URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.

Nebuna de la grădi

Nebuna de la grădi BOLNAVĂ DE BĂTAIE. Daniela Barta (foto mijloc), educatoare la o grupă cu peste 20 de copii de 4 ani, îşi impune punctul de vedere cu înjurături şi cu bătaie. Din toamnă, se va muta de la Grădiniţa 56 Nufărul la o alta, unde, probabil, o va lua de la capăt. Până atunci s-a "îmbolnăvit" şi se ascunde...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şocant, dar adevărat. Educatoarea "din iad" chiar există şi predă la Grădiniţa 56 din cartierul Nufărul. Daniela Barta a ajuns în atenţia opiniei publice în urmă cu o lună, când părinţii copiilor din grupa de care răspunde au reclamat-o, cu toţii, la Inspectoratul Şcolar, acuzând-o că-i agresează fizic şi verbal pe micuţi.

Femeia nici măcar nu e la prima reclamaţie, nici la prima suspiciune că n-ar fi în toate minţile. La începutul anului şcolar 2009-2010 a fost trimisă la un consult psihiatric din cauza unor probleme comportamentale. Dar, totuşi, o comisie de medici a declarat-o aptă pentru a preda, urmarea fiind că Inspectoratul refuză s-o concedieze, pe motiv că nu are temei legal. Acum, însă, problema a ajuns în atenţia Poliţiei, care o cercetează pentru rele tratamente aplicate minorilor....

Bătaia e ruptă din rai

Daniela Barta s-a titularizat în învăţământ în 2004, la Grădiniţa 56 din Nufărul, şi cam tot de atunci au început şi reclamaţiile la adresa ei. Primele se refereau la faptul că educatoarea nu supraveghează copiii, iar la scurt timp au apărut şi cele legate de corecţiile fizice pe care pedagoga le-ar aplica micuţilor.

04 Daniela Luckacs.jpgProbe certe împotriva ei nu au existat până anul trecut, când Barta a fost surprinsă lovind un copil chiar de directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs (foto). "Acum un an, prin luna mai, am prins-o lovind un copil. I-a dat o palmă peste fund unei fetiţe care voia să-şi ia din dulap o jucărie", spune Lukacs.

Chemată de directoare să dea explicaţii, educatoarea a negat cu tupeu, la fel cum a făcut-o apoi şi în faţa Consiliului Educatoarelor, o comisie de cercetare din cadrul instituţiei, care a propus sancţionarea ei cu observaţie scrisă, adică "pedeapsa" cea mai uşoară prevăzută în Statutul Personalului Didactic. "Nici eu nu aş vrea să înveţe copilul meu la grupa doamnei Barta", spune directoarea acum.

Aptă sau inaptă?

La începutul anului şcolar 2009-2010, în urma testării psihologice obligatorii pentru toate cadrele didactice, Daniela Barta a fost respinsă, fiind declarată "inaptă temporar" de a profesa, deoarece prezenta "deviaţii de comportament". Cei care i-au făcut evaluarea i-au recomandat, totodată, şi un consult psihiatric mai aprofundat.

Însă femeia a ştiut să păcălească sistemul. "Aveam o suspiciune că are probleme, dar ea s-a prezentat în faţa unei comisii de la Spitalul de Neuropsihiatrie fără a le arăta medicilor biletul de trimitere semnat de mine, din care reieşea motivul trimiterii şi suspiciunea că suferă cu nervii", a declarat dr. Ramona Dan, medicul care a semnat recomandarea de consult aprofundat.

Noua comisie, formată din medici de la spital, a revenit asupra diagnosticului prezumtiv pus de doctoriţa Dan. Motivul? Potrivit unor surse din Inspectoratul Şcolar, medicii s-ar fi temut că, în eventualitatea în care ar fi fost concediată, femeia îi putea da în judecată şi cere daune. Aşa că, din inaptă, Barta a fost declarată aptă, ba chiar "fără o boală psihică actuală". Şi, imediat, şi-a reluat activitatea de educatoare la Grădiniţa 56, unde are în grijă grupa mijlocie, cu 28 de copii înscrişi.

Bătăuşa de copii

"Am intrat adesea la clasă, ca să mă asigur că micuţii sunt în siguranţă", explică directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs. Totuşi, ieşirile educatoarei au continuat. În luna martie a acestui an, părinţii nu au mai suportat. În total, 24 de reclamaţii s-au adunat până acum la Inspectoratul Şcolar Judeţean, oamenii plângându-se de brutalităţile repetate ale femeii.

Natalia Brişcan, mama unei fetiţe de 4 ani, susţine că Barta i-a lovit copila şi a ţinut-o desculţă în hol, pe gresia rece. "La ea pe tură copiii nu dorm şi nu învaţă nimic, în schimb copiază de la educatoare un comportament vulgar. Când am întrebat-o, a zâmbit ironic şi a negat. "Cum vă permiteţi?", m-a luat la rost. Pe fetiţa mea a lovit-o în mai multe rânduri, iar asta a spus copilul chiar în timpul confruntării cu ea. Fetiţa s-a uitat înfricoşată la educatoare, dar a recunoscut. ""Da, mami, m-a lovit, şi nu e prima dată când mă loveşte"!", a scris femeia în reclamaţie.

O altă mamă, Renata Nicoară, s-a plâns că educatoarea nu are capacitatea necesară pentru a-i educa pe copiii care, de la începutul anului şcolar, nu au reuşit să înveţe nicio poezie sau cântec şi nu au făcut măcar un desen. "Nu au învăţat decât să înjure şi au dobândit un comportament agresiv", acuză mămica.

Tot ea cu gura mare

În urma plângerilor repetate ale părinţilor, directoarea grădiniţei a convocat din nou Consiliul Educatoarelor, care a stabilit cea mai drastică sancţiune pe care o poate da o instituţie de învăţământ, conform Statutului cadrelor didactice: reducerea salariului cu 15% pe o perioadă de şase luni. Sancţiunea a fost decisă pe data de 4 aprilie, în lipsa educatoarei, care s-a îmbolnăvit subit după numai o zi, iar apoi a contestat-o la Inspectoratul Şcolar.

Barta nu s-a prezentat nici în faţa Comisiei de cercetare disciplinară a Inspectoratului, care a reanalizat sancţiunea dispusă de conducerea grădiniţei, motiv pentru care inspectorii au stabilit să îi menţină pedeapsa de reducere a salariului cu 15%.

Reclamată din Ilfov

04 Iulian Urban.jpgDacă nu a făcut-o până acum, o va face cu siguranţă la Poliţie, unde a început cercetarea împotriva ei, pentru rele tratamente aplicate minorilor. Ancheta nu a pornit la sesizarea Inspectoratului, cum ar fi fost normal, ci în urma articolelor de presă apărute în urma reclamaţiilor făcute de părinţii nemulţumiţi, acestora raliindu-se şi un senator de Ilfov, Iulian Urban (foto), în numele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori.

Parlamentarul a urmărit cazul în presă şi a formulat o interpelare către Inspectoratul de Poliţie Bihor şi către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe tema inacceptabilei atitudini a educatoarei. "Vă rog să îmi comunicaţi dacă aţi demarat vreo investigaţie în acest sens, care sunt rezultatele ei şi ce sancţiuni aţi aplicat", se arată în interpelarea senatorului.

Săptămâna trecută, poliţiştii au ridicat copiile sesizărilor făcute de părinţi, dar şi ale reclamaţiilor mai vechi privind comportamentul violent al femeii. "Cercetările sunt în fază incipientă, deocamdată nu putem oferi informaţii despre caz", spune comisarul şef Alin Haniş.

Concediu de fugă

De la izbucnirea scandalului, educatoarea refuză nu doar să se întoarcă la serviciu, ci şi orice discuţie care să lămurească acuzaţiile formulate împotriva sa. De altfel, potrivit directoarei grădiniţei, Daniela Barta şi-a făcut un obicei din a dispărea ori de câte ori are o reclamaţie. "Îşi ia concedii medicale de fiecare dată când existau plângeri la adresa sa. Acum mi-a trimis un sms prin care mă înştiinţează că s-a internat la Boli Infecţioase", spune Lukacs.

Ce fel de boală are, nu se ştie, căci până în prezent nu a prezentat vreun act doveditor. "Şi-a depus doar dosarul de pretransfer şi, din toamnă, va preda la altă grădiniţă", zice uşurată directoarea. Norocul ei, ghinionul altor copii...


04 Ramona Bacter.jpgIMPOTENŢI
Nu-i legal

Fiind titulară pe post, educatoarea Daniela Barta nu poate fi dată afară din învăţământ decât în cazul unei condamnări penale definitive ori în cazul în care va fi considerată inaptă medical pentru a preda.

"Educatoarei nu i se poate desface contractul de muncă, deoarece nu avem niciun temei legal să facem asta. Atât timp cât comisia de medici de la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie a declarat-o aptă din punct de vedere psihologic, nu putem face nimic", afirmă jurista Ramona Bacter (foto), purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
aportul răspunderii părintilor cu răspunderea istitutorilor
Care este raportul răspunderii părintilor cu răspunderea istitutorilor ori mestesugarilor ? Raspunderea profesorului ori mestesugarului se intemeiaza pe lipsurile in supravegherea elevului ori ucenicului; raspunderea parintilor se intemeiaza pe neindeplinirea ori indeplinerea necorespunzatoare nu numai a indatoririi de supraveghere, dar si pe aceea privind educarea ori cresterea copilului minor;
Postat 27 Mai 2010, 15:09 de raportul
wow
dar sa i aplice ca corectie o lovitaura la fund nu este ceva grav.........dar de ce nu o inlocuiti si aduceti alta persoana pe ea o transferati......e ff simplu ce faceti atata tam-tam...........la urma urmei nu parintii sunt judecatorii, sa si transfere copilul daca nu se intampla nimic, totul e ciclic nu stati pe loc........si sincer educatia vine de acasa nu de la educatoare, daca copii sunt rai si obraznicii parinti ar trebui sa schimbe ceva in modul lor de educatie......faptul ca nu asculta este grav cum sa i scot in oras sau in parc sa faca ce vor.........parinti sunteti penibili indirect ii ucideti pe copii, fara sa realizati ca neascultarea duce la pedeapsa pe care o asteptati pe ce a DIVINA?
Postat 25 Mai 2010, 13:09 de anca
avocatii
Deci doctorii nu o declara inapta de frica avocatilor ei care ii pot da in judecata , inspectoratul nu o da afara tot de frica avocatilor caci fara hirtie de la doctori nu au temei legal si tot asa .
Postat 25 Mai 2010, 08:54 de anonim
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)
 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON