URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Nebuna de la grădi

Nebuna de la grădi BOLNAVĂ DE BĂTAIE. Daniela Barta (foto mijloc), educatoare la o grupă cu peste 20 de copii de 4 ani, îşi impune punctul de vedere cu înjurături şi cu bătaie. Din toamnă, se va muta de la Grădiniţa 56 Nufărul la o alta, unde, probabil, o va lua de la capăt. Până atunci s-a "îmbolnăvit" şi se ascunde...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şocant, dar adevărat. Educatoarea "din iad" chiar există şi predă la Grădiniţa 56 din cartierul Nufărul. Daniela Barta a ajuns în atenţia opiniei publice în urmă cu o lună, când părinţii copiilor din grupa de care răspunde au reclamat-o, cu toţii, la Inspectoratul Şcolar, acuzând-o că-i agresează fizic şi verbal pe micuţi.

Femeia nici măcar nu e la prima reclamaţie, nici la prima suspiciune că n-ar fi în toate minţile. La începutul anului şcolar 2009-2010 a fost trimisă la un consult psihiatric din cauza unor probleme comportamentale. Dar, totuşi, o comisie de medici a declarat-o aptă pentru a preda, urmarea fiind că Inspectoratul refuză s-o concedieze, pe motiv că nu are temei legal. Acum, însă, problema a ajuns în atenţia Poliţiei, care o cercetează pentru rele tratamente aplicate minorilor....

Bătaia e ruptă din rai

Daniela Barta s-a titularizat în învăţământ în 2004, la Grădiniţa 56 din Nufărul, şi cam tot de atunci au început şi reclamaţiile la adresa ei. Primele se refereau la faptul că educatoarea nu supraveghează copiii, iar la scurt timp au apărut şi cele legate de corecţiile fizice pe care pedagoga le-ar aplica micuţilor.

04 Daniela Luckacs.jpgProbe certe împotriva ei nu au existat până anul trecut, când Barta a fost surprinsă lovind un copil chiar de directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs (foto). "Acum un an, prin luna mai, am prins-o lovind un copil. I-a dat o palmă peste fund unei fetiţe care voia să-şi ia din dulap o jucărie", spune Lukacs.

Chemată de directoare să dea explicaţii, educatoarea a negat cu tupeu, la fel cum a făcut-o apoi şi în faţa Consiliului Educatoarelor, o comisie de cercetare din cadrul instituţiei, care a propus sancţionarea ei cu observaţie scrisă, adică "pedeapsa" cea mai uşoară prevăzută în Statutul Personalului Didactic. "Nici eu nu aş vrea să înveţe copilul meu la grupa doamnei Barta", spune directoarea acum.

Aptă sau inaptă?

La începutul anului şcolar 2009-2010, în urma testării psihologice obligatorii pentru toate cadrele didactice, Daniela Barta a fost respinsă, fiind declarată "inaptă temporar" de a profesa, deoarece prezenta "deviaţii de comportament". Cei care i-au făcut evaluarea i-au recomandat, totodată, şi un consult psihiatric mai aprofundat.

Însă femeia a ştiut să păcălească sistemul. "Aveam o suspiciune că are probleme, dar ea s-a prezentat în faţa unei comisii de la Spitalul de Neuropsihiatrie fără a le arăta medicilor biletul de trimitere semnat de mine, din care reieşea motivul trimiterii şi suspiciunea că suferă cu nervii", a declarat dr. Ramona Dan, medicul care a semnat recomandarea de consult aprofundat.

Noua comisie, formată din medici de la spital, a revenit asupra diagnosticului prezumtiv pus de doctoriţa Dan. Motivul? Potrivit unor surse din Inspectoratul Şcolar, medicii s-ar fi temut că, în eventualitatea în care ar fi fost concediată, femeia îi putea da în judecată şi cere daune. Aşa că, din inaptă, Barta a fost declarată aptă, ba chiar "fără o boală psihică actuală". Şi, imediat, şi-a reluat activitatea de educatoare la Grădiniţa 56, unde are în grijă grupa mijlocie, cu 28 de copii înscrişi.

Bătăuşa de copii

"Am intrat adesea la clasă, ca să mă asigur că micuţii sunt în siguranţă", explică directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs. Totuşi, ieşirile educatoarei au continuat. În luna martie a acestui an, părinţii nu au mai suportat. În total, 24 de reclamaţii s-au adunat până acum la Inspectoratul Şcolar Judeţean, oamenii plângându-se de brutalităţile repetate ale femeii.

Natalia Brişcan, mama unei fetiţe de 4 ani, susţine că Barta i-a lovit copila şi a ţinut-o desculţă în hol, pe gresia rece. "La ea pe tură copiii nu dorm şi nu învaţă nimic, în schimb copiază de la educatoare un comportament vulgar. Când am întrebat-o, a zâmbit ironic şi a negat. "Cum vă permiteţi?", m-a luat la rost. Pe fetiţa mea a lovit-o în mai multe rânduri, iar asta a spus copilul chiar în timpul confruntării cu ea. Fetiţa s-a uitat înfricoşată la educatoare, dar a recunoscut. ""Da, mami, m-a lovit, şi nu e prima dată când mă loveşte"!", a scris femeia în reclamaţie.

O altă mamă, Renata Nicoară, s-a plâns că educatoarea nu are capacitatea necesară pentru a-i educa pe copiii care, de la începutul anului şcolar, nu au reuşit să înveţe nicio poezie sau cântec şi nu au făcut măcar un desen. "Nu au învăţat decât să înjure şi au dobândit un comportament agresiv", acuză mămica.

Tot ea cu gura mare

În urma plângerilor repetate ale părinţilor, directoarea grădiniţei a convocat din nou Consiliul Educatoarelor, care a stabilit cea mai drastică sancţiune pe care o poate da o instituţie de învăţământ, conform Statutului cadrelor didactice: reducerea salariului cu 15% pe o perioadă de şase luni. Sancţiunea a fost decisă pe data de 4 aprilie, în lipsa educatoarei, care s-a îmbolnăvit subit după numai o zi, iar apoi a contestat-o la Inspectoratul Şcolar.

Barta nu s-a prezentat nici în faţa Comisiei de cercetare disciplinară a Inspectoratului, care a reanalizat sancţiunea dispusă de conducerea grădiniţei, motiv pentru care inspectorii au stabilit să îi menţină pedeapsa de reducere a salariului cu 15%.

Reclamată din Ilfov

04 Iulian Urban.jpgDacă nu a făcut-o până acum, o va face cu siguranţă la Poliţie, unde a început cercetarea împotriva ei, pentru rele tratamente aplicate minorilor. Ancheta nu a pornit la sesizarea Inspectoratului, cum ar fi fost normal, ci în urma articolelor de presă apărute în urma reclamaţiilor făcute de părinţii nemulţumiţi, acestora raliindu-se şi un senator de Ilfov, Iulian Urban (foto), în numele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori.

Parlamentarul a urmărit cazul în presă şi a formulat o interpelare către Inspectoratul de Poliţie Bihor şi către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe tema inacceptabilei atitudini a educatoarei. "Vă rog să îmi comunicaţi dacă aţi demarat vreo investigaţie în acest sens, care sunt rezultatele ei şi ce sancţiuni aţi aplicat", se arată în interpelarea senatorului.

Săptămâna trecută, poliţiştii au ridicat copiile sesizărilor făcute de părinţi, dar şi ale reclamaţiilor mai vechi privind comportamentul violent al femeii. "Cercetările sunt în fază incipientă, deocamdată nu putem oferi informaţii despre caz", spune comisarul şef Alin Haniş.

Concediu de fugă

De la izbucnirea scandalului, educatoarea refuză nu doar să se întoarcă la serviciu, ci şi orice discuţie care să lămurească acuzaţiile formulate împotriva sa. De altfel, potrivit directoarei grădiniţei, Daniela Barta şi-a făcut un obicei din a dispărea ori de câte ori are o reclamaţie. "Îşi ia concedii medicale de fiecare dată când existau plângeri la adresa sa. Acum mi-a trimis un sms prin care mă înştiinţează că s-a internat la Boli Infecţioase", spune Lukacs.

Ce fel de boală are, nu se ştie, căci până în prezent nu a prezentat vreun act doveditor. "Şi-a depus doar dosarul de pretransfer şi, din toamnă, va preda la altă grădiniţă", zice uşurată directoarea. Norocul ei, ghinionul altor copii...


04 Ramona Bacter.jpgIMPOTENŢI
Nu-i legal

Fiind titulară pe post, educatoarea Daniela Barta nu poate fi dată afară din învăţământ decât în cazul unei condamnări penale definitive ori în cazul în care va fi considerată inaptă medical pentru a preda.

"Educatoarei nu i se poate desface contractul de muncă, deoarece nu avem niciun temei legal să facem asta. Atât timp cât comisia de medici de la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie a declarat-o aptă din punct de vedere psihologic, nu putem face nimic", afirmă jurista Ramona Bacter (foto), purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
aportul răspunderii părintilor cu răspunderea istitutorilor
Care este raportul răspunderii părintilor cu răspunderea istitutorilor ori mestesugarilor ? Raspunderea profesorului ori mestesugarului se intemeiaza pe lipsurile in supravegherea elevului ori ucenicului; raspunderea parintilor se intemeiaza pe neindeplinirea ori indeplinerea necorespunzatoare nu numai a indatoririi de supraveghere, dar si pe aceea privind educarea ori cresterea copilului minor;
Postat 27 Mai 2010, 15:09 de raportul
wow
dar sa i aplice ca corectie o lovitaura la fund nu este ceva grav.........dar de ce nu o inlocuiti si aduceti alta persoana pe ea o transferati......e ff simplu ce faceti atata tam-tam...........la urma urmei nu parintii sunt judecatorii, sa si transfere copilul daca nu se intampla nimic, totul e ciclic nu stati pe loc........si sincer educatia vine de acasa nu de la educatoare, daca copii sunt rai si obraznicii parinti ar trebui sa schimbe ceva in modul lor de educatie......faptul ca nu asculta este grav cum sa i scot in oras sau in parc sa faca ce vor.........parinti sunteti penibili indirect ii ucideti pe copii, fara sa realizati ca neascultarea duce la pedeapsa pe care o asteptati pe ce a DIVINA?
Postat 25 Mai 2010, 13:09 de anca
avocatii
Deci doctorii nu o declara inapta de frica avocatilor ei care ii pot da in judecata , inspectoratul nu o da afara tot de frica avocatilor caci fara hirtie de la doctori nu au temei legal si tot asa .
Postat 25 Mai 2010, 08:54 de anonim
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON