lămuriri. Omul de afaceri a avut o singură ieşire publică, declarând Jurnalului bihorean că grupul de firme face fertilizări pe terenurile recoltate din zona Sântandrei, adică presară pe ele dejecţiile din ferme. Patronul a precizat că are "toate documentele necesare", chiar dacă "în funcţie de cum bate vântul, pot apărea diferite mirosuri". 

Pazuric nu a făcut însă nicio referire la incineratorul Ecoprovet, aflat încă în stadiul de avizare la APM, cum de altfel nici conducerea acestei instituţii nu are încă un punct de vedere. "Nu mă pot antepronunţa. În 20 de zile de la primirea memoriului tehnic trimitem documentaţia membrilor Comisiei de Analiză Tehnică, din care fac parte reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile cu sănătatea publică, de la DPS la Apele Române, care la rândul lor depun în 20 de zile un punct de vedere în scris", spune directoarea APM, Sanda Mercea. 

Potrivit acesteia, membrii CAT vor decide într-o şedinţă comună dacă vor solicita sau nu un studiu de impact asupra mediului. "Dacă se merge pe studiu de impact, se va face şi o dezbatere publică". Dacă şi unde rămâne, deci, de văzut...

"Şi pe mine mă deranjează" 

Până la derularea formalităţilor, localnicii se luptă cu duhoarea. "Chestia cu mirosurile există. Nu poate nimeni contesta", recunoaşte primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş (foto). Edilul susţine că ar fi participat şi el la protest, dar a avut un deces în familie. "Şi pe mine mă deranjează mirosul, că locuiesc în centrul comunei".

Spre deosebire de majoritatea localnicilor care se opun construcţiei incineratorului, primarul şi-ar dori o rezolvare a problemei mirosurilor fără afectarea platformei industriale. "Nutrientul funcţionează cu toate avizele legale. E cel mai mare contribuabil la bugetul local, cu 400.000 lei pe an, cât n-au alte comune buget total. Nu e uşor să spui: «Luaţi-vă lucrurile şi duceţi-vă»!", spune Mărcuş. Şi, culmea, s-ar putea să aibă dreptate...

(In)acţiunea Felix 

Sesizată de Asociaţia SMA, Garda de Mediu Bihor a făcut săptămâna trecută controale în Sântandrei. Concluzia? Fapta există, dar făptuitorul e altul. "Din verificări a rezultat că firmele Nutripork au respectat autorizaţia de mediu, atât din punct de vedere al cantităţilor deversate, cât şi al codurilor de bune practici, care prevăd că dejecţiile trebuie încorporate în sol (n.r.-  îngropate) cu ajutorul unui utilaj în cel mult 4 ore de la deversare", spune şeful GM Bihor, Mihai Togor (foto).

Verificările au scos la iveală că deversările au fost făcute de angajaţii Asociaţiei Acţiunea Felix, care susţine financiar, din activităţi agricole şi o fermă de bovine, căminul cu acelaşi nume pentru copiii abandonaţi. "Asociaţia a deversat dejecţii în 1-2 august pe o suprafaţă de 16 hectare, fără a le încorpora în sol, iar pe 5-6 august pe încă 22 de hectare", spune Togor.

Comisarii au mai descoperit dejecţii solide provenite de la creşterea bovinelor, depuse pe un teren de 2.000 metri pătraţi, cu riscul infestării solului cu nitriţi şi nitraţi, deşi asociaţia deţine platforme betonate cu rigole şi bazin de vidanjare. "Probabil s-au gândit că dacă asociaţia îngrijeşte copii abandonaţi nu trebuie să respecte normele", zice şeful GM Bihor, care vinerea trecută a dispus măsuri de remediere a situaţiei, iar săptămâna aceasta va decide sancţiuni. Cum amenzile pornesc de la 3.000 lei, reprezentanţii asociaţiei sunt într-o situaţie destul de împuţită. Acum, alături de toţi locuitorii din Sântandrei...


INCINERATORUL
Cu două "cuptoare"

Investiţie de circa 100.000 euro, incineratorul IncinerPro i 1750 (foto) pe care Ecoprovet, firmă din grupul Nutripork specializată în creşterea păsărilor, vrea să îl construiască pe platforma din Palota, este o instalaţie destinată fermelor zootehnice, fabricilor de preparate din carne şi abatoarelor. Volumul mare de ardere a camerei principale permite, însă, şi folosirea lui la epizotii de genul pestei porcine ori gripei aviare.

Potrivit studiului făcut de Acormed, instalaţia, cu 5 arzătoare, descompune în prima cameră de ardere carcasele animalelor la temperaturi între 350-750 grade şi ţine gazele de evacuare timp de 2 secunde în a doua cameră de ardere, pentru neutralizarea acestora.

BIHOREANUL a aflat că Ecoprovet a obţinut deja, la jumătatea lunii iunie, autorizaţia de mediu pentru construirea unei instalaţii identice în incinta fermei de pui pe care firma Nutrientul o deţine la Ciumeghiu. Acest precedent îngreunează sarcina contestatarilor din Sântandrei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON